Тайм-менеджмент: 6 порад як встигати більше

01.12.2023

Я практично все своє життя мучився питанням «Чому планую одне, а роблю зовсім інше»? Чому застряю в операційних задачах, замість того, щоб займатися дійсно важливими стратегічними цілями? Або хватаюсь за 3-4 задачі і ефективність падає в рази через багатозадачність. А потім горять дедлайни і стрес зашкалює.

Мавпочка миттєвих задоволень і прокрастинація

Свідома частина, така собі маленька людина, дуже добре розуміє, що для нас корисно, а що ні. Але нами керує підсвідома частина, наша внутрішня мавпочка, у якої є природне завдання – вижити. І для виживання мавпа слідує дуже простій формулі з дикої природі «Йди до задоволення і уникай небезпеки». І чим менше у нас енергії, тим сильнішою стає мавпочка.

Але для нас, людей, природа створила запобіжний механізм. Який полягає в тому, що між тим, коли приходить команда «їж, зайди в фейсбук чи почитай переписку в Телеграмі» і тим моментом, коли ми починаємо її реалізовувати, є затримка 0,5 секунд. І в цей момент ми можемо сказати собі одне слово «СТОП». Тобто «зроби паузу і подумай, дійсно це тобі потрібно чи ні».

Таким чином, важливо навчитися казати “Стоп” мавпочці миттєвого задоволення. Впроваджувати нові міні-звички, які допомагають менше прокрастинувати, вибратись з пекла багатозадачності, щоб досягати цілей, бути більш ефективним і енергійним.

Прості звички для ефективного управління часом

Ось 6 звичок від бізнес-тренера Ваче Давтяна, які допоможуть вам вибратись із зачарованого кола прокрастинації та мультизадачності і краще управляти своїм часом та енергією:

1) Медитація

Спробуйте медитацію – це допомагає керувати власними інстинктами, знизити стрес, покращити імунітет. А також підвищити рівень енергії, щоб ефективно досягати цілей.

2) Спорт

Не обов’язково відвідувати спортзал. Можна, наприклад, користуватися додатком «7 хвилин тренування» для відновлення енергії та бадьорості протягом дня.

3) «Ранок без гаджетів»

Обмежте використання гаджетів у перші години ранку, це допоможе уникнути зайвих відволікань та зосередитися на важливих завданнях.

4) «Золота година»

Оберіть годину на день, яку присвятите лише важливим задачам, які доможуть досягти стратегічних цілей. У цей період зосередьтесь лише на 1му найважливішому завданні та ні на що не відволікайтесь.

5) 15-хвилинні перерви після кожної години роботи

Робіть короткі перерви кожні 1,5-2 години, щоб відновлювати енергію і бути ефективним протягом робочого дня.

6) Читайте книги про тайм-менеджмент

Ось 3 топ книги з тайм-менеджменту на думку Ваче Давтяна:

  • «Сила волі» від Келлі Макгонігалл,
  • «Життя на повну потужність» від Джима Лоера та Тоні Шварца,
  • «Як привести справи в порядок» від Девіда Аллена.

Якщо ви хочете більше дізнатись про те, як впоратися з хаосом у своїй голові, фокусуватися на головних завданнях та перестати відкладати «на потім», правильно планувати час та визначати пріоритети, щоб працювати ефективніше – тренінг з тайм-менеджменту від Ваче Давтяна може бути для вас корисним.

Ваче Давтян – підприємець, бізнес-тренер та тренер з тайм-менеджменту. Власник компаній «Промкабель-Електрика», та «Школа розвитку лідерів Leaderway». Провів більш, ніж 1300 тренінгів для таких компаній, як Google, Delloite, Сільпо, PWC, Київстар, ДТЕК, Приватбанк, GlobalLogic, та інших.

Вчіться управляти своїм часом, збільшуйте рівень енергії, і ви точно встигнете більше та досягнете нових висот у своєму житті та кар’єрі.