НОВИНИ від 10.10.2013


Продуктивній праці вік не завада

Як показало дослідження, проведене фахівцями бізнес-школи при Ессекському університеті (Велика Британія), глибоко вкорінений стереотип стосовно того, що люди середнього й старшого віку менш результативні, ніж їхні молодші колеги, не має під собою жодного підґрунтя.

Продуктивній праці вік не завада
Ілюстрація: Shutterstock
Попри те, що чимало працедавців вважають, що представники старших поколінь демонструють нижчу продуктивність праці, останні не поступаються молоді ані вмотивованістю, ані гнучкістю підходів до виконання робочих завдань.

«Вік не впливає на продуктивність та ступень відданості справі, яку виявляють люди на роботі, — зазначає автор дослідження, д-р Кетлін Ріач (Kathleen Riach). «Натомість поведінкові прояви, які демонструють люди середнього і старшого віку, більшою мірою залежать від низки соціально-економічних та психологічних факторів», — додає вона.

За словами Ріач, завдяки досвіду та вмінню адаптувати знання до конкретної ситуації, дуже часто представники старших поколінь виконують складні завдання швидше. І хоча підсумкова швидкість праці з віком може знижуватися, це повною мірою компенсується загальною ефективністю, що притаманна працівникам старших вікових груп.

Наведені вище висновки базуються на двох окремих дослідженнях, проведених на підприємствах автовиробників Німеччини — країни, у якій темпи старіння населення найвищі в Європі, і де із кожних десяти працюючих чотири — це люди у віці від 60 до 64 років.

Як з’ясувалося, робітники старшого віку на підприємстві Mercedes Benz показують вищу продуктивність праці та меншу схильність робити помилки, ніж молоді кадри. Натомість BMW у рамках своєї програми «Today for Tomorrow» («Сьогодні задля завтра») відкрила виробничу лінію, укомплектовану тільки кадрами старшого віку. І вже протягом першого року продуктивність праці на ній була на 7% вища, ніж на аналогічній лінії, де були задіяні молоді робітники.

Упродовж останніх 15 років у Великій Британії кількість безробітних у віці 50-64 роки зросла майже на два мільйони. Натомість кількість людей пенсійного віку (старше 65 років) наближається до одного мільйона. Одночасно в США кількість працюючих у віці 65 років та старше зросла від 12% у 1990 році до 16% у 2010-му.

Втім, у представників старших поколінь є одне вразливе місце. Згідно дослідження Canada Life Group Insurance, працівникам у віці «за 50» важче справлятися із надмірним стресом. Чотири із кожних десяти працюючих у віці 51-55 років вважають, що хвороби, які вони мали, безпосередньо пов’язані зі стресом, якого вони зазнали на роботі.

За інформацією management-issues.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua