НОВИНИ від 27.02.2006


Процес зміни CEO набирає обертів

Протягом 2004-05 років "обіг" CEO серед 200 найбільших американських компаній значно пожвавився. Багато босів змінили роботу, перевіривши на собі щедре правило "золотих парашутів".

Згідно даним компанії Steven Hall & Partners, яка спеціалізується на винагороді керівників, 16% з 200 згаданих компаній отримали минулого року нового CEO. У 2004 р. цей показник склав 17%, а в 2003 р. — 8%.

Історичним піком звільнень став 2000 р., коли кожен 5-ий CEO змінив чи втратив місце роботи.

Аналіз Steven Hall Partners також демонструє, що половина CEO, які пішли зі 100 провідних компаній у 2005 р., отримали розрахункові сплати, а двоє, що пішли у відставку через тиск "з верху", отримали найвищі платежі.

Phillip Purcell, колишній CEO з Morgan Stanley, навряд чи буде скаржитися про отримання готівкою майже 44 млн. доларів США, в той час як Carly Fiorina, колишній CEO Hewlett Packard, заплатили 14 млн. доларів США. До того ж, обидва отримуватимуть пенсії.

"Слава Богу, ці два вихідні пакети — виключення з правил 2005 р., але, звичайно ж, вони були у всіх на слуху", — сказав Steven Hall, керуючий директор Steven Hall & Partners.

Кілька компаній, серед яких Coca-Cola, Union Pacific, EDS та American Electric Power, а також Hewlett Packard, зараз здійснюють політику, згідно з якою для вихідної виплати вищим посадовцям, яка перевищує у 2,99 рази суму річної заробітної плати та бонусів, необхідне схвалення акціонерів.

Ще п'ятьом CEO, які залишили свої посади у 2005 р., також багато заплатили, але за виконання додаткових обов'язків. Наприклад, колишній CEO Еxxon Mobil Lee Raymond, який вивів цю компанію до нових висот, заключив річну угоду перехідного періоду. Згідно з угодою він має виконувати додаткові обов'язки. На додачу до 1 млн. доларів США готівкою Lee Raymond отримуватиме пенсію, теперішня вартість якої складає вражаючу суму у 81,3 млн. доларів США.

CEO, які залишили посади та не отримали жодних виплат, — це Harry Stonecipher з Boeing, Maurice Greenberg з AIG, J.T. Battenberg III з Delphi, Robert O'Connell з Mass, Mutual Life Insurance та Robert L. Tillman з Lowes.

Кожний з цих випадків пояснюється різними ситуаціями, включаючи змушену відмову від посади, запланований відхід на пенсію, зміни у розстановці сил тощо.

Також багато змін посад CEO відбулося за рахунок активного процесу злиття та поглинання серед 100 топових компаній.

За інформацією management-issues.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua