Чи важко утримувати вдома декоративного кролика

29.11.2023

Декоративні кролики – тваринки ласкаві, спокійні та дуже милі. Їх не складно утримувати в домі, квартирі. Для цього не потрібно спеціальних знань, але деякі навички знадобляться.

Поселяємо кролика в домі

Декоративні породи чудово підходять для утримання в будинку. Вони не вимагають обов’язкових прогулянок, досить тихі за характером. Їхня м’яка та пухнаста шубка, довгі вушка та зворушлива мордочка принесуть радість і дітям, і дорослим.

Краще віддати перевагу наступним породам:

  • гемерлін;
  • ангорський;
  • лисячий (помаранчевий колір шерсті);
  • карликовий баран.

Обираючи місце у квартирі, слід забезпечити комфортні умови, уникаючи протягів, прямих сонячних променів, спеки, вологи. Це згубно впливає на стан здоров’я.

Кролики полохливі істоти, тому контакти із собаками або котами краще обмежити.

Як обрати та облаштувати клітку

Клітка має бути комфортною та розділеною на зони сну, ігор, туалету та приймання їжі. Розмір підбирають за зростом улюбленця – на задніх лапках кролик не має упиратись у стелю. Будиночок для сну має бути затемненим, оскільки це норна тварина.

Не варто засипати весь піддон підстилкою, щоб кроленя не випорожнювалось всюди. Для туалету ставлять окремий лоток з м’яким наповнювачем.

В зоомагазині необхідно придбати: лоток, поїлку, сінник, годівничку для зерна, будиночок, іграшки, підстилку. Для догляду знадобляться щітки для шерсті, щипчики для кігтиків, повідець, переноска.

Правила догляду

При правильному ставленні вихованці живуть в домашніх умовах до 12 років.

Харчування

Раціон складається з таких компонентів: сіно, свіжі гілочки, комбікорм, зернові, чиста кип’ячена вода. Всі харчі потрібно щодня міняти.

Корисно впливають на організм свіжі гілочки листяних та фруктових дерев. Взимку дають хвойні.

Джерелом вітамінів виступають шматочки овочів та фруктів, але не екзотичних. Вводити їх в раціон можна у віці чотирьох місяців.

Гігієна

Кроликів не бажано купати, за винятком випадків забруднення шкідливими речовинами. Чистять звірятко окремими ділянками.

Вичісувати шерсть слід регулярно, навіть щодня. На час линяння – декілька разів на день.

Також кожні 2-3 тижні підстригають кігтики, які постійно ростуть.

Лікування

Тваринку не лікують самостійно. При перших симптомах варто звернутися до ветеринарного лікаря https://vethub.pet/doctors/kyiv для вчасної кваліфікованої допомоги.

Не забувають також про графік регулярних щеплень.

Статеве дозрівання

Статеве дозрівання настає з 3-4 місяців. Вагітним самкам знадобиться окремий будиночок для гнізда. Якщо власник не планує потомства, то краще розсадити представників різної статі.

Процедури стерилізації та кастрації можливі для кроликів за проявів надмірної агресії або по медичних показниках.

Ігри 

Кролики – рухливі та грайливі тваринки. Корисно забезпечити їх іграшками – м’ячиками, колесом, лабіринтом. До рук приручають улюбленця одразу. Молоді особини швидше йдуть на контакт.

Випускаючи гуляти по дому, слід прибрати меблі, кабелі, речі, щоб тваринка їх не погризла та не поранилась. Влітку можна організовувати прогулянки на дворі, по свіжій травичці.