Швидкі тести для виявлення хвороб котів

13.12.2023

Використання швидких тестів у ветеринарії — це порівняно новий, але дуже ефективний метод виявлення різних захворювань домашніх тварин. Він дає змогу оперативно розпочати лікування та контролювати перебіг хвороби.

Швидкі тести для ветеринарії Vet Expert: призначення та принцип дії

Домашні кішки можуть бути хворіти багатьма інфекційними хворобами. Окремі з них можуть бути небезпечними для людини та решти домашніх улюбленців. Тому важливо мати можливість швидко ідентифікувати збудника, щоб встановити діагноз та розпочати лікування. Багато інфекційних захворювань у кішок мають схожі зовнішні симптоми, тому звичайний огляд у ветеринара не завжди допомагає визначити хворобу. Тоді як застосування експрес-тестів здатне точно виявити такі інфекції:

  • лейкемію;
  • панлейкопенію;
  • імунодефіцит;
  • коронавірус;
  • лямбліоз;
  • токсоплазмоз.

Експрес-тести допомагають виявити чи виключити конкретне захворювання.

Принцип дії високоточних швидких тестів ґрунтується на методі твердофазного імунохроматографічного аналізу (ІХА). Ця методика полягає у виявлені певних молекул у біологічних зразках, які є антигенами чи антитілами до конкретного збудника.

Процедура дослідження дуже проста. Вона не потребує спеціальних навичок чи лабораторного обладнання. Тестування відбувається у кілька етапів:

  1. Забір біологічної рідини у кішки. Зазвичай це має бути кров, слина, сеча чи змив кишківника.
  2. Взаємодія біозразка з тест-системою, яка містить спеціальні реагенти.
  3. Проходження хімічної реакції, яка має візуальне підтвердження (наприклад, зміна кольору контрольної зони), що відбувається лише за наявності антигенів чи антитіл до збудника.
  4. Оцінка результатів — слід враховувати, що візуальний сигнал має з’явитися протягом конкретного часового інтервалу, вказаному в інструкції до тесту.

Варто пам’ятати, що достовірність отриманих показників напряму залежить від дотримання рекомендацій виробника під час проведення експрес-аналізу. Спотворення результатів може бути зумовлене неправильним забором чи зберіганням проби, використанням простроченого тесту. Швидкі тест-системи можна тримати лише при певній температурі, вказаній в інструкції.

Основні переваги швидких тестів

Використання швидких тестів має ряд плюсів порівняно з іншими методами діагностики. Ця категорія методів досліджень є універсальною, адже вони дають можливість виявити не лише віруси, а й інших паразитів: лямблій чи токсоплазму. Велике значення має видоспецифічність тестів, адже збудники хвороб у котів та собак відрізняються.

Отриманий з допомогою швидкого тестування результат має практично стовідсоткову вірогідність, адже реагенти володіють дуже високою чутливістю до специфічного збудника. Достатньо ретельно дотримуватися інструкції щодо проведення аналізу. Процедура тестування є простою та зрозумілою. Вона не потребує додаткових інструментів чи реагентів. Все необхідне входить у комплектацію експрес-тестів. Забір біологічного зразка у кішки також не потребує спеціальних навичок чи засобів. Результати діагностики стають відомими через 10-15 хвилин, що дає можливість визначити діагноз і розпочати лікування. Таким чином, проведення експрес-аналізу можливе у домашніх умовах чи польових умовах, без необхідності відправляти проби в лабораторію.

Придбати якісні та достовірні швидкі тести Vet Expert для діагностики інфекційних захворювань у кішок можна у спеціалізованому магазині Біовет. Всі товари цієї категорії мають сертифікати відповідності і гарантують точний результат.