Менеджмент.com.ua - головна сторінка Майстер-клас Радіслава Гандапаса з особистої ефективності «Професійний і особистий успіх: скрипти та алгоритми»
На головну
Зробити закладку
Мапа сайту
Розширений пошук
Зворотній зв'язок
Проекти MCUa
Розсилка оновлень порталу


Перейти: в Розділ :: в Підрозділ :: на Головну

Реструктуризація AT «Очаківський рибоконсервний комбінат»

Проект Свiтового банку EDAL, 1997 p.

Очаківський рибоконсервний комбінат (ОРКК) розташований у місті Очаків приблизно в 160-ти км на схід від м. Одеси на узбережжі Чорного моря. На комбінаті працює понад 600 чоловік, обсяг реалізації продукції у 1997 році становив 8 мільйонів гривень. ОРКК є одним з найбільших рибоконсервних підприємств в Україні. Сьогодні комбінат — це єдине діюче виробниче підприємство Очакова, i тому основне місце роботи для жителів міста з населенням понад 16000 чоловік. Комбінат випускає широку номенклатуру рибних консервів, а саме: рибу у власному соку, в олії та з добавленням соусу. ОРКК також має власні виробничі потужності з виробництва консервних банок.

Історія підприємства

Приватне риболовецьке підприємство існувало в м. Очаків ще до 1918 року. 3 прийняттям Закону "Про націоналізацію засобів виробництва" у 1918 році компанія стала державним підприємством. Після перейменування підприємства в риболовецький комбінат у травні 1932 року було випущено перші 500 консервів вагою 350 грам. 3 метою налагодження власного виробництва консервних банок у 1932 році створені потужності з їx випуску. В роки Другої світовоі війни завод був демонтований i евакуйований у м. Нижній Ангарськ (Сибір).

Після закінчення війни евакуйована техніка залишилась у Сибіру, а завод в Очакові перебудовано. До 1953 року підприємство нарощувало свої виробничі потужності. В 1953 році щоденний випуск консервів вагою 350 грам становив 8000 банок. В цей же час було побудовано меншу з холодильних камер (350 т), яка використовується на комбінаті і сьогодні. В 1955 році риболовецькі комбінати міст Очакова та Миколаєва було об'єднано в Очаківський рибоконсервний комбінат (ОРКК). Протягом 1959-1965 років у виробничий процес комбінату було внесено декілька значних змін. Вони включали: реконструкцію консервного заводу, встановлення механізованої виробничої лінії смаження та з'єднаних охолоджувальних стрічок конвеєру, автоматизацію процесів обкачування риби у борошні та соління риби. В 1965 році щоденний обсяг виробництва на ОРКК досягав 48000 консервів вагою 350 грам. Наступного року було проведено переоснащення виробництва, i випуск консервів вагою 350 грам замінений на виробництво консервів вагою 250 грам. Максимальний обсяг виробництва консервів становив 2,8 мільйонів штук у 1971 році (приблизно 10000 консервів на день).

В 70-х роках капіталовкладення спрямовувались на нарощування виробничих потужностей заводу та розвиток риболовецького флоту. Було побудовано другу холодильну установку, додаткові гаражі та складові приміщення. Обсяг виробництва постійно зростав і у 1989 році при загальній кількості працюючих 1045 чоловік досягнув максимального рівня — 22 мільйона консервів на рік або 80000 консервів на день. 15 травня 1994 року відбулася реорганізація комбінату в акціонерне товариство. В обмін на приватизаційні майнові сертифікати працівники комбінату отримали акції ОРКК. На сьогодні єдиним власником акцій ОРКК є трудовий колектив комбінату.

Діяльність підприємства

Очаківський рибоконсервний комбінат є власником не тільки виробничих цехів, але й гавані та риболовецького флоту. Риба, яка виловлюється на кораблях флоту ОРКК, консервується, коптиться чи солиться. Перед консервуванням більшості видів риби її подрібнюють, а з рибних відходів випускають риб'ячий жир та муку. Продукти переробки рибних відходів непридатні для людського споживання і тому використовуються лише для технологічних потреб виробництва. Основна діяльність ОРКК представлена наступними виробництвами:

  • Цех 1 (смажена риба у томатному соусі)
  • Цех 2 (смажена риба у власному соку та олії)
  • Коптильня (велика та дрібна риба)
  • Консервний цех (консервні банки та кришки)
  • Риболовецький флот (6 кораблів)
  • Цех переробки рибних відходів (риб'ячий жир та мука)

Функціонування основних виробничих сфер не можливе без роботи допоміжних виробництв, призначення яких, як правило, передається у їх назві. В лабораторії проводиться моніторинг якості сировини, що надходить на комбінат, а також здійснюється контроль якості готової продукції. Холодильні камери використовуються для збереження мороженої риби протягом тривалого часу. На підприємстві діють дві холодильні камери потужністю 350 та 500 тон відповідно. Ці холодильні камери розташовані безпосередньо біля гавані, де знаходяться шість кораблів підприємства. ОРКК належать п'ять транспортних кораблів та одне риболовецьке судне. Підрозділ транспортних послуг забезпечує транспортування сировини на комбінат і доставку готової продукції до споживачів.

