ПОДІЇ | Post Factum

Перша щорічна конференція
«Сучасне управління та охорона здоров'я»

Автор: Павло Ковтонюк, SCG, автор блогу про управління в охороні здоров'я healthcare.management.com.ua.

21 травня 2009 р. у конференц-залі готельного комплексу «Русь» у Києві відбулася перша щорічна конференція «Сучасне управління та охорона здоров'я». Подію організували консалтингова компанія Strategic Consulting Group (SCG) та Школа охорони здоров'я при Києво-Могилянській Академії — партнери з організації нової магістерської програми «Управління в охороні здоров'я для керівників», орієнтованої на навчання управлінців організацій сфери охорони здоров'я. Як доповідачі ініціативу організаторів підтримали відомі експерти в галузях менеджменту, медицини, консалтингу та управлінської освіти. Конференція була зосереджена на темах сучасних управлінських методологій, кращих управлінських практик, управління якістю та результативністю організацій в охороні здоров'я, а також управлінської освіти в цій галузі.

Подія продемонструвала, що організатори підняли ці теми дуже вчасно. Розмова про управлінські проблеми в охороні здоров'я назріла. Це засвідчила велика кількість учасників, практично повна заповненість зали до кінця конференції та ідеї, які звучали у доповідях та дискусії. Ідея організаторів полягала в тому, щоб зібрати «клуб» людей, які небайдуже реагують на тему професійного управління в галузі охорони здоров'я. Приємно, що таких людей виявилося більше, ніж очікувалося.

Більше, ніж наполовину залу заповнили представники медичних установ, здебільшого управлінці: керівники, заступники, медичні директори, завідувачі відділеннями державних та приватних закладів. Іншу половину склали представники фармкомпаній, освітніх закладів, медичних видань та інших організацій. Особливо варто відмітити присутність представників державних лікарень, Київського та Донецького національних медичних університетів, а також Головного управління охорони здоров'я в м.Києві. Теми професійного менеджменту цікаві не лише приватному сектору; це втішна тенденція.

Основні ідеї, які прозвучали у доповідях експертів

У привітальному виступі Ольга Богомолець, головний лікар клініки лазерної медицини Інституту дерматокосметології, зосередила увагу на проблемі того, що ріст фінансування охорони здоров'я ніяк не відображається на результативності системи. Відсутність якісного управління веде охорону здоров'я в пастку збільшення витрат на лікування тяжких станів і ігнорування первинної ланки. Пані Ольга застерегла, що система, яка витрачає кошти платників податків на складну і мало результативну медицину може зламатися під власною вагою. Вирішення проблеми — у інвестуванні в попередження та ранню діагностику медичних станів.

Найбільш оптимальний спосіб організації медичного закладу — багатопрофільна клініка, здатна покривати повний ланцюжок створення цінності на рівні медичного стану (попередження — діагностування — ліквідація патології — реабілітація — вторинна профілактика). Такою була основна ідея виступу Олега Петренка, першого заступника директора універсальної клініки «Оберіг». Найкраще, на думку пана Петренка, організовувати покриття повного ланцюжка навколо ключової компетенції закладу.

"Тема действительно назрела, уже есть достаточно людей, которым «есть что сказать», так что действительно пора заполнять информационный вакуум по этому вопросу, «раскачивать» всех «небайдужих»"
Іван Вишнивецький, учасник конференції, асистент кафедри внутрішніх хвороб Донецького національного медичного університету
Найперспективнішим напрямком організації приватного медичного бізнесу є надання комплексних медичних послуг у неконкурентному середовищі. Найважливіше, що при виборі моделі медичного бізнесу вартно не користуватися стандартними шаблонами, а орієнтуватися на клієнта. У цьому переконував учасників Валерій Кидонь, партнер консалтингової компанії «МедБізнесЕксперт».

Директор клініки репродуктивної медицини «Надія» Валерій Зукін у своєму виступі висловив переконання, що загальні принципи менеджменту закладів охорони здоров'я не залежать від форми власності та джерел фінансування. Ефективність роботи закладу — державного або приватного — залежить від використання сучасних управлінських механізмів. Одним з ключових механізмів є визначення місії — позачасової мети існування організації.

У період економічної рецесії організації варто залишатися вірній власній місії, але скоротити період для стратегічного планування. Рецесія — час бути раціональним, привести в порядок процеси, інвестувати у навчання. Такі поради надав слухачам Михайло Колісник — декан Києво-Могилянської бізнес-школи, експерт з фінансового менеджменту.

Мирослава Муляр, консультант консалтингової компанії МедЕксперт, звернула увагу на те, що сьогодні у виборі медичного закладу пацієнти послуговуються необ'єктивною інформацією — порадами, чутками, цінами. Напротивагу їм, медичні результати — це об'єктивна інформація, яка відображає цінність для пацієнта. Вимірювання медичної результативності — це основа для конкуренції між медичними закладами, яка приносить довгострокову вигоду як пацієнтам, так і клінікам.

