назваавтор

Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців
Підписуйтесь на Менеджмент.Книги

сучасні бізнес-концепції, проривні ідеї, авторські тези
та цінні інсайти — не часто, виважено, по суті

КНИГИ :: Менеджмент, Управління персоналом (HRM) ::

Розверніть корабель. Уроки менеджменту від капітана підводного човна

Розверніть корабель. Уроки менеджменту від капітана підводного човна

КУПИТИ КНИГУ - Розверніть корабель. Уроки менеджменту від капітана підводного човна


КУПИТИ КНИГУ «Розверніть корабель. Уроки менеджменту від капітана підводного човна» в Kniga.biz.ua (за гривні)




Примітка: щодо придбання книжок просимо звертатися у відповідні інтернет-магазини або видавництва.
Назва: Розверніть корабель. Уроки менеджменту від капітана підводного човна
Автор(и): Девід Марке
Видавництво: "Наш Формат", — 2021

Опис:
Оригінал (англ.): "Turn the Ship Around! A True Story of Turning Followers into Leaders" by David Marquet

Поганий керівник дає команди, хороший — повноваження. У цьому переконує Девід Марке — командувач субмарини Santa Fe. За кілька років йому вдалося у прямому й переносному значенні розвернути корабель. Підводний човен, на якому офіцери раніше топили свої таланти, став плацдармом для гартування лідерських вмінь. Як Марке це вдалося? Він перетворив підлеглих на лідерів — надав їм повноваження діяти. Якщо ще вчора гаслом субмарини було «Роби що сказали», то сьогодні — «Розкажи, що ти збираєшся зробити в цій ситуації».

Чи варто купувати цю книгу?

Про помилки й уроки, демократичність і авторитарність, підходи «лідер — виконавець» і «лідер — лідер», довіру й чуйність до команди розповідає автор. Це щось більше, ніж історія про керування підводним човном. Це книжка про командний дух, справжнє лідерство, відповідальність і повагу.

Цільова авдиторія:

Для найширшого кола читачів, всіх, хто хоче опанувати ефективне керування та виховати лідерські якості у команди, а також навчитись приймати рішення й допомагати босам здійснювати управління.

Книга видана також російською — "Разверните ваш корабль. Жесткий менеджмент от капитана лучшей подводной лодки США"


ЦИТАТИ ˅

Про вади моделі «лідер — виконавець»

У сучасному світі ми займаємося переважно розумовою (інтелектуальною) роботою. Тож не дивно, що структура лідерства, яка була розроблена для умов фізичної роботи, для інтелектуальної не годиться. Люди, до яких ставляться, як до підлеглих, поводяться як підлеглі й очікування у них також, як у підлеглих. Їм бракує прав для прийняття рішень, недостатньо стимулів, аби вони забажали віддати щонайбільше свого інтелекту й енергії. Зазвичай ті, хто просто діє за чіткою вказівкою, працюють на півсили, а вже про уяву й ініціативу зовсім не йдеться. Щоби гребти на триремі, це не дуже й треба. А при управлінні атомним підводним човном не обійтися.

Як зосередитись на успішному результаті, а не на уникненні помилок

Ти приречений на невдачу. Як добре у тебе не виходило б уникати помилок, на такій складній штуці, як підводний човен, вони все одно завжди будуть. Кількість і масштаб можна зменшити, але довести до нуля — ніколи. Якщо зосереджуватись на тому, щоби не робити помилок, — перестаємо працювати над тим, щоби зробити щось винятково добре. Якщо човен просто уникає великих помилок і працює ефективно, — місію виконано, не треба більше старатися. Один із етапів на шляху до досягнення успіху — глибше зрозуміти саму природу помилок, їх причини і що треба зробити, аби їх уникнути. Однак команда не повинна думати про природу помилок, як про частину своїх обов’язків. Скорочення кількості помилок стане важливим побічним ефектом, який ми отримаємо на шляху до основної мети — досконалості.


ПЕРЕДМОВА ˅
Я мав можливість вийти в море на кораблі «Санта-Фе», коли ним командував капітан Марке, і на власні очі спостерігав, як працює його підхід до лідерства. Це надзвичайно вплинуло на мої уявлення про те, якою насправді може бути захоплена команда, що наділена потрібними повноваженнями.

