Надійна фіксація: які існують основні типи шлангових хомутів

22.10.2023

Шлангові хомути є надзвичайно зручними та універсальними пристосуваннями, що призначені для надійної фіксації об’єктів під час роботи над проєктом — це можуть бути, наприклад, як будівельні чи сантехнічні роботи, так і ремонт транспортних засобів.

Хоча основне призначення однакове, існує багато різних типів фіксаторів, і кожен хомут для з’єднання виконує свою функцію, залежно від того, чи потрібно затягувати, послаблювати або витримувати легкі чи важкі навантаження.

Відповідно, такі хомути бувають:

  • металеві чи пластикові;
  • різного діаметру;
  • стрічкові;
  • з окремим корпусом тощо.

Які ж основні типи шлангових хомутів існують? Давайте зупинимось на цьому більш докладно.

1. Пружинні хомути

Також відомі як затискачі, пружинні хомути нагадують прищіпки, з їхніми подвійними ручками та зажимом, що утримується сталевою пружиною. Ці затискачі дуже зручні для невеликих ремонтних робіт, склеювання деталей або фарбування. Вони забезпечують неперевершену простоту використання, монтажу та максимальну швидкість в обмеженому діапазоні.

Пружинні хомути міцно утримують предмети на місці завдяки дії пружини. Фактично, вони навіть отримали свою назву завдяки цій здатності пружини повертатися до початкової форми, незважаючи на зміни. Затискач розтягується до ідеального положення за допомогою плоскогубців, після чого пружина надійно утримує об’єкти на місці.

Затискачі бувають різних розмірів і форм, що робить їх ідеальним вибором для шлангів охолоджувальної рідини в двигуні. А виготовлені з армованого нейлону, вони є одними з найміцніших і довговічніших.

2. Хомути з черв’ячним приводом

Шлангові хомути з черв’ячним приводом, також відомі як хомути Jubilee (на честь популярного бренду), мають давню історію — вперше вони були створені в 1921 році і з тих пір завоювали популярність завдяки своїй універсальності, ефективності та простоті.

Ці типи затискачів для шлангів мають механізм, що складається з ряду прорізів і гвинтового механізму з черв’ячним приводом. При затягуванні гвинта різьблення входить у прорізи, що призводить до затягування стрічки на шлангу.

Ці хомути чудово підходять для фіксації твердих фітингів на гнучких шлангах, витримуючи тиск до 10 bar, чого достатньо майже для будь-якого застосування гумових шлангів.

3. Вушні хомути

Названі за схожість їхнього механізму з людським вухом, вушні хомути — це одинарні або подвійні затискачі з «вушками» по периметру хомута, які забезпечують затягування. Ці вушка обжимаються за допомогою інструменту, щоб затягнути хомут; зчеплення бокових сторін вушок разом також затягує кільце навколо горловини шланга і утримує його на місці.

Вушка хомутів для шлангів використовуються для з’єднання труби або фітинга зі шлангом. Вони надзвичайно корисні для шлангів, які не змінюють тиск, але багато переміщуються. Вони також добре підходять для малих діаметрів і випадків, коли вам потрібен простий і зручний затискач.

4. Гвинтові хомути

Гвинтові хомути, також відомі як стрічкові хомути та хомути з черв’ячною передачею, щільно фіксують шланги на фітингах, запобігаючи їхньому зісковзуванню або переміщенню. Обертання прикріпленого гвинта призводить до витягування різьблення стрічки, що, в свою чергу, призводить до затягування стрічки навколо шланга.

Гвинтові хомути широко використовуються у водному господарстві. Ще їх називають «черв’ячні хомути» через гвинт, що виступає, і який рухається навколо шланга, подібно до черв’яка. Ці хомути також мають гладкий внутрішній діаметр, що дозволяє рівномірно затискати поверхні, запобігаючи витоку. Ця гладкість також зменшує ризик проколу та стирання, особливо для м’яких шлангів.

5. Дротяні хомути

Дротяні хомути ідеально підходять для будь-яких важких робіт, які необхідно виконати. Вони мають вушка на обох кінцях хомута; слід вставити гвинт у вушко і затягнути його настільки, наскільки це необхідно.

Ці затискачі виготовляються з гнутої сталі, призначеної для обхвату заздалегідь визначеного розміру. Дротяні хомути можуть бути одно- або дводротяними, з гвинтами, які дозволяють затискати тонкі та м’які шланги.

6. Т-подібні затискачі для гідравлічних шлангів

Гідравлічні хомути з Т-подібним болтом зазвичай підходять для роботи під високим тиском, коли інші хомути для шлангів відриваються. У порівнянні з хомутами з черв’ячним приводом ці хомути ширші, а також дорожчі. Вони тягнуть безпосередньо на іншу сторону хомута. Окрім того, що вони забезпечують більший натяг шланга порівняно з черв’ячними та пружинними хомутами, вони також легко знімаються.

Ці типи хомутів є ідеальним рішенням для важких умов експлуатації та в місцях, де розлив рідини зі шланга може призвести до значних екологічних проблем.

Окрім вищеперелічених у промисловості використовуються також такі хомути, як: швидкознімні; спіральні; О-образні; V-подібні; рельєфні шлангові; суцільнометалеві стрічкові з пряжками; регульовані шлангові; перфоровані стрічкові з роздільними і відкидними корпусами; хомути Мармана; надміцні шлангові; хомути з храповиком тощо.