Проблему якості у охороні здоров'я порушив Олександр Саврук, керівник магістерської програми «Управління в охороні здоров'я для керівників» та управляючий партнер компанії Strategic Consulting Group. Пан Саврук наголосив на тому, що якість в охороні здоров'я — це не питання стандартів і контролю. Це феномен, пов'язаний із побудовою організації як системи та організаційми цінностями. Якість не тягне за собою витрати, вона знижує їх. Якщо продукт чи послуга якісна та бездефектна — вона не потребує контролю.

"Хорошие темы и доклады. В целом живо и толерантно. Хорошо, что что-то движется в направлении обучения будущих менеджеров нового типа"
Валерій Кидонь, доповідач конференції, партнер консалтингової компанії МедБізнесЕксперт
Завершував конференцію виступ виступ Михайла Винницького, керівника докторських програм Національного університету "Києво-Могилянська Академія". Головною тезою пана Михайла було те, що найбільш важливою формою управлінської освіти в охороні здоров'я сьогодні є магістерські програми для керівників з управлінським досвідом. Післяуніверситетські програми для студентів розраховані на результат у далекому майбутньому, а докторські програми є занадто "науковими". Найбільш якісний і швидкий результат зможе видати управлінець з досвідом роботи, якому магістерська програма допоможе структурувати власний досвід та професійні переконання, а також знайти нові ідеї для розвитку.

Висновки

Головний висновок від проведеної конференції полягає в тому, що обговорення проблематики професійного управління охороною здоров'я справді назріло. Це відкрито відчувалося під час події: у виступах, питаннях, коментарях. Конференція створила враження присутності у експертів та гостей передчуття серйозних змін, які чекають на охорону здоров'я. Цих змін слід очікувати саме в управлінській галузі. Очевидно, що вже найближчим часом управлінці в охороні здоров'я почнуть робити інвестиції в свій професійний розвиток, повторюючи тенденцію кількарічної давності в інших сферах бізнесу. В охороні здоров'я вже нікого не лякають «бізнесові» терміни, можна спостерігати відкрите і охоче обговорення таких питань, як важливість розробки місії, орієнтації на клієнта, фінансової результативності, ефективного маркетингу. Охорона здоров'я знаходиться на порозі управлінської революції. Питання тільки в тому, наскільки інтенсивним буде її перебіг.


    Про організаторів

    Компанія Strategic Consulting Group — українська консалтингова компанія, що має 15-річний досвід в менеджмент-консалтингу та управлінській освіті. Основна компетенція SCG — якісна перебудова організацій на системному рівні через розробку/уточнення стратегічної ідеї, моделі бізнес-процесів, системного управління результативністю та побудову організаційної культури. Консультанти SCG є авторами та викладачами навчальних курсів Академії Управління SCG, Школи охорони здоров'я, Києво-Могилянської бізнес-школи. Серед їх авторських курсів: «Системне лідерство», «Управління якістю у охороні здоров'я», «Управління бізнес-процесами» та ін. SCG є одним з ініціаторів та партнером у створенні нової магістерської програми «Управління в охороні здоров'я для керівників».

    Школа охорони здоров'я Києво-Могилянської Академії — підрозділ КМА, що має понад 5 років успішного досвіду навчання за спеціальністю «Менеджмент в охороні здоров'я» в рамках магістерської програми. Школа визначає своєю місією «відповідати на потреби суспільства щодо покращення здоров'я населення та трансформації галузі через підготовку фахівців, забезпечення високої якості навчання, досліджень та експертних послуг». Частиною візії Школи є підготовка управлінців для охорони здоров'я, які є найкращими в Україні та відповідають міжнародним стандартам. З цією метою Школа стала одним з інціаторів створення нової магістерської програми «Управління в охороні здоров'я для керівників».



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
КНИГИ ДЛЯ РОЗВИТКУ:
100 правил успішних людей. Маленькі вправи для великого успіху в житті100 правил успішних людей. Маленькі вправи для великого успіху в житті
Пробуй, не зупиняйся. Коли востаннє ви щось робили вперше?Пробуй, не зупиняйся. Коли востаннє ви щось робили вперше?
Як здобути прихильність людей і навчитися впливати на них: рекомендації колишнього агента ФБРЯк здобути прихильність людей і навчитися впливати на них: рекомендації колишнього агента ФБР

МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua

Менеджмент.Книги

телеграм-канал Менеджмент.Книги Менеджмент.Книги — новинки, книжкові огляди, авторські тези і цінні думки з бізнес-книг. Підписуйтесь на телеграм-канал @books_management



➥ Дякую, я вже підписана(-ий)