Типи раку головного мозку

28.03.2024

За даними вчених, існує понад 120 різних типів пухлин головного мозку. Вони можуть бути первинними, тобто аномальні клітини почали свій ріст безпосередньо в мозку, або вторинними – рак вразив головний мозок у процесі метастазування іншого виду онкологічного захворювання, про лікування раку головного мозку можна прочитати по посиланню https://www.lissod.com.ua/ua/about-cancer/cancer-types/rak-mozga/.

Види пухлин головного мозку

Гліоми

Гліоми – це один із найпоширеніших різновидів первинних пухлин головного мозку і центральної нервової системи. Вони утворюються з гліальних клітин, що оточують нейрони, і включають у себе:

  • Астроцитоми. Виникають у будь-якому місці головного або спинного мозку і розвиваються з маленьких зірчастих клітин, які називаються астроцитами.  Гліоми стовбура мозку – це тип астроцитоми, яка утворюється в стовбурі мозку і контролює багато життєво важливих функцій, таких як температура тіла, кров’яний тиск, дихання, голод і спрага. Пухлини в цій ділянці важко піддаються лікуванню. Більшість гліом стовбура головного мозку являють собою астроцитоми високого ступеня злоякісності.
  • Епендимоми. Зазвичай виникають у слизовій оболонці шлуночків або в просторах головного мозку і навколо спинного мозку. Хоча епендимоми можуть розвиватися в будь-якому віці, ці пухлини найчастіше трапляються у дітей і підлітків. Епендимоми також є поширеним раком спинного мозку.
  • Гліобластома. Агресивна пухлина, яка швидко росте. Формується на підтримуючій тканині головного мозку. Гліобластома – найпоширеніший рак головного мозку 4-го ступеня. Гліобластоми можуть з’явитися в будь-якій частці головного мозку, але частіше вони розвиваються в лобних і скроневих частках. Гліобластоми зазвичай вражають дорослих.
  • Олігодендрогліоми. Розвиваються в клітинах, що виробляють мієлін – жирове покриття, яке захищає нерви головного і спинного мозку. Ці пухлини дуже рідкісні і зазвичай виникають у головному мозку. Вони ростуть повільно і зазвичай не поширюються на навколишні тканини. Найчастіше виникають у дорослих середнього віку. Зазвичай вони мають сприятливіші результати лікування, ніж астроцитоми.

Менінгіоми

Менінгіома розвивається в оболонці, що оточує головний і спинний мозок. Вони становлять приблизно 15 відсотків усіх внутрішньочерепних утворень. Більшість із них доброякісні (не є раковими та повільно зростають). Менінгіоми зазвичай видаляються хірургічним шляхом, а також можуть лікуватися променевою терапією. Деякі менінгіоми можуть не потребувати негайного лікування і можуть залишатися непоміченими протягом багатьох років. Більшість менінгіом діагностується у жінок віком від 30 до 50 років.

Пухлини гіпофіза

Це утворення, які з’являються в гіпофізі – невеликій залозі розміром з горошину, розташованій усередині черепа, трохи нижче головного мозку і над носовими ходами. Гіпофіз виробляє гормони, які контролюють рівні інших гормонів, що виділяються ендокринними залозами в усьому організмі. Це надає йому важливу роль у контролі ключових функцій організму і гормональної системи. Пухлини гіпофіза становлять від 9 до 12% усіх первинних пухлин головного мозку.

Переважна більшість утворень у гіпофізі являють собою аденоми гіпофіза, доброякісні новоутворення, які не поширюються за межі черепа. Незважаючи на те, що ці пухлини не є раковими, вони часто спричиняють інші проблеми зі здоров’ям, оскільки розташовані поруч із мозком і можуть спричиняти надмірне вироблення гіпофізом гормонів.

Крім цього, існують й інші пухлини головного мозку. Наприклад, краніофарингіоми, герміногенні пухлини, медуллобластоми, пухлини шишкоподібної залози тощо. Кожен із цих станів потребує серйозного обстеження, точної діагностики та регулярного контролю з боку досвідченого онколога. Якщо ви стурбовані питаннями раку головного мозку, то отримати всі відповіді ви зможете в LISOD: https://www.lissod.com.ua/ua/.