НОВИНИ від 13.08.2012


Різке скорочення компенсаційного пакету як інструмент мотивації CEO

Хуашенг Гао (Huasheng Gao) із Nanyang Technological University, Джарад Харфорд (Jarrad Harford) із University of Washington та Кей Лі (Kai Li) із University of British Columbia нещодавно опублікували дослідження, яке доводить, що значне скорочення зарплати генеральних директорів може слугувати потужним мотиваційним інструментом.

Компенсація генерального директора — ключова тема для багатьох компаній. Про неї говорять як правило в контексті зростання. Втім, нещодавнє дослідження засвідчило, що різке скорочення рівня зарплати може стати адекватною і дуже дієвою відповіддю на зниження результативності CEO. Більше того, практично завжди зниження зарплати може слугувати хорошою альтернативою звільнення і допоможе уникнути останнього. По суті, знижуючи зарплату керівникові компанії, рада директорів тим самими мотивує його і демонструє свою незадоволеність тим, що його результативність пішла на спад.

Дослідники виявили, що сьогодні приймається вдвічі більше рішень про значне скорочення компенсаційного пакету генерального директора, ніж рішень про його звільнення. Результат як правило виявляється взаємовигідним: ефективність топ-менеджера зростає, а з часом і його зарплата повертається до попереднього рівня.

Дослідники проаналізували дані із понад 3000 компаній у США, сфокусувавшись на генеральних директорах, які пропрацювали в одній компанії не менше трьох років у період з 1994-го до 2005-ий роки. Значним скороченням зарплати дослідники вважали зниження рівня компенсації не менше, ніж на 25% порівняно із показниками попереднього року. За весь період було виявлено всього 927 таких випадків.

Після цього дослідники порівняли ці випадки із ситуаціями, коли генеральних директорів звільняли. Випадків звільнень було зафіксовано 388, що дає підстави вважати, що рада директорів із більшою готовністю йде на скорочення зарплати CEO, ніж на його звільнення.

Наступним кроком стала оцінка причин, через які було вирішено скоротити зарплату генеральних директорів, яка виявила, що причини такого скорочення дуже близькі до тих, які спричиняли звільнення.

Таким чином можна стверджувати, що рада директорів сприймає скорочення зарплати генеральних директорів як ще одну форму дисципліни, яка носить характер близький до звільнення, але м'якший за нього. "Вибір між звільненням та скороченням зарплати залежить від того, наскільки низькі результати продемонстрував генеральний директор", — пояснюють автори дослідження.

Та найцікавіше те, як змінювалася ефективність генерального директора після того, як він пережив скорочення зарплатні. Як виявилося, результативність такої компанії протягом наступного року зростала в середньому на 7%.

За інформацією strategy+business.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua