Штабелер або річтрак: для чого та яка техніка потрібна

19.12.2023

Складська техніка — це важлива частина будь-якого складу, адже вона підвищує продуктивність товарообігу та, як наслідок, рентабельність бізнесу. Однак для цього обладнання мусить бути доцільним та відповідати умовам експлуатації. Часто молоді компанії, які раніше не були пов’язані із товарообігом, обирають між штабелером та річтраком. Кожен із них має конкретні призначення та особливості. Які саме — розглянемо в цій статті.

Техніка для вантажно-розвантажувальних робіт

Якщо на складі є потреба лише в укладанні вантажів один на одного, важко знайти кращу за штабелер техніку. Модельний ряд обладнання представлений декількома видами: гідравлічними, електричними та гібридними.

Серед гідравлічних штабелерів також можна обрати ручні, електричні та напівелектричні моделі. Ручна складська техніка пересувається завдяки докладанню зусиль оператором, а гідропривод дає змогу штабелювати вантажі. Найбільш ефективними такі моделі є в невеликих складських приміщеннях, де немає систем висотного зберігання товарів.

Обираючи складську техніку для більш завантаженого підприємства, де можливостей гідравлічних моделей уже замало, варто звернути увагу на електроштабелери. Завдяки електродвигуну обладнання має значно вищі потужність та продуктивність роботи. Використання електроенергії замість дизеля чи бензину також забезпечило екологічність штабелера, адже він не викидає шкідливі речовини в повітря.

Електрична техніка оснащується акумуляторами різних типів: свинцево-кислотними, гелевими та літій-іонними. Від типу АКБ залежать умови його експлуатації, зберігання та частота обслуговування. Загалом електроштабелер найкраще використовувати на рівній підлозі всередині складу.

Техніка для висотної роботи

Часто річтрак називають покращеною версією штабелера. І дійсно, обидва види обладнання мають багато спільного. Однак головне призначення річтрака — штабелювання товарів вглиб висотних стелажів. Для цього техніка оснащена висувною телескопічною щоглою, яка здатна висуватися вперед.

Основними конструктивними особливостями річтрака є:

  • діаметр коліс 200–250 мм (в середньому 80 мм у штабелерів);
  • висота підйому вил до 12 м;
  • кабіна оператора для роботи як сидячі, так і стоячи.

Також річтрак — це компактна техніка, а тому вона може працювати навіть у невеликих міжстелажних коридорах.

Загалом, щоб не помилитися із вибором складської техніки, варто врахувати умови експлуатації, особливості складського приміщення та необхідні технічні характеристики. І щоб зробити це було легше, радимо звернутися в Sklad Service. Річтраки та електроштабелери на сайті компанії — це техніка від провідних світових брендів-виробників. Спеціалісти «Склад Сервіс» проконсультують і допоможуть обрати відповідну модель обладнання, проведуть сервісне обслуговування та доставлять її на об’єкт.