Як відновити свідоцтво про шлюб: порядок дій

15.12.2023

Якщо свідоцтво про шлюб було пошкоджено знищено або втрачено, потрібно терміново його відновити, адже це досить важливий документ. Воно підтверджує факт укладення шлюбу та є підставою для здійснення різних юридичних дій — отримання спадщини, оформлення кредиту, отримання візи тощо.

Які документи потрібно для отримання дубліката свідоцтва про шлюб

відновити свідоцтво про шлюбДля того, щоб відновити свідоцтво про шлюб, потрібно звернутися до ДРАЦС та подати заяву про видачу нового документа.

Заяву можна отримати при зверненні або завчасно завантажити з офіційного сайту Міністерства юстиції України та заповнити. Заява містить наступні відомості:

  • Прізвище, ім’я та по батькові, дата та місце народження, місце проживання заявника.
  • Дата та місце реєстрації шлюбу.
  • Прізвище ім’я та по батькові другого з подружжя.
  • Причина втрати або пошкодження свідоцтва про шлюб.

Подати заяву може один із подружжя, але йому потрібно надати свій паспорт та паспортні дані партнера. Також звернутися може третя особа, але знадобиться довіреність.

Крім самої заяви, обов’язково надайте квитанції про сплату держмита та вартості видачі нового свідоцтва про шлюб.

Процедура займає від кількох годин до десяти днів. Термін видачі нового документа залежить від місця звернення. Якщо ви звертаєтесь за місцем видачі документа, то отримати дублікат свідоцтва про шлюб можна навіть за кілька годин. А от звертаючись для отримання дубліката в іншому місті, доведеться зачекати поки відділ ДРАЦС відправить запит до органу, що видав свідоцтво про шлюб та отримає відповідь на запит. В такому разі процедура може зайняти до десяти робочих днів, хоча на практиці це відбувається швидше.

отримання дубліката свідоцтва про шлюбЗверніть увагу! У разі втрати чи пошкодження свідоцтва, негайно зверніться до ДРАЦС. Це допоможе уникнути проблем у майбутньому.

Чи можна прискорити отримання дубліката свідоцтва про шлюб

Тож отримати нове свідоцтво про шлюб, дублікат можна досить швидко та з мінімальними зусиллями. На щастя, тепер більшість питань можна вирішити онлайн. Українці можуть подати заявку на отримання дубліката на сайті державних послуг “Дія”.

Заповнити заяву можна в будь-який час, новий документ ви отримаєте через три дні.

Якщо ж вам ніколи займатися відновленням втрачених документів, можна звернутися до агенції ABC Center. В такому разі достатньо надати скан-копію свідоцтва про шлюб, якщо така є, або лише дані обох сторін. Також знадобиться довіреність на представників агенції. Таким чином ви отримаєте дублікат з мінімальними зусиллями. Ціни на цю послугу досить доступні. До речі, в агенції ABC Center також можна отримати переклад документів з завіренням у нотаріуса чи апостилюванням для подання за кордоном чи оформлення візи на роботу, навчання чи ВНЖ.