НОВИНИ від 03.03.2011


Домінування генерального директора: добре чи погано?

Агресивний, владний директор, керівництво якого зводиться до домінування над іншими співробітниками, може викликати полярно протилежні думки у людей, яким доводиться працювати з ним. За даними нового дослідження, владний генеральний директор може призвести як до значно вищої результативності компанії, так і стати причиною її краху.

Не потрібно далеко ходити за доказами висновків дослідження. Деякі компанії, на чолі яких стояли сильні генеральні директори, справді досягнули вражаючих результатів. Згадати хоча б Джека Уелча, який керував компанією General Electric, Стіва Джобса (Apple) чи Біла Гейтса (Microsoft).

Інші компанії переживали болючі падіння, коли їх очолювали керівники-домінатори. Взяти хоча б Enron, коли ним керував Кенет Лей (Kenneth Lay) чи Lehman Brothers під керівництвом Річарда Фалда (Richard Fuld).

За даними дослідження, опублікованого в Journal of Management Studies, основним фактором при визначенні, чи стане владний генеральний директор ключем до успіху, чи навпаки — приведе її до жахливого провалу, є наявність сильної ради директорів, яка могла б стати такою-собі противагою керівникові та хорошим контролером результативності.

Автори дослідження Джіанюн Тенг (Jianyun Tang), Мері Кроссан (Mary Crossan) та Глен Рув (Glenn Rowe) переконані, що сильний генеральний директор може привести компанію до дивної стратегії. Ця стратегічна "відмінність" здатна як посилити компанію, так і стати причиною великих втрат.

Саме для контролю негативних ефектів дивної стратегії і потрібна сильна рада директорів. По суті вона виступає таким-собі "сторожем". Нагляд ради здатен виявити негативні аспекти стратегії та вчасно зупинити керівника від втілення її в реальність.

Результати даного дослідження частково корелюють з іншими результатами, які були отримані у 2008-му році консультантами BlessingWhite, де йшлося про феномен керівника-"зірки". Насправді "жодна людина не може бути відповідальною за успіх цілої компанії. Але намірів однієї людини може виявитися достатньо, щоб причинити дуже і дуже багато шкоди", — стверджується у дослідженні BlessingWhite.

Отже, наявність в компанії керівника-"зірки" чи так званого "владного" генерального директора — явище досить небезпечне. Втім, ним можна керувати за допомогою сильної ради директорів і навіть досягати виняткових результатів!

За інформацією management-issues.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua