Що таке трейдинг і чим він відрізняється від інвестування

27.10.2023

Сучасний фінансовий світ побудований безлічі взаємопов’язаних елементів, але навряд чи його можна уявити без трейдингу. На слушне питання — що таке трейдинг — коротко можна відповісти так: це купівля та продаж різних фінансових інструментів із метою отримання прибутку. Ці інструменти включають в себе різноманітні активи, яким присвоєна фінансова вартість, що може зростати або падати — і ви можете торгувати в тому напрямку, в якому вони будуть рухатися.

Безумовно, ви чули про акції, паї та фонди. Але існують тисячі фінансових ринків, на яких можна торгувати, і різноманітні продукти, які можна використовувати для торгівлі на них.

Ви можете отримати доступ до таких різноманітних ринків, як S&P 500, FTSE 100, глобальні валюти, такі як долар США або японська єна, або навіть сировинні продукти, такі як пшениця або бавовна.

Трейдинг та інвестування

Різниця між трейдингом та інвестуванням полягає в способах отримання прибутку і в тому, чи отримуєте ви право власності на актив. Трейдери отримують прибуток, купуючи дешево і продаючи дорого (довга позиція) або продаючи дорого і купуючи дешево (коротка позиція), як правило, в короткостроковій або середньостроковій перспективі. Оскільки трейдер лише спекулює на майбутньому русі ринкової ціни, «бичачому» чи «ведмежому», він не отримує права власності на базовий актив.

Інвестори ж прагнуть купити базовий актив за вигідною ціною. Вони отримують прибуток від володіння активом, а потім продають його за вищою ціною. Інвестори сподіваються, що ринкова ціна зросте в довгостроковій перспективі, і вони зможуть отримати прибуток за рахунок різниці в ціні. Також вони можуть отримувати свій дохід як дивіденди (у випадку з акціями), якщо компанія їх виплачує. Крім того, інвестори матимуть право голосу як акціонери (якщо вони мають на це право).

Якщо ви хочете отримати якісне навчання по трейдингу або інвестуванню, то звертайтесь до експертів Bikotrading Academy https://bikotrading.pro/.

Як працює трейдинг?

У процесі торгівлі ви отримуєте прибуток, якщо ринкова ціна рухається в тому ж напрямку, що і ваші спекуляції; однак, якщо вона рухається в протилежному — ви зазнаєте збитків.

Основна передумова, яку слід пам’ятати, — це попит і пропозиція. Коли на ринку більше покупців, ніж продавців, — попит збільшується і ціна зростає. Якщо на ринку більше продавців, ніж покупців, — попит зменшується і ціна падає.

Отримати доступ до активів можна як позабіржовим шляхом, так і безпосередньо на біржі.

Позабіржова торгівля передбачає, що дві сторони (трейдер і брокер) домовляються про ціну купівлі та продажу активу. Тоді як централізована біржа — це високоорганізований ринок, де ви можете торгувати певним типом інструменту безпосередньо.

Акції є більш доступними при позабіржовій торгівлі за допомогою деривативів, таких як контракти на різницю (порівняно з безпосередньою торгівлею на централізованій біржі).

Типи трейдерів

Існує кілька різних типів трейдерів, кожен з яких має свої власні стратегії. Найбільш поширеними є:

  • Одноденні трейдери. Купують і продають фінансові інструменти протягом одного торгового дня з метою отримання прибутку від короткострокових ринкових рухів.
  • Свінг-трейдери. Утримують позиції протягом декількох днів чи тижнів, щоб отримати прибуток від середньострокових ринкових рухів.
  • Позиційні трейдери. Тримають активи протягом декількох місяців або навіть років, щоб отримати прибуток від довгострокових ринкових трендів.
  • Алгоритмічні трейдери. Для укладання угод на основі заздалегідь визначених критеріїв, таких як рух цін або новинні події, застосовуються комп’ютерні програми.
  • Опціонні трейдери. Зосереджуються на торгівлі опціонними контрактами, які дають право купити або продати базовий актив за рахунок завчасно визначеної ціни.
  • Скальпери. Прагнуть отримувати невеликі прибутки від частих угод, переважно використовуючи високе кредитне плече і беручи на себе значний ризик.
  • Форекс-трейдери. Торгують валютою на валютному ринку, отримуючи вигоду від коливань валютних курсів.

Звичайно, кожен тип має свої переваги та недоліки, тому дуже важливо розуміти особливості кожного з них, щоб вибрати правильний підхід відповідно до вашого стилю торгівлі та фінансових цілей.