Допоміжні виробництва:

  • Лабораторія
  • Холодильні камери
  • Гавань
  • Транспортування (23 автомобілі)
  • Генерація та передача пари
  • Викачування та передача ґрунтових вод
  • Електропередача (з урахуванням 100 кіловатного допоміжного генератору холодильних камер)

На підприємстві також функціонують підрозділи, які безпосередньо непричетні до основної діяльності ОРКК. Це будинок відпочинку, гуртожиток та медичний центр. Гуртожиток надається для проживання працівникам комбінату і тому фінансується виключно за рахунок коштів ОРКК. Будинок відпочинку здається в оренду іншим підприємствам, що дозволяє покривати значну частину витрат комбінату на утримання цієї установи. Медичний центр, розташований безпосередньо на території комбінату, обслуговує працівників комбінату як профілактична установа, так і центр невідкладної допомоги у разі нещасних випадків.

В цеху 1 велика риба після очистки у обертових циліндрах подається на очищувальний стіл, де відділяються неїстівні частини. Рибне філе поступає на автоматичний стрічковий конвейєр, де подрібнюється, солиться у солоній воді та висушується перед обкачуванням у борошні та смаженням. Всі виробничі етапи, за виключенням пакування смаженої риби у консерви, автоматизовані. Соус у консерви додається перед їх закриттям та стерилізацією при високих температурах. Дрібна риба проходить аналогічну процедуру переробки за виключенням процесу очистки та дробіння. Вона висушується, обкачується у борошні, смажиться та пакується у консерви з добавленням соусу. Цех 1 має устаткування для виготовлення томатного соусу. Протягом останніх двох років ОРКК не виробляє томатний соус, оскільки витрати на його виробництво вищі за ціну реалізації соусу в торгівельних установах.

В цеху 2 переробка великої риби провадиться двома способами. Розморожена риба вручну очищується від неїстівних частин та миється. Риба може бланшуватися чи закриватися з сіллю та олією у вакуумній упаковці. Бланшування включає кип'ятіння риби у власному соку та наступне випарювання соку. Після цього додаються сіль та спеції. Закриття з наступною стерилізацією провадиться аналогічно вакуумному закриттю консервів. Процес переробки дрібної риби відрізняється від переробки великої риби лише ручним пакуванням риби у консервні банки.

Коптильня має дві секції, які пристосовані для копчення великої та дрібної риби. Велика риба наколюється на довгі залізні прути, які встановлюються у квадратну рамку, що обертається на колесах. Заповнена рамка доставляється до одного з двох коптильних приміщень, яке після повного завантаження закривається та наповнюється димом палаючої дерев'яної стружки. Маленька риба розміщується на лотки, які подаються в коптильні "печі". Копчення дрібної риби здійснюється димом від паління дерев'яної стружки в ідентичних топках, що використовуються для копчення великої риби.

У консервному цеху розміщено обладнання з виробництва консервних банок та кришок. Банки та кришки випускаються з листової жерсті. Для запобігання пошкодженню металевої поверхні вмістом консерви внутрішні частини банки та кришки покриваються каніфоллю. Випускаються, як правило, консерви круглої форми, оскільки транспортні конвеєрні лінії цехів розраховані на консерви круглої форми. Один з трьох пресів пристосований для виробництва квадратних банок.

Риболовецький флот ОРКК складається з 6 кораблів та 2 невеликих дерев'яних суден. П'ять кораблів є транспортними суднами, один корабель — риболовецьке судно. Транспортні судна використовуються для транспортування риби від риболовецького судна у морі до комбінату. Кораблі також збирають рибу з інших риболовецьких суден, що належать сусіднім виробництвам. Зібрана риба морозиться льодом або солиться і надалі реалізується як солона без переробки. Два менших судна використовуються лише для вилову риби біля узбережжя.

З рибних відходів, які не використовуються у виробництві консервів, цех переробки рибних відходів випускає риб'ячий жир та муку. Через низьку якість цих продуктів ціни на них також низькі. Час від часу завод уникає переробки та реалізації рибних відходів.

Основні виробничі підрозділи ОРКК

Основними виробничими підрозділами комбінату, які потребують першочергової уваги, є наступні:

  • матеріально-технічне постачання
  • виробництво
  • реалізація продукції та маркетинг
  • фінансова звітність
  • фінансовий менеджмент /картотека

Постачання сировини та матеріалів забезпечується діяльністю двох виробничих відділів. Головний технолог комбінату відповідальний не тільки за хід виробничого процесу, але й за покупку риби та іншої їстівної сировини, необхідної для виробництва консервів. Постачання решти матеріалів забезпечується відділом матеріально-технічного постачання.

Значна частина сировини надходить на комбінат на умовах бартеру. Постачальники сировини, як правило, зацікавлені в реалізації своєї продукції за грошові кошти. Їх небажання отримувати в оплату власного товару рибні консерви виробництва ОРКК викликано необхідністю додаткових витрат на реалізацію отриманої продукції та риском, що з цим пов'язаний. Тому постачальники вимагають для себе певних пільг та умов, які несприятливі для ОРКК. Це призводить до збільшення витрат на сировину, через що зростає ринкова вартість продукції ОРКК.

Значна частина постачальників взагалі не погоджується продавати сировину в обмін на консерви ОРКК, в той час як інші реалізують власну продукцію на цих умовах лише час від часу. Постачальники при продажу продукції по бартеру збільшують ціни таким чином, що умови угоди стають невигідними для ОРКК. Тому підприємство не має постійних постачальників і не завжди може придбати всю необхідну для виробництва сировину.

Вилов риби в Чорному морі провадиться на кораблях ОРКК протягом квітня/ травня по вересень/ жовтень. В зимовий період вилов риби, яка опускається в глибинні води та не плаває косяком, стає економічно недоцільним. Тому комбінату слід у літній період виловлювати рибу в більших, ніж виробничі потреби, обсягах, а надлишок риби заморожувати. Взимку накопичені запаси риби можуть використовуватися для виробництва консервів. Альтернативним варіантом отримання сировини в зимовий період є придбання прибалтійської риби, вилов якої провадиться протягом всього року.

Для виробничого процесу ОРКК характерні досить низькі рівні використання виробничих потужностей. В літній період випуск продукції вищий порівняно з показниками зимового періоду. Більшість часу холодильні камери простоюють, оскільки використовуються у виробництві досить рідко. Незважаючи на обов'язковий двотижневий термін зберігання готових для реалізації консервів на складі для перевірки їх якості, запаси готової продукції також, як правило, незначні.

В той же час виробничі запаси іншої сировини досить великі. Зростання обігового капіталу протягом 1997 року було значною частиною викликано збільшенням запасів сировини. При цьому зростали запаси лише окремих видів сировини, а не всієї необхідної для виробництва консервів. На 31 грудня 1997 року майже 70% від вартості виробничих запасів займали листовий метал та мастильні матеріали.

В ході проекту було проаналізовано потужності всіх виробничих етапів цехів 1 та 2. На кожному етапі виробництва було визначено запаси основної для комбінату сировини — риби. В аналізі було розглянуто всі етапи виробництва, на яких у процесі обробки змінюється вага риби. Проведене дослідження виявило значні розбіжності у потужностях виробничих етапів підприємства. На окремих етапах виробництва в обох цехах мають місце недостатні виробничі потужності. Це стосується, головним чином, ручного пакування риби в консерви.

З технічної точки зору виробничий процес підприємства має декілька недоліків. Часті зупинки виробництва на комбінаті викликані технічними недоліками, що характерні трьом виробничим етапам. Перший — це постачання пари до цеху 1 та 2. Використання води низької якості часто призводить до перебоїв з постачанням пари та зупинки всього виробничого процесу. Ці перебої викликані наявністю солей та осадків у воді, що блокують труби, по яким постачається пар. Другим недоліком виробничого процесу є недостатнє та ненадійне постачання свіжої води. Часті перебої у роботі загальної системи водопостачання призводять до зупинок виробництва на підприємстві. Третім недоліком виробництва є встановлене у цеху 1 спеціальне устаткування, яке використовується для обкачування риби у борошні. Виготовлене як експериментальна модель, дане обладнання часто вимагало проведення ремонтів. Як правило, ремонт обладнання та перебої з водопостачанням призводять до зупинки виробничого процесу на кілька годин.

Через невідповідність гігієнічних нормативів всіх виробничих потужностей підприємства західноєвропейським стандартам ОРКК не має можливості експортувати свою продукцію до країн Європейської Співдружності. Тому комбінат вимушений сконцентрувати зусилля на продажу продукції лише на ринках Східної Європи.

Відповідальним за роботу відділу маркетингу та збуту є комерційний директор підприємства. Функціональні обов'язки двох спеціалістів з маркетингу та одного менеджеру відділу чітко не визначені. Робота всіх фахівців спрямована на забезпечення просування продукції ОРКК на ринку та її реалізацію. Спеціалісти відділу також реєструють дані з продажів продукції в реєстраційній книзі. Відсутність комп'ютеру та ведення централізованої документації продажів відділом маркетингу та збуту призводить до неспроможності ОРКК забезпечити ефективне управління інформаційними даними.

Збут продукції ОРКК забезпечується наступним чином: працівники відділу під час телефонних переговорів з потенційними клієнтами пропонують продукцію комбінату. Споживачів, які погоджуються купувати продукцію компанії по бартеру, направляють до головного технологу ОРКК. Потенційних споживачів, які готові придбати продукцію комбінату за грошові кошти, попереджують про необхідність повної попередньої оплати замовлення. Клієнт, який завчасно оплатив замовлення, часто вимушений чекати щонайменше чотири тижня до отримання консервів. Відділ маркетингу та збуту стикається з значними труднощами при пошуку партнерів, готових придбати продукцію ОРКК за грошові кошти за умови її повної попередньої оплати. Навіть можливість оплати замовлення по його надходженню не часто зацікавлює клієнтів. При цьому споживачі можуть розраховуватись за продукцію після її поставки лише за умови, що це не перше їх замовлення продукції ОРКК, і всі попередні оплачувалися вчасно. Через труднощі, з якими відділ маркетингу та збуту стикається при реалізації продукції ОРКК за грошові кошти, фахівці відділу спрямовують зусилля на пошук підприємств, готових продавати необхідну підприємству сировину в обмін на консерви комбінату.

