НОВИНИ від 05.02.2009


Стереотипи щодо жінок під час інтерв'ю

Жінки, які на співбесіді на робоче місце намагаються показати себе амбітними, готовими до конкуренції та самовпевненими, отримують приблизно такий самий низький шанс отримати омріяну роботу, як і ті, що видаються дуже скромними, хоч і компетентними — робить висновок нове дослідження. Але в таких умовах чи можуть у жінок бути хоч якісь переваги під час проходження інтерв'ю?

Дослідження, проведене психологічним відділом Newark's Rutgers University, яскраво засвідчує, що, порівняно з чоловіками, жінки завжди потрапляють у менш сприятливі умови під час інтерв'ю, не залежно ні від їхніх амбіцій, ні від компетенцій.

Жінки, які намагаються скромно показати свою компетентність виявляються менш бажаними, ніж чоловіки з точнісінько такими самими навичками. Але намагання вдатися до амбіцій і проявити свій кар'єристський норов також не пасує жінці, оскільки рекрутери намагаються всіма можливими способами уникати таких осіб.

Дослідження, опубліковане журналом Psychology of Women Quarterly стверджує, що жінок звинувачують у двох випадках: якщо вони роблять спроби пробитися на вищий щабель корпоративного управління, і якщо вони не роблять таких спроб.

Натомість чоловікам пасує деякий кар'єризм. Вони можуть зіграти роль "мачо" під час інтерв'ю і це тільки більше підніме зацікавленість їхньою особою. Більше того, така поведінка навіть вважається для чоловіка більш перспективною, ніж повна готовність йти на компроміс та співробітництво. Адже такі чоловіки "вважаються менш наділені соціальними навичками, ніж жінки".

Основна проблема полягає в тому, що таке ставлення до жінок (не залежно від того, як презентують себе самі жінки) може призвести до втрат можливостей і талановитих людей. Адже упереджено ставлячись до керівників жіночої статі, рекрутери можуть втрачати потенційних талановитих співробітників, які стали б в нагоді компанії під час економічного спаду.

Дослідження також звернуло увагу на те, що сучасні рекрутингові компанії віддають перевагу соціальним навичкам над компетенціями під час інтерв'ювання жінок-кандидатів, ставлячи жінок у "подвійне положення", де їм достатньо складно справити на інтерв'юера "правильне" враження. Проблема тут полягає в тому, що самовпевненість та готовність йти до цілі "по трупах" пасує лише чоловікам. Жінки ж, які подають себе подібним чином, оцінюються рекрутерами доволі низько. Але обрати протилежну поведінку вони також не можуть. Адже скромні експерти сьогодні нікому не потрібні. Саме така ситуація фактично ставить жінку у положення "між двома вогнями".

Вочевидь, HR-відділам компаній слід виробити більш чіткі та об'єктивні критерії оцінки інтерв'ю. А самим рекрутерам слід ще добре попрацювати для того, щоб навчитися правильно оцінювати людей, які знаходяться перед ними і уникнути бажання відмовити кандидатові тільки тому, що йому не пасує самовпевненість, або ж навпаки — через зайву скромність.

За інформацією management-issues.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua