Як обрати гарний та доречний подарунок директору від колективу

04.11.2023

Обрати подарунок начальству найчастіше буває непросто, навіть незважаючи на велику різноманітність ділових сувенірів, готових рішень та сертифікатів. Плануючи придбання презента для шефа, важливо поставити собі питання – чи доречний він, чи відповідає нагоді і статусу обдаровуваного. Хороший подарунок директору від колективу має враховувати його інтереси, при цьому не виглядати надто пафосно чи, навпаки, дешево.

Подарунок директору від колективу

Специфіка подарунків директору від колективу

Зіткнувшись у звичайному житті з необхідністю покупки презенту рідним чи друзям, ми орієнтуємось на їх переваги, захоплення, хобі. Що стосується директора ситуація інша. Як правило, співробітники не спілкуються з шефом поза офісом, тому колектив не має достовірної інформації про те, чим захоплюється начальство.

Щоб догодити напевно, слід орієнтуватися на вік людини та її статус у компанії, враховувати особливості вибору сувенірів для чоловіків та жінок, а також характер урочистостей: презент на ювілей боса відрізнятиметься від сувеніру на 7-річчя компанії. Не зайвим буде обговорити в колективі можливі варіанти, враховуючи характер директора і ту інформацію, яка відома.

Який подарунок від колективу обрати чоловікові-директору

Головна складність, з якою стикається колектив при виборі подарунка директору, – збереження балансу між ціною презенту, його солідністю і тим підтекстом, який він несе. Відносини «начальник — підлеглі» не повинні постраждати від неправильного вибору.

Один з найпопулярніших варіантів презенту директору — це ділові сувеніри або аксесуари, що так чи інакше відображають його професійну діяльність. Такий вибір колективу легко пояснимо, оскільки значну частину свого часу директор проводить саме на роботі.

  • Брендова ручка у футлярі. Мабуть найпоширеніший статусний подарунок директору від колективу. Лідером на ринку брендових пір’яних та автоматичних ручок залишаються ручки фірми Parker, відомі у всьому світі. Цей невеликий, але дуже престижний аксесуар покликаний підкреслити високий соціальний статус одержувача і буде гідно оцінений.
  • Планшетний щоденник. Досить оригінальний і при цьому вкрай корисний діловий сувенір, який допоможе директору правильно планувати робочий день, використовуючи кожну хвилину користі для справи. Варто зупинитись на цьому варіанті, якщо колектив робить вибір на користь практичного, сучасного аксесуара для бізнесу.
  • Набір для відряджень. Нерідко директор проводить багато часу в перельотах та роз’їздах, відвідуючи дочірні компанії, проводячи ділові зустрічі та наради в інших містах та країнах. У такому разі не зайвим буде придивитися до спеціальних органайзерів, призначених для акуратного та компактного розміщення тих речей та предметів, які найчастіше бувають необхідні у відрядженні.
  • Офісний настільний органайзер. Велика різноманітність форм, розмірів, матеріалів, з яких виготовляються подібні органайзери, дозволяє вибрати потрібний варіант для керівника будь-якої ланки. Виробники постійно вдосконалюють моделі, перетворюючи їх із просто зручних підставок для канцелярії на незамінних помічників ділової людини.
  • Чохол для костюмів в автомобіль. Ще один варіант практичного презенту для директора, якому часто доводиться перебувати поза офісом і при цьому завжди необхідно гідно виглядати на зустрічах та презентаціях.
  • Кард-кейс. У вік інформаційних технологій складно уявити собі ділову людину без такого аксесуару. Як правило, необхідність у кейсі виникає часто через велику кількість пластикових карток, візиток партнерів по бізнесу, клієнтів, обслуговуючих організацій. Систематизувати їх і розкласти в зручному порядку для швидкого доступу допоможе кард-кейс, а підкреслити його статус можна вибравши престижний варіант з натуральної шкіри.

Визначившись із подарунком, можна подумати про те, як його запакувати. І тут також важливо дотримуватися ділового стилю, недоречно виглядатимуть яскраві пакувальні матеріали та достаток прикрас. Дорога, але при цьому стримана упаковка виграшно підкреслить сувенір.

Подарунки начальнику для душі

Якщо стосунки в офісі теплі, а у начальника гарне почуття гумору – можна підібрати неформальніший подарунок від колективу, який обов’язково викличе посмішку та порадує шефа не лише в офісі, а й на дозвіллі.

  • Келих для коньяку з підігрівом на підставці . Оригінальний та такий приємний сувенір. Стильний келих для коньяку на спеціальній підставці поступово підігрівається спеціальною свічкою. Мабуть оптимальне рішення для завершення важкого робочого дня.
  • Стильний лайтбокс з фото. Неформальний підхід до вибору презенту може бути знахідкою. Підібравши найвдаліше фото іменинника, можна прикрасити лайтбокс, який вдало впишеться в інтер’єр кабінету, прикрасить офісний простір і буде радувати директора, нагадуючи йому про хороші стосунки в колективі.
  • Глобус-бар. Сюрприз, який приховає від сторонніх очей наявність міні-бару в кабінеті начальства. Суть такого глобуса в тому, що візуально його не відрізнити від сьогодення, проте легким рухом руки він відкривається та перетворюється на бар. Дійсно гарний та корисний презент від колективу.
  • Хьюмідор + сигари. Стильний подарунок для справжніх поціновувачів справжніх сигар. Хьюмідор з натуральної деревини цінних порід сам по собі виглядає дорого і статусно, але можна надати презенту ще більшої цінності, додавши сигарний набір.
  • Масажер для голови. Ще один оригінальний варіант презенту для душі, точніше – для голови. На вигляд масажер нагадує швидше захисний шолом, проте він оснащений спеціальними подушечками, завдяки яким досягається приголомшливий ефект. М’яко і ніжно масажуючи всю поверхню голови, він допомагає зняти напругу, позбутися відчуття тяжкості в голові та розслабитись після трудового дня. Залежно від моделі та цінової категорії такий масажер може бути оснащений додатковими приємними функціями.
  • Колекційні нарди. Корисний, практичний, інтелектуальний ігровий набір на всі часи. Безпрограшний варіант – нарди з цінних деревних порід у гарному чохлі, укомплектовані всім необхідним – кістками та фішками для цікавого проведення часу в колі друзів.
  • 3D-паззл у вигляді механічної скриньки. Гарний та стильний презент від колективу, який насамперед приверне до себе увагу директора оригінальністю. Це і головоломка, і скринька одночасно. Безумовно, результат того вартий – зібравши пазл, іменинник отримає корисний та практичний аксесуар, здатний прикрасити будь-який кабінет. Додати індивідуальність обраному сувеніру допоможе іменне гравіювання.

Недорогий подарунок шефу

Зіткнувшись з обмеженістю бюджету, виділеного колективом на подарунок директору, не варто зневірятися. Цілком реально підібрати недорогий, але при цьому приємний, цікавий і не марний презент, який підкреслить ваше поважне ставлення до начальства та бажання порадувати його у пам’ятний день.

  • Візитниця. Незамінний супутник людини, що обертається у ділових колах. Підібравши стильну містку модель, можна потрапити навіть найвибагливішому босу і при цьому вписатися в обмежений бюджет.
  • Кухоль з USB-підігрівом. Ситуація, коли заварений ще вранці чай давно остиг, а можливість зробити перерву ніяк не надавалась, знайома кожному в офісі. І тут на виручку завжди прийде простий, але такий функціональний кухоль з підігрівом. Працює вона від будь-якого комп’ютера чи іншої оргтехніки із USB-роз’ємом. Важко переоцінити значущість такого подарунка – турбота колективу про директора.
  • Органайзер для ременів та краваток . Презент для тих, хто любить лад у всьому. Швидко розсортувати квіткові аксесуари допоможе спеціальний органайзер. Він універсальний, підійде для краваток і ременів – найзатребуваніших елементів ділового стилю.
  • Несесер для документів. Невелика зручна чоловіча сумка для документів, ключів, телефону, візитниці тощо. Може стати корисним аксесуаром для ділової людини.
  • Корпоративний календар з привітаннями . Вдалий варіант для подарунка з нагоди ювілею компанії або очолюваного начальником відділу. Недорогий барвистий пам’ятний календар із вдало зібраними у колажі фотографіями не лише прикрасить стіни офісу чи робочого кабінету, а й доставить масу позитивних емоцій.
  • USB-флешка з кодом. У 21 столітті не обійтися без гаджетів, а більшість документів давно зберігаються на електронних носіях. Тому стильна флешка з великим обсягом пам’яті та захисним кодом обов’язково стане в нагоді директору. Причому головна особливість такого подарунка полягатиме в тому, що отримати доступ до записаної на флешку інформації зможе лише її власник.

Як вибрати подарунок директору-жінку від колективу

Визначальними при підборі презенту начальниці стануть три критерії, від яких залежить характер майбутнього подарунка:

  1. Вік начальниці. Важливий аргумент, оскільки чим більше вік обдаровується, тим більше відповідальності: ціла низка можливих презентів доведеться відсіяти. Далеко не все те, що можна презентувати молодій жінці, з таким самим успіхом порадує даму у віці. Це треба врахувати, щоб не виникло незручної ситуації та непорозуміння у колективі.
  2. Статус начальниці та самої компанії. Безумовно, різними будуть подарунки для керівника невеликого відділу та для жінки-боса, яка керує великим підприємством, заводом. У першому випадку велика ймовірність, що колектив добре знає свою начальницю і може піднести щось із галузі її інтересів. Другий варіант зобов’язує колектив зупинити свій вибір на чомусь престижному, дорогому, безпрограшному.
  3. Захоплення та хобі начальниці. Будучи керівником будь-якого рівня, жінка-бос залишається людиною, яка має своє хобі. І якщо колектив зацікавлений щиро в душевному подарунку, варто з’ясувати, чим захоплюється начальниця і піднести презент, який неодмінно сподобається їй.

З огляду на наведені вище поради та критерії відбору варто зупинитися на подарунку для душі. Даруйте щось, що викликає позитивні емоції. Як правило, жінки цінують такий підхід, полюбляють пам’ятні презенти. Наприклад, можна подати:

  • Живі рослини в оригінальних кашпо. Природно, не йдеться про скромну герані чи кактус. Віддайте перевагу хоча б орхідеї або якійсь великій екзотичній рослині. Такий подарунок директору від колективу додасть затишок до офісних стін, що не може не тішити жінок.
  • Оригінальний блокнот для ділових нотаток чи щоденник залишається актуальним подарунком у всі часи. Це дійсно корисний діловий аксесуар, а зробити його подарунком від колективу можна вибравши красиву, дорогу палітурку на замовлення, з ініціалами начальниці.
  • Прекрасна оригінальна флеш-карта з великим обсягом пам’яті. Підібравши цікавий дизайн, гідну упаковку, можна зробити чудовий корисний та практичний подарунок директору.
  • Якісний органайзер чи підставка під канцтовари. В офісі без такого аксесуару не обійтися, тому якщо у директора на столі немає гарного органайзера, сміливо вибирайте дорогий та гарний варіант із натуральної деревини цінних порід.
  • Тераріум. Вибір оригіналів та естетів. Відмінно підійде для офісу, стане його головною прикрасою та улюбленим місцем релаксації.
  • Сертифікати на б’юті процедури. Косметичні салони пропонують різні подарункові сертифікати. Похід у спа неодмінно підніме настрій начальниці, дозволить ненадовго відволіктися від суєти ділового світу та впоратися зі стресом.
  • Портрет, краєвид, натюрморт. Завжди приємно отримати в подарунок картину, а що саме це буде — вибирати вам, виходячи з субординації, що дотримується в колективі, та обдаровується інтересів.
  • Подарунок-пригода. Сертифікат на стрибок з парашутом, квест чи політ на повітряній кулі точно порадує любительку активних видів спорту. Однак такий специфічний подарунок припускає, що колектив добре знайомий з інтересами начальниці і точно впевнений, що їй такий екстрим припаде до душі.
  • Свіжозрізані квіти. І не банально – це класика. Не переборщіть з оформленням, упаковка має бути стриманою, а сам букет – гарним та свіжим.

Подарунки директору від колективу, які краще не варто дарувати

Чоловікові-директору

Немає жодних сумнівів у тому, що подарунок подарунку — різниця. Вибираючи презент для вищого керівництва, колектив бере на себе велику відповідальність, адже невірний вибір може погано позначитися на робочій атмосфері в майбутньому, оскільки кожен подарунок завжди має таємний зміст і може бути неправильно витлумачений. Не переступити цю межу дуже важливо для збереження здорової робочої атмосфери в офісі.

Існують певні категорії подарунків, які точно не варто дарувати чоловікові-директору за жодних обставин. До таких презентів можна віднести:

  • Домашніх вихованців. Тут все просто: тварини, птахи чи навіть рибки в акваріумі – це надто особистий подарунок. У людини вже може бути свій домашній улюбленець, або ж навпаки – він категорично не приймає тварин у будинку, нерідко у людей проявляється алергія на котячу чи собачу шерсть тощо. До того ж, ділова людина, яка проводить більшу частину часу в стінах свого кабінету, може просто не мати фізичної можливості гідно доглядати подарованого вихованцем.
  • Косметику, парфумерію та ін. Дарувати подібне – поганий тон, директор може неправильно витлумачити підґрунтя такого подарунка від колективу. До того ж, не знаючи точно особистих переваг людини, неможливо підібрати їй аромат парфуму або марку засобів догляду за собою.
  • Чоловічий ремінь чи інший аксесуар. Взагалі дарувати одяг не варто, це знову ж таки, надто особисте. Імовірність того, що ваша краватка, хай навіть дуже дорога і стильна, вдало впишеться в гардероб директора, занадто мала. А сам подарунок від колективу може бути сприйнятий як натяк на відсутність у нього найкращого смаку.
  • Стандартні сувеніри, що припадають пилом на полицях. У всіх є подібні речі і їх точно не варто подавати як презент вищестоящому керівнику. Краще підібрати щось справді корисне, що відповідає його інтересам.
  • Прикраси. Незалежно від їхньої вартості, коштовності, ювелірні вироби дарувати директорові не варто ніколи.
  • Гроші у конверті. Занадто формальний підхід. Директору не сподобається, що колектив хоче легко позбутися. До того ж грошима складно здивувати начальника.

Жінці-директору

Щодо жінки-начальниці, тут теж не все так просто. Щоб не образити людину, однозначно варто оминати такі категорії презентів:

  • ювелірні прикраси будь-якого типу;
  • побутова техніка, посуд, кухонний інвентар;
  • засоби для догляду за собою, парфумерія;
  • одяг та аксесуари до неї;
  • сертифікати або абонементи на відвідування тренувань, спортзал, тренажерного залу.

Справді, багато з вищезгаданого здатне раз і назавжди зіпсувати відносини в колективі, образити начальницю. Щоб не потрапити в таку ситуацію, краще уникати надто особистих презентів.