Періодично в торгівельних журналах розміщується рекламні оголошення. Продукція ОРКК рекламується за цінами, значно нижчими порівняно з цінами місцевих конкурентів. В той же час, коли зацікавлений клієнт дзвонить на підприємство з метою купівлі продукції за рекламованими цінами, його повідомляють про застосування цих цін лише при придбанні значних партій продукції. При замовленні партій невеликого обсягу, в яких найчастіше зацікавлені споживачі, ціни значно вище рекламованих. Непослідовна політика комбінату виявляється також у номенклатурі та зовнішньому вигляді продукції, які постійно змінюються. Немає чітко визначеної номенклатури рибних консервів, що випускаються підприємством. Потужності ОРКК дозволяють здійснювати обробку широкого спектру риби. Тому випуск готової продукції залежить головним чином від сировини, яку комбінат може отримати, та від цін поставки даної сировини. Готова продукція істотно відрізняється одна від одної, оскільки кожний вид консервів має власну абсолютно неідентичну з іншими консервами ОРКК етикетку.

Системі фінансової звітності підприємства характерні серйозні недоліки. Фінансові звіти, що готуються фахівцями ОРКК, можуть бути корисні лише при визначенні результатів роботи на рівні підприємства. Таке становище викликане некоректним та нестійким розподілом витрат комбінату, яке недоцільне на заводському рівні. Проведення аналізу ефективності окремих видів виробничої діяльності ОРКК чи визначення витрат підприємства на основі наявної документації може призвести лише до помилкових висновків. Через відсутність комп'ютерної системи на підприємстві неможливо забезпечити ефективне управління фінансовими даними ОРКК. Керівництво підприємства отримує досить обмежену інформацію стосовно операцій комбінату. За зазначеними вище причинами більшість з цих інформаційних даних є некоректними.

ОРКК в своїй роботі повинен дотримуватись певних юридичних вимог, які мають значний вплив на фінансовий менеджмент підприємства. Під час проведення проекту кожне українське підприємство мало право відкривати лише один банківський рахунок, який використовуватиметься в усіх угодах купівлі-продажу продукції за грошові кошти. Комерційні банки України зобов'язані вести реєстрацію боргів підприємств з уплати податків у системі, яка відома як картотека. В обов'язки українських комерційних банків входить обслуговування податкових боргів підприємств з коштів, що надходять на їх банківські рахунки. На погашення податкової заборгованості дозволяється спрямовувати 50% від грошових надходжень на банківський рахунок компанії. Ця цифра може бути знижена до 42,5% за умови, що підприємство використовує 15% від загальних грошових надходжень на невідкладні виробничі потреби.

Виробничі кадри та організаційна структура підприємства

Загальна кількість працівників комбінату становить 604 чоловіка, які залучені до роботи чотирьох виробничих підрозділів ОРКК, а саме: підрозділу комерційної діяльності, фінансового управління, виробничого підрозділу та інфраструктури. Робота останнього підрозділу включає вирішення всіх питань, що пов'язані з контролем виробничого процесу, енергопостачанням, обслуговуванням устаткування, будівництвом, забезпеченням протипожежної безпеки та захистом навколишнього середовища. За роботу кожного відділу несе відповідальність один керівник, який підзвітній виконавчому директору компанії. Окрім перелічених вище чотирьох підрозділів, виконавчий директор також відповідає за роботу ще десяти виробничих підрозділів, в яких працює майже 10% від загальної кількості працюючих комбінату. Схема організаційної структури підприємства представлена у Додатку 1.

Чітка організаційна структура підприємства не ясна жодному з працівників компанії. За результатами проведених інтерв'ю з представниками окремих відділів консультанти робочої групи були вимушені декілька разів змінювати початкову організаційну структуру підприємства, яку на початку проекту було надано фахівцями компанії. Й сьогодні на підприємстві для великої кількості посад користуються посадовими інструкціями старого зразку. Згідно з даними інструкціями неможливо чітко визначити функціональні обов'язки, що належить виконувати на кожній посаді, і порівняти їх з результатами реальної роботи кожного фахівця. В ході виконання проекту консультантами була змінена значна частина посадових інструкцій. Певні розбіжності виникали при визначенні точної кількості працюючих по кожному відділу ОРКК та загалом по підприємству.

Кількість працюючих комбінату може бути знижена майже на 20% навіть при збереженні загальної кількості виробничих операцій компанії та їх потужності. В той же час, завдяки припиненню роботи гуртожитку та будинку відпочинку можна зменшити загальну кількість виробничих підрозділів ОРКК. Це дозволить обмежити подальші зниження кількості працюючих комбінату.

Ситуація на ринку

Аналіз ситуації на ринку рибних консервів повинен проводитись індивідуально для кожного продукту ОРКК. Виробничі потужності підприємства дозволяють випускати копчену, солону рибу та рибні консерви, а також риб'ячий жир та муку.