У той час коли я навчив офіцерів ВМС США лідерства в епоху доткомів, до мене почали доходити чутки, що на якомусь підводному човні на Гаваях відбувається щось особливе. І коли з’явилася можливість побувати на «Санта-Фе», вхопився за неї. Я піднявся на борт підводного човна капітана Марке, щоб на власні очі побачити те, про що стільки чув. Ніколи досі не бачив, щоб люди мали стільки свободи у своїх діях. Ми стояли на містку атомного підводного човна вартістю в мільярди доларів серед кришталево чистих вод неподалік Лахайни, що на Мауї. Човен тихо ковзав водною гладінню. Невдовзі після того, як ми лягли на визначений курс, до капітана підійшов молодий офіцер і доповів: «Сер, я маю намір занурити човен на 120 метрів». Капітан Марке запитав його про гідролокаційні контакти і глибину моря, а потім наказав офіцерові зачекати ще кілька хвилин, щоб ми могли постояти на містку, а тоді вже той зможе реалізувати свій намір.

Весь день до капітана підходили люди, які доповідали про намір виконати ті чи ті дії. Капітан інколи запитував щось, а потім погоджувався: «Дуже добре». Сам він приймав рішення лише стосовно важливих питань, і це була тільки верхівка айсберга. Більшу частину цього айсберга — 95% усіх рішень — реалізували без участі капітана чи повідомлення його про них. Я ходив по всьому човну — у центральний пост, у торпедний відсік, навіть на камбуз, де готувався обід, — і став свідком активної діяльності, яку аж ніяк не очікував побачити. Ця команда була просто неймовірно залучена до роботи, постійно лунали тихі розмови — люди ділилися інформацією.

Не скажу, що я бачив, як капітан віддає хоч якийсь наказ. Я спитав Девіда, як йому вдалося розвернути всю систему на 180 градусів. Він відповів, що хотів дати людям більше повноважень, ніж це дозволяли правила ВМС, і, можливо, трішечки більше. Коли він це сказав, у його погляді промайнула лукава іскорка. Він вважав, що коли від людей вимагати, щоб вони вникали в проблему і в її вирішення, вони почуватимуться важливою частиною управлінської вертикалі. Він створив стосунки, у яких моряки усвідомлювали: те, що вони роблять, справді важливо для всього екіпажу. З відповіді стала зрозуміла мета капітана, але зовсім невідомо про зусилля, яких доклали члени екіпажу, від найстарших до наймолодших, щоб цієї мети досягнути.

Як створити таку систему? Що для цього треба?

Відповідь — у цій книжці.

Стивен Кові (Stephen Covey), весна, 2012 рік


Про автора:

Девід Марке (David Marquet) — випускник Військово-морської академії США, у 1999-2001 роках — командувач підводного човна Santa Fe. Після завершення служби консультує компанії з питань керівництва та презентації по всьому світу.


Зміст:
  • Передмова
  • Вступ
  • Дійові особи

    Частина перша. Почати спочатку

  • Розділ 1. Біль
  • Розділ 2. Справи як завжди
  • Розділ 3. Зміна курсу
  • Розділ 4. Фрустрація
  • Розділ 5. Заклик до дії
  • Розділ 6. «Роблю, що скажуть!»
  • Розділ 7. «До командування приступив!»

    Частина друга. Управління

  • Розділ 8. Одним словом, зміни
  • Розділ 9. «Вітаю на борту “Санта-Фе”!»
  • Розділ 10. Повним ходом на ядерному реакторі
  • Розділ 11. «Я маю намір...»
  • Розділ 12. Підняти перископ!
  • Розділ 13. Хто відповідальний?
  • Розділ 14. Новий човен
  • Розділ 15. «У нас проблема»

    Частина третя. Компетентність

  • Розділ 16. «Помилок не уникнути»
  • Розділ 17. «Ми вчимося»
  • Розділ 18. На переході до Сан-Дієго
  • Розділ 19. Усі зібралися
  • Розділ 20. Останні приготування

    Частина четверта. Визначеність

  • Розділ 21. На переході в район розгортання
  • Розділ 22. Спогади про війну
  • Розділ 23. Лідерство на кожному рівні
  • Розділ 24. Небезпечний перехід
  • Розділ 25. Погляд у майбутнє
  • Розділ 26. Бойова ефективність
  • Розділ 27. Повернення додому
  • Розділ 28. Новий метод поповнення запасів
  • Розділ 29. Кола на воді

  • Післямова
  • Подяки
  • Примітки


ВІДГУКИ ˅
"Капітан Марке придумав словосполучення «лідер — лідер», щоб відокремити цей підхід від «лідер — виконавець», якого дотримуються у традиційних моделях управління. Це геть новий підхід. Він інший за своєю суттю, і саме в цьому його сила". — Стівен Кові, автор бестселерів про лідерство й особисту ефективність.

* * *

"Одна з 12 найкращих бізнес-книжок усіх часів. Завжди актуальні принципи розширення прав і можливостей лідерства". — USA Today


НОВІ КНИГИ ПО ТЕМІ:ПОПУЛЯРНІ КНИГИ ПО ТЕМІ:



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua