Перший промисловий генератор на океанській тепловій енергії

30.11.2023

Науковці земних і позаземних явищ не перестають дивувати людство винаходами та відкриттями. Тепер генії представляють найпотужніший у світі генератор на морській тепловій енергії.

Характеристика станції

На нещодавній Міжнародній конференції з енергетики, збереження клімату, що пройшла в австрійській столиці, британський технологічний концерн Global OTEC анонсував, що влітку 2025 року почне експлуатацію першого комерційного генератора для виробництва електроенергії на основі різниці температур океанічної води в океані. Судно Dominique зі встановленим генератором потужністю 1,5 МВт забезпечуватиме цілорічне електропостачання острівної держави Африки — Сан-Томе і Прінсіпі, покриваючи приблизно п’яту частину потреби в електроенергії. Це плюс для гостей азартного онлайн клубу, які отримавши бездепозитний бонус казино у формі безплатних обертань, можуть сміливо робити ставку. Гру не зруйнує різкий перепад світла.

Ідея вилучення електроенергії з різниці температур океанічної води має довгу історію. Перші експерименти були проведені ще наприкінці 19 століття, випередивши більш ніж на 140 років сучасні розробки. У 1930-х роках на Кубі побудували систему Ocean Thermal Energy Conversion продуктивністю 23 kW. Однак не все йшло гладко. Основною проблемою всіх ранніх установок OTEC було те, що значну частину виробленої електроенергії використовували для роботи помп, які підіймають прохолодну воду з глибини кількох сотень метрів на поверхню.

Принцип роботи електростанції наступний:

  • температура океанської води на 800-метровій глибині екваторіальної області – +4 °C;
  • температура поверхні – +25;
  • тепла вода викликає закипання в турбінному генераторі холодоагенту — аміаку;
  • завершивши роботу, охолоджувач конденсується під дією глибинної холодної води;
  • потім повторно закипає в генераторі від поверхневої теплої рідини, після чого знову конденсує.

Усе просто, але інфраструктура такого пристрою досить дорога.

Перспектива

Для підняття холодної рідини з глибини необхідно забезпечити теплоізоляцію труби. Баржу слід стійко закріпити на місці, щоб уникнути пошкодження забірних труб, особливо з огляду на часті тропічні шторми. Орієнтовна вартість плавучої електростанції продуктивністю від 5 до 10 МВт може становити від $200-300 млн, що є фінансово непосильним для більшості острівних держав. Подібний фінансовий тягар став причиною зриву кількох аналогічних проєктів.

Згідно із заявою представників Global OTEC, об’єднана комерційно-державна співпраця провела необхідні економіко-соціальні, інші обґрунтування, що передбачає розгортання першої комерційної платформи – OTEC-електростанції, влітку 2025 року. Електроенергія, вироблена баржами Dominique, вирізнятиметься високою вартістю, що варіюється $150-300 за МВт/год. Проте вона генеруватиметься безперервним режимом з постійною потужністю цілий рік. Майданчик може служити резервом для нестабільної сонячної, вітрової генерації електроенергії. У майбутньому очікується деяке зниження ціни 50 доларів за МВт/год. Остаточне підтвердження подібного будівництва відбудеться тільки через два роки.