Швидке оформлення енергосертифікату згідно із законом про обов’язкову сертифікацію будівель

25.03.2024

Для вирішення завдання збереження коштів, зменшення видатків за рахунок зниження тепловтрат використовується енергоаудит, тобто перевірка на енергоефективність.

Навіщо потрібне оформлення енергосертифікату та перевіряти енергоефективність будівель?

Енергоаудит включає комплекс заходів щодо визначення енергоефективності будівлі та оцінки потенціалу енергозбереження. Результати аудиту фіксуються в енергетичному паспорті будівлі із наступним присвоєнням їй показника – певний клас енергоефективності.

Найбільш важливою інформацією, що міститься в енергетичному паспорті, є перелік заходів щодо підвищення енергоефективності будівлі та зниження кількості споживаної енергії.

Як отримати енергопаспорт?

Вам не обов’язково проходити всі кола документальної тяганини, обходячи купу державних кабінетів, чи вистоювати в чергах у центр енергоефективності. Ми допоможемо оформити всі необхідні документи за одним зверненням.

У ході розробки документів проводиться дослідження систем опалення, охолодження, гарячого водопостачання та вентиляції. Обов’язковою є також оцінка систем управління обладнанням, систем обліку витрати ресурсів та систем утилізації тепла.

З 2019 року енергопаспорт – попередній документ перед формуванням підсумкового енергетичного паспорта та розробляється на етапі завершення проектних робіт, а також для проходження експертизи та початку будівельних робіт. Замовник повинен мати можливість поліпшити характеристики будівлі, що проектується, після виготовлення паспорта і тим самим підвищити клас енергоефективності без значних фінансових витрат. Це допоможе втілити програма енергоефективності для конкретної будівлі.

Коли енергетичний паспорт потрібен обов’язково?

  • внаслідок розробки розділу енергоефективності,
  • при зміні умов експлуатації об’єкта,
  • при введенні в експлуатацію та перевірках тощо.

Розробка документа проводиться на кожну будівлю окремо, незважаючи на те, що вона може входити до комплексу будівель. Винятком є складання енергетичного паспорта підприємства.

Фонд енергоефективності радить періодично проводити енегроаудит будівель, оскільки це принесе значні переваги, і не лише грошові.

Переваги енергоаудиту та оформлення енергетичного паспорта будівель

Більш здорове та приємне робоче середовище. Менш прямою перевагою енергетичного аудиту є покращення робочого середовища, яке створюється більш ефективними, екологічно безпечними та надійними енергетичними системами. Співробітники отримують вигоду від енергетичного аудиту, який створює найкраще та здорове робоче середовище у таких сферах:

  • Поліпшення якості повітря у приміщенні,
  • Більш послідовний, покращений клімат-контроль,
  • Підвищена продуктивність,
  • Підвищена безпека будівлі.

Підвищення енергоефективності вашого об’єкта має безліч переваг для довкілля. Будь-яке скорочення втрат енергії та неефективності у вашій будівлі зменшує його вплив на спільноту, в якій ви живете та працюєте.

Команда ЛексСтатус може допомогти вам провести необхідний енергетичний аудит та отримати енергетичний паспорт без зайвої витрати вашого часу.