Smart TV: еволюція і досягнення технології цифрового телебачення

12.10.2023

Телебачення як явище існує вже понад 70 років, але за цей час воно значно еволюціонувало. Перші телевізори, або як їх спочатку називали «ящики для ідіотів» — термін, вигаданий у 1950-х роках через брак освітнього контенту на телебаченні, — були громіздкими, розфокусованими і вимагали спеціального пристрою для прийому мовлення. Із того часу з’явилося багато нових технологій, котрі значно покращили те, як ми дивимося і споживаємо телевізійний продукт. Це призвело до того, що вдосконалені пристрої перетворилися на сучасні «розумні» телевізори.

Що собою являє Smart TV

Smart TV («розумний» телевізор) — це цифрове телебачення, яке, по суті, є підключеним до інтернету комп’ютером, призначеним для розваг.

Смарт-телевізори доступні як окремі продукти, але й звичайні телевізори також можна зробити «розумними». Для цього знадобиться смарт приставка до телевізора, яка уможливлює розширені функції.

Окрім можливості пасивного прийому кабельного, супутникового або ефірного мовлення, смарт-телевізори оснащені додатковим обладнанням і типами підключення, а також операційною системою з графічним інтерфейсом користувача. Ці адаптації дозволяють глядачам отримувати доступ до функцій потокової передачі контенту з інтернет-відеосервісів і підключених пристроїв, а також керувати ними.

Зазвичай смарт-телевізори підтримують інтерфейси Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth, USB і флеш-карти пам’яті від цифрових камер, а також підключення за допомогою коаксіального кабеля, HDMI та інших аудіо-відео з’єднань. Разом з операційною системою та додатками ці роз’єми забезпечують доступ до різних відеосервісів на вимогу, а також до банку фото, аудіо та відео з підключених пристроїв зберігання даних. Додатки для Smart TV дозволяють підключатися до таких відео-хостингів, як Youtube, Netflix, Vimeo, а також до соціальних мереж на кшталт Facebook.

Smart TV можуть підключатися до багатьох потенційних пристроїв введення бездротовим способом, щоб підвищити зручність використання і контролю. Бездротові клавіатури та миші, мобільні телефони та планшети можуть підключатися для полегшення введення тексту, навігації та перегляду вебсторінок, навіть не встаючи з комфортного дивана.

Досягнення у технології Smart TV

Ось деякі з найновіших і найпопулярніших передових функцій і досягнень у технології Smart TV, які є більш зручними, корисними, захоплюючими, і які, безсумнівно, покращать наш досвід перегляду в найближчі роки.

1. Екрани OLED і QLED

Однією з найновіших технологій дисплеїв, що використовуються в смарт-телевізорах, є OLED і QLED-екрани. У той час як QLED-панелі використовують квантові точки для створення більш яскравих кольорів і яскравості, OLED-екрани пропонують ідеальні чорні кольори і безмежну контрастність.

2. Роздільна здатність 8K

Роздільна здатність телевізійних екранів стрімко зростала протягом багатьох років: від стандартної чіткості до 720p, 1080p, а тепер і до 4K. Але наступним кроком в еволюції телевізійних екранів є роздільна здатність 8K, яка пропонує в чотири рази більшу кількість пікселів, ніж 4K. Незважаючи на те, що вміст у форматі 8K обмежений і здебільшого доступний на YouTube у вигляді демонстраційних відео про пейзажі та подорожі, це цікавий варіант для людей, які хочуть отримати незабутні враження від перегляду. І в найближчі роки можна очікувати, що ми будемо бачити все більше і більше такого контенту.

3. HDR

HDR (High Dynamic Range, розширений динамічний діапазон) — це телевізійна технологія, яка покращує колір і контрастність для більш реалістичного перегляду. HDR набуває все більшої популярності на смарт-телевізорах завдяки різним форматам, включаючи HDR10, Dolby Vision і HLG. HDR стала практично обов’язковою вимогою до кожного смарт-телевізора, яка робить перегляд більш захоплюючим.

4. Потокові сервіси

Потокові сервіси все більше інтегруються в операційну систему Smart TV, що спрощує перегляд улюблених шоу, фільмів, спортивних подій і навіть документальних фільмів без необхідності перемикання між пристроями. Включення популярних ОТТ-сервісів, таких як Netflix, Megogo, Sweet.tv та багатьох інших, змінило спосіб споживання медіа, завдяки широкому спектру доступного контенту — від великих банерів до невеликих незалежних продуктів — і створило нові бізнес-моделі для індустрії розваг.

5. Ігри

Багато смарт-телевізорів тепер оснащені такими функціями, як зменшення затримки введення, висока частота оновлення та спеціальні налаштування для ігор — яскраві кольори, чіткіше зображення, краща контрастність і підтримка ігрових консолей. Це робить їх чудовим варіантом для гравців, які віддають перевагу іграм на великому широкоформатному екрані.

6. Інтеграція з розумним будинком

Смарт-телевізори все частіше підключаються до систем «розумного будинку», дозволяючи керувати ними голосом або виступаючи в ролі центрального вузла для інших пристроїв смарт-будинку. Разом зі звуковою системою, освітленням, термостатом і навіть системою домашньої безпеки, Smart TV можна керувати за допомогою однієї програми, стаючи в результаті невід’ємною частиною цілісної системи.

7. Хмарне сховище

Багато смарт-телевізорів тепер можуть зберігати наші улюблені шоу і фільми в хмарі для перегляду в автономному режимі. Це особливо оцінять ті, хто часто подорожує або не бажає платити за кабельне телебачення. Достатньо завантажити контент на сумісний пристрій, поки вас немає вдома, і — справа зроблена.

Завдяки цим останнім досягненням, Smart TV покращили досвід перегляду, підвищивши зручність і занурення в контент. Вони стають схожими на смартфони і навіть мають операційну систему, яка надає користувачам доступ до завантаження додатків, вебсайтів соцмереж і механізмів пошуку контенту. Тобто, технологічних досягнень у цій царині вже стільки, що виникає питання — куди рухатися далі? Можливо подальший розвиток штучного інтелекту, віртуальної і доповненої реальності зможуть окреслити напрямок.