Копчена риба:
Через значну конкуренцію та низький рівень цін на ринку копченої риби коптильня використовується досить рідко. Сьогодні велика кількість приватних осіб займається виловом риби та копченням її на власних потужностях. Зростання пропозиції копченої риби призвело до різкого падіння цін на неї, і як наслідок, знизило зацікавленість ОРКК у виробництві копчень. Протягом тримісячного періоду роботи консультантів проекту реструктуризації коптильня ОРКК практично не використовувалась.

Солона риба:
Майже половина виловленої риби солиться на борту кораблів флоту ОРКК. Решта вилову морозиться льодом і доставляється на підприємство для наступної обробки та випуску рибних консервів. Комбінат поки що спроможний конкурувати з значною кількістю приватних підприємців, що займаються солінням риби. Як правило, структура витрат на виробництво солоної риби даних підприємців схожа з витратами ОРКК. В той же час, компанія віддає перевагу переробці свіжої риби та випуску рибних консервів, оскільки при солінні риби залучається невелика кількість працівників та виробничого обладнання ОРКК.

Рибні консерви:
При аналізі виробничого підрозділу компанії основну увагу було приділено головному для підприємства сегменту продукції — рибним консервам. У загальному товарообігу ОРКК вони займають понад 90%. Виробництво консервів є напрямком, на якому комбінат має найбільші переваги та найсучасніше обладнання. Конкуренти підприємства та конкурентна позиція ОРКК на ринку рибних консервів буде детальніше розглянуто надалі.

Конкуренти:

В Україні рибні консерви випускають чотири рибоконсервних заводи: Очаківський, Севастопольський, Керченський та Білгород-Дністровський. Всі заводи розташовані на узбережжі Чорного моря чи поблизу від нього. Серед українських рибоконсервних заводів неможливо виділити лідера з обсягів виробництва чи долі ринку рибних консервів. Заводи випускають ідентичну за своїм складом, упаковкою та ціною продукцію. Аналогічні рибні консерви імпортуються з Прибалтики. На багатьох місцевих ринках консерви з Естонії та Латвії займають провідне положення. Прибалтійська продукція, яка орієнтовна на споживача з невисокими доходами, є серйозним конкурентом українським рибним консервам. За інформацією естонських виробників в 1997 році їх виробничі потужності з випуску рибних консервів зросли у два рази. Неповне використання потужностей призвело до значних збитків більшості виробників. З метою збільшення рівня використання виробничих потужностей та зростання прибутків прибалтійські виробники рибних консервів зорієнтували свою діяльність на завойовування експортних ринків.

Сегментація ринку рибних консервів

Дещо інший сегмент ринку займає рибоконсервна продукція західноєвропейського виробництва. Ціна цих імпортних консервів значно вище за ціну аналогічної вітчизняної продукції. Ринок консервів може бути розділений на два сегменти. Основна доля ринку належить дешевій рибоконсервній продукції, а дорога продукція західних виробників з відносно малим обсягом реалізації займає дуже невелику частку ринку. Сегмент недорогих консервів поділено між продукцією українських та прибалтійських виробників, при тому останнім належить дещо більша доля ринку. В той же час, на українському ринку рибних консервів важко виділити єдиного лідера. Ринкова доля різноманітних виробників істотно коливається в залежності від регіону реалізації продукції. В західній Україні певна доля ринку належить польським виробникам. В інших регіонах України польська продукція менш відома.

Незважаючи на те, що населення регіону віддає перевагу рибним консервам з спеціями, лише один магазин пропонував до продажу кільку в томатному соусі виробництва Білгород-Дністровського рибоконсервного заводу. Пропозиція рибних консервів з спеціями зарубіжних виробників є дуже незначною. Західні компанії постачають головним чином дорогі консерви риби в олії та /чи рибу у вакуумній упаковці (лосось, вугор). Імпортні рибні консерви мають набагато кращу упаковку. Це пояснюється тим, що їх маркірування наноситься на металеву поверхню банки, яка не пошкоджується так легко, як паперова етикетка.

Цінова політика:

У сегменті ринку недорогих рибних консервів, продукція якого дуже ідентична, визначальним фактором при купівлі консервів є їх ціна. Для українського ринку рибних консервів, на якому відсутній визнаний лідер, нехарактерне зростання ціни продукції лише в залежності від її торгової марки. Тому цінова політика має велике значення для сегменту недорогих рибних консервів і потребує особливої уваги. Ціни, за якими ОРКК пропонує свою продукцію споживачам, неістотно відрізняються від цін конкурентів. У ході виконання проекту було проведено ряд інтерв'ю з оптовими реалізаторами м. Києва з метою залучення їх до співробітництва з ОРКК. Продукція комбінату не зацікавила оптовиків. Їх відмова у роботі з ОРКК пояснювалось, як правило, надто високими цінами консервів даного підприємства. За умови збереження сучасного рівня цін ОРКК практично не має можливості реалізувати свою продукцію оптовим дистриб'юторам.

