Що таке високочастотний електрохірургічний апарат та для чого він потрібен

07.11.2023

Високочастотні електрохірургічні апарати — це інноваційні пристрої, які відрізняються низкою переваг в порівнянні з традиційними методами лікування. Особливості їхньої конструкції та ергономічність дозволяють швидко та точно проводити хірургічні втручання, мінімізуючи ризики пошкодження тканин. Які особливості має обладнання, зокрема апарат високочастотний електрохірургічний ЕХВЧ-300РК-4.2 «Надія-4», та на що варто звернути увагу — розповідаємо в цьому матеріалі.

Конструктивні особливості апаратів ЕХВЧ

Хірургічне обладнання ЕХВЧ є компактним та ергономічним інструментом, який складається з корпусу (блока-генератора), підключеного до електромережі. Апарат перетворює високочастотний струм на теплову енергію, а завдяки активним і нейтральним електродам, які контактують з тканинами, утворюється замкнутий електроланцюг. Відбувається миттєве випаровування рідини всередині клітин. Таким чином, електроди в цій контактній точці роблять різного виду ЕХВЧ різання або коагуляцію.

Апарат високочастотний електрохірургічний ЕХВЧ-300РК-4.2 "Надія-4" HFE-300PK-4.2

На корпусі розташовані перемикачі, що регулюють його роботу. Від корпусу відходить провід, обладнаний пасивним та активним електродом. Електрод є робочою частиною інструменту, він може мати різні форми залежно від призначення. Однією з головних особливостей апарату є його здатність концентрувати електричний струм на малій ділянці, що дозволяє мінімізувати травматизацію тканин.

На які параметри слід звернути увагу

Вибираючи апарат, потрібно зрозуміти, який тип приладу необхідний. В першу чергу потрібно звернути увагу на потужність апарату:

  • Для видалення новоутворень найчастіше використовуються пристрої потужністю 50-200 Вт. Їхніми сферами застосування є косметологія, стоматологія, ветеринарія.
  • Для розрізання тканин достатньо 200–300 Вт. Такі апарати використовуються в невеликих амбулаторних операціях, гінекології, ЛОР-хірургії.
  • Для хірургічних операцій (загальна хірургія, ендоскопічні операції) краще підходить потужність 300-400 Вт. Такі пристрої мають розширений функціонал та можливість підключення аргонової приставки.

Варто зазначити, що чим більша потужність, тим вища якість розрізу тканини тієї чи іншої щільності.

За якими критеріями слід вибирати обладнання ЕХВЧ

При виборі апарату ЕХВЧ необхідно враховувати наступні критерії:

  • Вид операцій — для різних операцій потрібні різні типи обладнання. Наприклад, для мікрохірургії потрібен невеликий та точний інструмент, а для операцій на великих тканинах — потужний.
  • Режими роботи — монополярний чи біполярний режими. Монополярний режим використовується для склеювання великих судин та висічення тканин, а біполярний – для точної коагуляції дрібних судин.
  • Потужність — повинна відповідати виду операції та розмірам тканин, які підпадають під вплив пристрою.
  • Розміри та вага апарату — мають бути зручними для хірурга.
  • Безпека — пристрій повинен мати системи захисту від перегріву, перевантаження та короткого замикання, щоб запобігти можливим аваріям під час операції.

Можливість підключення додаткових опцій у вигляді управління за допомогою мікропроцесора, сумісності з ендоскопами, додавання аргонового модуля або сенсорного екрана значно розширює функціонал роботи хірурга та підвищує її ефективність. Придбати апарат високочастотний електрохірургічний ЕХВЧ-300РК-4.2 «Надія-4» та інше обладнання можна в інтернет-магазині вітчизняної компанії «Надія-4».