Стрейчевий гіпюр: його особливості та переваги

03.11.2023

Гіпюр як прикладне мистецтво існує та використовується в нашій країні протягом століть. Цей вид ажурної тканини з ниток може мати різний вигляд, залежно від того, як його створено. Тут розрізняють в’язання гачком, голкою, блок, сітку, круживо тенеріфе та фриволіте. Гіпюр відноситься до бобінного кружива, також відомого як венеціанське круживо, що виготовляється за допомогою спеціальних блоків, переплетених між собою та зав’язаних особливим чином.

Гіпюр та вишивка

Перше, на що варто звернути увагу перед покупкою гіпюру, це наскільки він схожий на вишивку. Тому ці продукти часто плутають один з одним. Однак між ними є принципова різниця, і це стосується форми. Вишивка виконується безпосередньо на тканині шляхом вишивання малюнка голкою або гачком, а також нитками та іншим фурнітурами. Гіпюр купити можна у вигляді готових аплікацій для пришивання. Його відрізняють великі нерівномірні петлі та випуклий рельєфний малюнок. Зазвичай його прикрашали рослинним орнаментом, але зараз поширені і геометричні малюнки. Раніше його створювали шляхом переплетення шовкових або льняних ниток, намотаних на продольні бобіни, тобто так звані блоки. У наш час для його виробництва використовуються поліестерові нитки, включаючи еластан, та спеціальні машини, але він залишається одним із найбільш елегантних текстильних прикрас.

Гіпюр продається метрами, його легко знайти в галантерейних магазинах або у оптових торговців текстилем. Варто відзначити, що гіпюр випускається у варіантах шириною зазвичай 20 або 30 сантиметрів, а також менших розмірів, близько 5 сантиметрів. Найпопулярнішими є кружева білого кольору та колір екрю, але ми також можемо знайти вироби в інших кольорах.

Використання гіпюру

Ми вже знаємо, що таке гіпюр, тому давайте докладніше розглянемо можливості його використання. Вони, з іншого боку, є частиною сфери застосування кружива. Воно ідеально підійде, наприклад, як прикраса для класичних штор. Це не тільки надає їм унікальний і елегантний вигляд, але також дозволяє створювати привабливі віконні композиції. Воно стане чудовим доповненням сільського стилю, який посилається на сільські традиції, де до сих пір культивується мистецтво плетіння кружива. Воно надасть кожному інтер’єру теплого, затишного, по-справжньому домашнього характеру.

Проте це ще не все. Гіпюр з успіхом можна використовувати для прикраси предметів побуту, а також одягу. Аплікації можна пришити до наволочки, скатерті чи доріжки. Продаж метражем відкриває можливість використання одного й того ж малюнка на кількох елементах декору, що дозволяє створити гармонійний інтер’єр, який буде неповторним. Використання різних видів кружива в жіночій моді також давно популярне. Аплікації з гіпюру із задоволенням використовуються для обробки вечірніх суконь і весільних вбрань. Популярні також елементи одягу з гіпюрової тканини — комірці, обробка декольте та навіть цілі наряди.