Фінансові рахунки

В звіті про фінансові результати діяльності і балансі підприємства приведено аналіз рентабельності виробництва по видам рибних консервів. Недоліки системи фінансової звітності підприємства, які було проаналізовано вище, були причиною розробки даних звітів консультантами робочої групи.

Основні питання:

  1. Причини неспроможності ОРКК забезпечити випуск продукції вище поточного рівня
  2. Інші, ніж ціновий фактор, недоліки реалізації готової продукції по бартеру
  3. Причини пасивності відділу з маркетингу та збуту при пошуку нових споживачів, особливо, клієнтів, що придбають продукцію за грошові кошти
  4. Роль картотеки у зростанні прибутковості продукції ОРКК
  5. Шляхи підвищення ефективності роботи підрозділу матеріально-технічного постачання підприємства
  6. Цінова неконкурентоспроможність продукції ОРКК. Шляхи зниження витрат виробництва
  7. Рекомендована продукція, на виробництві якої слід зосередити зусилля ОРКК
  8. Вплив незбалансованості виробничих потужностей та недоліків технологічного виробництва на обсяги реалізації продукції ОРКК
  9. Необхідність та можливі шляхи модифікації організаційної структури підприємства
  10. Причини, що пояснюють важливість зниження загальної кількості працюючих ОРКК

Визначення основних питань

ОРКК у своїй роботі стикається з значною кількістю проблем, які більшою частиною взаємопов'язані між собою. Вирішення цих проблем повинно провадитися одночасно, якщо метою компанії є істотне підвищення ефективності роботи підприємства. ОРКК слід вирішити наступні питання:

Значний брак обігових коштів

Причиною низького рівня використання виробничих потужностей на ОРКК є відсутність на підприємстві добре-збалансованих та достатніх виробничих запасів. Згідно з даними фінансових звітів обіговий капітал підприємства за 1997 рік збільшився порівняно його розміром у 1996 році. Це зростання обумовлено головним чином збільшенням виробничих запасів підприємства. В той же час, комбінат неспроможний збільшити випуск продукції через брак окремих видів виробничої сировини. Чому ОРКК купує надто велику кількість однієї сировини і недостатні обсяги інших?

Товарообмін як причина незбалансованості виробничих запасів ОРКК

Незбалансованість виробничих запасів ОРКК є результатом залежності компанії від бартеру. Необхідність реалізації готової продукції в обмін на сировину значно збільшує труднощі, пов'язані з своєчасною поставкою необхідних для виробництва матеріалів. Більшість з постачальників сировини відмовляються від реалізації власної продукції в обмін на рибні консерви ОРКК. В той же час, інші постачальники пропонують комбінату такі вигідні умови, що ОРКК купує дуже велику кількість сировини окремих видів за рахунок недопоставки інших матеріалів. Результатом роботи за такою схемою є незбалансованість виробничих запасів підприємства. Виробництво рибних консервів не може бути забезпечено при відсутності навіть одного виду сировини.

Картотека примушує ОРКК концентрувати діяльність на бартерній торгівлі

Значна податкова заборгованість і законодавча вимога підприємству працювати лише через один банківський рахунок, з надходжень на який погашається заборгованість перед бюджетом, вимусила ОРКК сконцентрувати свої зусилля на роботі по бартерній схемі. За умови реалізації продукції підприємства виключно за грошові кошти обіговий капітал компанії був би швидко зменшений через відволікання коштів на погашення податкової заборгованості. Іншим причинним фактором зростання частки бартерних операцій є високі процентні ставки за кредитні ресурси в комерційних банках України. Сьогодні несплата рахунків кредиторів є найдешевшою формою фінансування, що доступна підприємству. У поєднанні з нерозвинутою законодавчою базою всі ці фактори призводять до зниження зацікавленості більшості підприємств у своєчасній оплаті рахунків постачальників та погашення кредиторської заборгованості. В результаті комбінат часто стикається зі значними труднощами при спробі примусити дебіторів погасити їх заборгованість ОРКК.

Проблеми, які було наведено вище, мали безпосередній вплив на іншу діяльність підприємства. В результаті перед комбінатом постали наступні проблеми:

Недоліки маркетингу готової продукції

Працівники відділу з маркетингу та збуту відчувають, що часта нестача готової продукції на складах практично зводить нанівець їх зусилля по встановленню довгострокових партнерських стосунків з споживачами. Через значний брак обігових коштів комбінат примушує своїх клієнтів здійснювати повну попередню оплату продукції і чекати поставки замовлення декілька тижнів. Зацікавленість потенційних споживачів у співробітництві з ОРКК знижується практикою підприємства, за якою комбінат рекламує свою продукцію за низькими цінами, а потім значно підвищує їх при проведенні переговорів з клієнтами. Робота за такою схемою не може бути основою побудови довгострокових відносин з споживачами. Це істотно впливає на мотивування працівників комбінату щодо збільшення продажів продукції ОРКК. Більш того, компанія стикається з значними труднощами при спробі отримати від дебіторів оплату прострочених рахунків. З метою уникнення цієї додаткової проблеми працівники комерційного підрозділу спрямовують зусилля на пошук постачальників, які надаватимуть сировину, необхідну для забезпечення виробничих потреб підприємства, в обмін на консерви ОРКК.

Недоліки системи фінансової звітності

Процес розподілу витрат на підприємстві повинен бути модифікований. Це призведе до необхідності проведення перепідготовки фахівців, що займаються фінансовою роботою. Витрати повинні розподілятися за місцем їх виникнення. Витрати допоміжних виробництв слід розподіляти всередині цих виробництв, що дозволить відобразити реальну вартість послуг, наданих даним виробництвам. Остаточне розподілення витрат допоміжних виробництв слід проводити між основними цехами пропорційно обсягу послуг, наданих кожному з виробництв. Лише за умови розподілення витрат за такою схемою керівництво підприємства зможе отримувати надійну та коректну інформацію про рентабельність всіх видів виробничої діяльності ОРКК.

Недоліки системи матеріально-технічного постачання

На підприємстві відсутня системна робота підрозділу матеріально-технічного постачання. Не ведеться збір та накопичення інформації про діяльність постачальників підприємства та їх умови реалізації продукції. В результаті такої роботи рішення стосовно придбання тієї чи іншої сировини приймаються на суб'єктивній основі. Більш того, при звільненні з компанії одного працівника, що відповідає за матеріальне-технічне постачання, ОРКК взагалі не матиме бази даних для прийняття виробничих рішень. Під час проведення аналізу альтернативних джерел постачання сировини члени команди консультантів проекту виявили наявність значного потенціалу зниження витрат матеріально-технічного постачання.

Рішення

Зосередження зусиль на введенні грошової схеми реалізації продукції

Як було зазначено вище, реалізації продукції по бартерній схемі характерні два основних недоліки. Це зростання витрат на придбання сировини та значне ускладнення процесу управління виробничими запасами підприємства. Останнє призводить до зв'язування обігових коштів комбінату у виробничих запасах та падіння обсягів реалізації продукції ОРКК. Головною метою підприємства повинно стати введення грошової схеми реалізації продукції. Це дозволить ОРКК значно покращити свої виробничі запаси, забезпечити ефективне управління обіговими коштами підприємства та зменшити витрати на матеріально-технічне постачання. Таке зниження витрат є необхідною умовою для забезпечення можливості зниження цін на рибні консерви ОРКК та, як наслідок, залучення клієнтів, готових купувати продукцію компанії за грошові кошти. Завдяки зниженню цін на продукцію підприємства більше оптовиків виявлятимуть бажання працювати з ОРКК, в результаті чого значно зростуть обсяги реалізації продукції комбінату.

Робота за грошовою схемою реалізації продукції може бути ефективною лише за умови, що обігові кошти підприємства не відволікатимуться на погашення податкової заборгованості компанії. Оскільки у найближчому майбутньому не очікується суттєвих змін в українському законодавстві, ОРКК буде зобов'язаний сплатити свою заборгованість перед бюджетом. Через високі процентні ставки за кредит в українських комерційних банках та обмежений інфляцією доступ до довгострокових кредитних коштів комбінату буде досить важко зробити це. Практично перспектива отримання ОРКК кредиту в українському комерційному банку не реальна. Альтернативним варіантом залучення кредитних ресурсів для ОРКК можуть стати позика чи інвестиції міжнародної агенції розвитку або певного інвестору. Консультанти проекту рекомендують ОРКК обидві альтернативи.

Розвиток функцій маркетингу, фінансової звітності та матеріально-технічного постачання

В маркетинговій сфері ОРКК слід чітко визначити номенклатуру продукції, що випускається підприємством, та ціни на неї. Для налагодження довгострокових відносин із споживачами компанії необхідно забезпечити можливість безперебійного постачання кожного виду продукції ОРКК по чітко визначеним цінам. Як правило, клієнти не зацікавлені у проведенні переговорів з приводу кожного замовлення продукції. Це не тільки вимагає витрат часу, зусиль покупця, але і дестабілізує його ділові плани. Комбінату слід також зосередити зусилля на введенні уніфікованої системи маркування виготовлених консервів. Де надасть можливість споживачам розпізнавати продукцію ОРКК серед аналогічних рибних консервів інших виробників. При ідентичних етикетках споживач, якому сподобались певні консерви комбінату, купуватиме іншу рибоконсервну продукцію ОРКК, орієнтуючись на знайому етикетку та марку компанії. Таким чином, продукція виробництва ОРКК буде легко упізнаватися споживачами, і імідж марки компанії зростатиме.

В сфері фінансового планування підприємству необхідно модифікувати процес розподілу витрат. Витрати слід розподіляти за місцями їх здійснення, а витрати, пов'язані з діяльністю неприбуткових центрів, перерозподіляти між прибутковими центрами, які користуються їх послугами. Виробничі рішення на основі фінансових звітів компанії можуть прийматися лише після модифікації схеми розподілу витрат ОРКК.

