Державні космічні агенції США та Японії мають намір запустити новий супутник з деревини: деталі

23.11.2023

17 листопада на сайті Space.com з’явилася новина про те, що NASA спільно з JAXA планують запустити до орбіти Землі перший у світі супутник з деревини. У матеріалі йдеться, що модель під назвою LignoSat матиме розмір з кавову чашку та матеріал корпусу з магнолії. Запуск запланований на літо 2024 року й матиме на меті зробити космічне сміття біорозкладним.

Зазначається, що проведенням тестів різних зразків деревини займалася Міжнародна космічна станція. Серед інших перемогла магнолія, яка, за словами вчених, не горить та не розкладається в умовах вакууму, але вона знищиться під час повернення до атмосфери. Якщо є бажання гарно провести час, можна використати казино від 20 грн, які мають ліцензію та надають цілодобовий доступ до слотів різної тематики.

Детальніше про дослідження деревини

Перші аналізи зразків деревини були проведені на початку минулого року вченими МКС. У дослідженнях брали участь всього три породи: магнолія, вишня та береза. Згідно з висновками, кращою виявилася магнолія, завдяки таким відмінностям:

  • Відсутність розкладання протягом 10 місяців;
  • Відсутність будь-яких деформацій (розтріскування, змінення зовнішнього вигляду і тому подібне).

У матеріалі Space.com також сказано, що всі три зразки зберігалися всередині спеціального модуля. Він знаходився у безпосередньому контакті з “недоброзичливим” середовищем. Тобто, на зразки впливали постійні зміни температур, сонячні промені та різні космічні частки.

Додатково, в статті зазначається, що навколо нашої планети обертається більш ніж 9 тисяч тонн космічних об’єктів, включно зі сміттям (супутники, виведені з експлуатації або шматки ступенів ракет). При цьому, металеві споруди не тільки дорого коштують, але й несуть небезпеку для МКС, інших кораблів та людей на поверхні планети. Тому, в теорії, супутники з деревини мають бути менш шкідливими.

Про випробування LignoSat у межах програми J-Cube

Група дослідників Кіотського університету затвердила магнолію як основу для корпусу майбутнього супутника LignoSat. Вчені вказують на те, що ця порода демонструє високу працездатність, стабільність розмірів та загальну міцність. Ба більше, за результатами експериментів, жодний зразок магнолії не змінив масу до та після перебування у космосі.

Перші випробування у межах програми J-Cube плануються на літо 2024 року. При цьому, метою дослідження стане спостереження за поведінкою апарату у космосі протягом 6 місяців. Також, під час тестової роботи супутника будуть вивчати нові можливості розвитку інноваційних космічних технологій.

Як каже фахівець з Кіотського університету, Кодзі Мурата, міцність LignoSat майже не зменшується під час взаємодії з температурами від -150 до +150 градусів за Цельсієм. Також, він відчиняє не тільки великі екологічні можливості, але й має ефективну обшивку у сенсі безпеки. Таким чином, він надійно захищає від шкідливих випромінювань, що дуже важливо для астронавтів.