РЕЦЕНЗІЇ | Книга 12 березня 2007 р.

На зламі

The Defining Moment

Найкращі лідерські книги зазвичай розповідають не про бізнес-лідерство. Вони намагаються перевести наголос із технічного підходу "як?" до більш широкого "навіщо?". Не виключення й книга, написана журналістом Newsweek Джонатаном Альтером (Jonathan Alter) "На зламі: 100 днів Франкліна Делано Рузвельта та Тріумф надії" (The Defining Moment: FDR's Hundred Days and the Triumph of Hope). Не намагаючись перерахувати "10 лідерських секретів Франкліна Рузвельта", Джонатан Альтер пропонує безцінні уроки лідерства від одного з найбільш відомих американських президентів. Уважний читач без зайвих зусиль зуміє спроектувати ідеї, описані у книзі, на сучасне бізнес-середовище. Книга показує, яким чином цілеспрямований лідер здатен здійснити визначальні зміни, покладаючись не на свою силу, а на мистецтво переконання.

Автор нагадує, наскільки близько у 1933-му році Америка наблизилася до тоталітаризму. Рівень безробіття на той час складав 25%, а рівень інвестицій у бізнес фактично дорівнював нулю. Проте, Рузвельт проігнорував всі заклики "сильних світу цього" до централізації влади і використав всі свої лідерські навички, щоб змусити конгрес прийняти набір соціальних законів. Тож найбільшим досягненням Рузвельта стало повернення віри в систему, порятунок американської демократії та капіталізму. На його інаугурації один із відвідувачів прокоментував, що якщо закони Рузвельта виявляться невдалими, то він стане найгіршим американським президентом. "Якщо вони проваляться, — з достоїнством відповів Рузвельт, — тоді я стану останнім американським президентом".

У своїй книзі Джонатан Альтер пропонує збалансований підхід до сильних та слабких сторін американського президента. Він не намагається створити ідола, запевняючи, що Франклін Делано Рузвельт був далеким від ідеалу. Проте, його сильною стороною було те, що сам Рузвельт чудово розумів свої слабкі сторони і намагався рахуватися з ними. Він оточив себе сильними підлеглими, які допомагали та доповнювали його. Рузвельт також завжди вчився зі своїх власних помилок.

Він чудово розумів, що насправді не є ні керівником, ні, тим більше, Месією — а радше "інструментом" американських бажань та мрій. Його місія — допомогти людям зробити те, чого вони не могли б зробити самі. І в цьому сенсі він прекрасно співпрацював зі своєю дружиною. Рузвельт завжди мислив над тим, що може бути зроблено на користь країни, а його дружина над тим — що повинно бути зроблено.

На відміну від більшості журналістів, які пишуть біографії, автор книги "На зламі..." н намагається видати себе професійним істориком. За винятком кількох психологізованих розділів про стосунки Рузвельта зі його матір'ю, автор пише чіткі і короткі розділи, кожен з яких містить лише одну ідею. Такий виклад інформації є дуже змістовним і зручним для бізнес-читачів. Не даремно "На зламі..." визнана однією з найкращих книг із бізнес-лідерства.