В сфері матеріально-технічного постачання ОРКК необхідно забезпечити акуратну реєстрацію інформаційних даних стосовно діяльності всіх постачальників комбінату. Така база даних служитиме основою для прийняття виробничих рішень на підприємстві. Крім того, матеріально-технічне постачання повинно здійснюватись одним відокремленим відділом. Це дозволить уникнути необхідності координації матеріально-постачальницької роботи, запобіжить дублюванню роботи різних виробничих підрозділів та підвищить навички та знання робітників відділу матеріально-технічного постачання. З метою стимулювання ефективної безперебійної роботи наявних постачальників підприємства відділу матеріально-технічного постачання слід продовжувати пошуки нових альтернативних постачальників ОРКК.

Технічні недоліки не є основними для підприємства

Технічні недоліки виробничої системи підприємства повинні в решті решт бути усунені. При низькому рівні використання виробничих потужностей ОРКК має вдосталь часу на впорядкування своїх технічних проблем. Кількість ремонтів може бути зменшено завдяки забезпеченню належного догляду та проведення поточних ремонтів обладнання у періоди його простою. У разі відсутності потреби у призупиненні виробничого процесу ремонт обладнання може провадитись без падіння загальних обсягів виробництва. Це може мати місце у випадку, коли ремонт може бути проведений за декілька днів, і існує загроза зіпсування значної кількості риби. В іншому разі проведення ремонтів обладнання не є першочерговим завданням ОРКК.

Незбалансованість виробничих потужностей також не повинна бути основною турботою комбінату. Проведення порівняльного виробничих потужностей цеху 1 та 2, які найбільше стримували виробництво у 1997 році, виявило значний потенціал нарощування виробництва продукції навіть без вирішення певних технологічних проблем. Недоліки та незбалансованість виробничих потужностей підприємства мають переваги в тому, що потужність загальної виробничої системи можна збільшити лише усуненням "вузьких місць" підприємства.

Необхідно уникнути проведення організаційної реструктуризації і скорочення кількості працюючих комбінату

Організаційна структура підприємства визначається основними видами діяльності ОРКК і включає більшість з обов'язкових функцій сучасної компанії. Коло повноважень посадових осіб відносно рівнозначне. В ході проекту було визначено, що сучасна організаційна структура підприємства не перешкоджатиме подальшому розвитку компанії. Проведення реорганізації підприємства матиме незначний позитивний ефект, значення якого зменшиться через істотне падіння морального духу працівників ОРКК. В будь-якому випадку проведення організаційної реструктуризації відволікатиме увагу керівництва підприємства від більш серйозних проблем ОРКК, які було розглянуто вище.

Витрати на заробітну плату працюючих комбінату становлять понад 10% від загальних витрат на виробництво реалізованої продукції. Результатом зниження кількості працюючих може бути лише падіння цієї незначної частини виробничих витрат щонайбільше на 20%. Загальний вплив скорочення кількості працюючих на рівень беззбитковості ОРКК буде дуже невеликим. В той же час, ризик, пов'язаний із скороченням штатів компанії, є досить істотним.

Підприємству слід пристосовуватись до необхідності скорочення кількості працюючих комбінату. Виключенням може бути прийом на роботу працівників з спеціальним технологічним досвідом та цінними знаннями. Це скорочення може стосуватися змінної схеми роботи підприємства та планування відпусток робітників. В ході адаптації компанії до роботи в умовах зменшеної кількості працюючих можуть з'явитися подальші проблеми. В решті решт моральний дух робітників ОРКК може бути пригнічений. Тому підприємству слід уникнути проведення серйозної реорганізації компанії.

Додаток 1. Організаційна структура ОРКК

Організаційна структура ОРКК


Перейти: До верху :: в Розділ :: в Підрозділ :: на Головну

Відгуки

myroslav, myroslav@ukr.net
Нічого конкретного не запропоновано. Читаєш як оповідання.
2003-06-06 15:51:00
Відповісти

Инна, iat@lenta.ru
Головну рекоменацію загубили - видалити керівництво і на конкурних засадах знайти нових.
2005-03-19 19:08:33
Відповісти

Юрий, mayuvit@ukr.net
Панове!А куда делись буквы из названия О(Опытный Мидийно-Устричный)РКК?Неужели нет спроса на мидии копченые в масле?И что,собственник не в состоянии купить несколько ПК и связать все подразделения в сеть с выходом в интернет?А довыпустить акции?Спасибо.
2005-09-10 01:02:06
Відповісти

Якщо Ви бажаєте подискутувати із конкретним читачем, то це можливо робити безпосередньо в нашому форумі.

Ваше ім'я:
E-mail:
Коментар: 
 

  
bigmir)net TOP 100
МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тенденції, Інтерв'ю, Бізнес-освіта, Коментарі, Рецензії, Консалтинг
СЕРВІСИ: Робота, Семінари, Книги, Форуми, Глосарій, Ресурси, Статті партнерів
ПРОЕКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

RSS RSS Актуально   RSS RSS Методологія   RSS RSS Книги   RSS RSS Форуми   RSS RSS Менеджмент@БЛОГ
RSS RSS Відео   RSS RSS Візіонери   RSS RSS Бізнес-проза   RSS RSS Бізнес-гумор

Успешные инвестиции начинаются с бонуса 100%


Copyright © 2001-2016, Management.com.ua
Портал створено та підтримується STRATEGIC