назваавтор

Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців
Підписуйтесь на Менеджмент.Книги

сучасні бізнес-концепції, проривні ідеї, авторські тези
та цінні інсайти — не часто, виважено, по суті

КНИГИ :: Історія, Бізнес-романи, Мемуари ::

Spotify навиворіт. Як шведський стартап здійснив музичну революцію

Spotify навиворіт. Як шведський стартап здійснив музичну революцію

КУПИТИ КНИГУ - Spotify навиворіт. Як шведський стартап здійснив музичну революцію


КУПИТИ КНИГУ «Spotify навиворіт. Як шведський стартап здійснив музичну революцію» в Kniga.biz.ua (за гривні)

КУПИТИ КНИГУ «Spotify навиворіт. Як шведський стартап здійснив музичну революцію» в BizLit (за гривні)




Примітка: щодо придбання книжок просимо звертатися у відповідні інтернет-магазини або видавництва.
Назва: Spotify навиворіт. Як шведський стартап здійснив музичну революцію
Автор(и): Свен Карлссон, Юнас Лейонхуфвуд
Видавництво: "Yakaboo Publishing", — 2021

Опис:
Оригінал (англ.): "Spotify Untold: How a Small Swedish Start-up Changed Music Forever" by Sven Carlsson, Jonas Leijonhufvud

Шведській компанії Spotify за час свого існування вдалося багато: «стриножити» піратство, трансформувати музичну індустрію та змусити саму Apple змінити бізнес-модель. «Spotify навиворіт» — це світ, сповнений інтриг, таємних угод і пропозицій, від яких важко відмовитися, бо за ними — Microsoft, Google та Tencent.

На своєму шляху до успіху Даніель Ек об’єднався з Шоном Паркером з Napster та Марком Цукербергом з Facebook, що взаємно посилило їхні позиції в бізнесі. І, звісно ж, не обійшлося без тривалої конкуренції між Apple та Spotify.

У книжці двоє відомих шведських журналістів захоплююче розповідають майже детективну історію злету компанії, що відкрила новий шлях у світ сучасної музики.

Книга видана також російською — "Против гигантов. Как Spotify подвинул Apple и изменил музыкальную индустрию"


ВІД АВТОРІВ ˅
Жодна шведська компанія раніше не мала такого неймовірного впливу на популярну культуру. Лише за десять років Spotify врятувала корпорації звукозапису від піратства, повністю трансформувала музичний світ та спонукала Apple, одну з найбільших світових компаній, змінити бізнес-модель. Завдяки iTunes ми перейшли від CD-альбомів до окремих пісень, а Spotify популяризувала стрімінг та алгоритми, що вгадують твої побажання і настрій. Ти, читачу, напевно, часто слухаєш плейлісти, створені Spotify, або обираєш пісню та вмикаєш функцію «Радіо», що знаходить та програє пісні, близькі за жанром. Алгоритми Spotify і живі музичні редактори знають, що може сподобатися тобі та мільйонам інших людей зі схожими смаками. Разом вони створюють блискавично швидкий, простий та індивідуально налаштований музичний сервіс. Імовірно, ти навіть не замислюєшся про кожний етап такого процесу. Це просто працює. Ти залишаєшся клієнтом, а Spotify здобуває дедалі більше влади над твоїми звичками.

Найбільша технологічна компанія Європи була заснована 2007 року в Роґсведі, спальному районі на півдні Стокгольма. На початку 2019 Spotify стала найбільшим постачальником музичного стрімінгу у світі з понад 207 мільйонами користувачів у 79 країнах. На Волл-стріт компанія оцінюється приблизно у 230 мільярдів крон, майже як Н&М. Spotify стала новою міжнародною корпорацією з корінням у Швеції попри те, що перші дванадцять років вона не приносила жодної крони прибутку. Але що ж насправді відбувалося під час цієї карколомної подорожі до успіху?

«Spotify навиворіт» — це неофіційна розповідь про те, як таємничий стартап переманив на свій бік лейбли звукозапису, сколихнув Apple та під оплески загалу опинився на Волл-стріт. Ти дізнаєшся, як тихий програміст Даніель Ек і його заможний спільник Мартін Лоренсон збирали команду та вели перемовини з інвесторами. Книжка також згадує невідомих героїв цієї історії та пояснює, чому директорів корпорацій звукозапису так розлютила ідея безплатного доступу до всієї музики світу.

Згодом молодий Даніель Ек переросте свого компаньйона і вчителя та керуватиме Spotify у світі, сповненому інтриг, подвійної гри та роздутих еґо. Важлива частина цієї історії — звивистий шлях Spotify до США. Spotify потрапляє на американський ринок лише після кількарічних переговорів, яким намагався перешкодити легендарний засновник Apple Стів Джобс. На боці Даніеля Ека — його друзі Шон Паркер, засновник піратської компанії Napster, а також засновник Facebook Марк Цукерберг. Поки Даніель Ек готувався до запуску Spotify у США, союзник Стіва Джобса, продюсер Джим-мі Айвін вирушив до Стокгольма, щоби таємно підшукати персонал для Beats Music, нового музичного сервісу, потенційного конкурента Spotify та в майбутньому — головного суперника Apple Music. Ми також розповімо про масштабні поразки компанії: наприклад, про Spotify TV, яку Spotify намагається не згадувати.

Шлях Spotify від Роґсведа до Волл-стріт дорого коштує співзасновникам, які вкладають у це приблизно 20 мільярдів крон. Поміж інвесторів можна знайти одну з найбільших корпорацій Китаю, олігарха, наближеного до Кремля, та кілька шведських інвестиційних компаній.

Упродовж першого десятиліття існування Spotify Даніель Ек тісно співпрацює з індустрією звукозапису Поки Amazon утискає американських видавців, а YouTube викладає в ін-тернет мільйони відеокліпів, захищених авторськими правами, головним прагненням Spotify є зміцнення співпраці з уже наявними на ринку виконавцями.

Лише після виходу Spotify на фондовий ринок Даніель Ек починає співпрацювати з музикантами та співаками без посередників і кидати виклик лейблам звукозапису. І зараз цей процес лише починається, оскільки Spotify перебуває тільки на початку свого розвитку, як гордо підкреслює генеральний директор компанії.

Нам не вдалося взяти інтерв’ю у засновників Spotify. Але в серпні 2018 Spotify запросила журналістів, що висвітлюють економічні процеси, на екскурсію, під час якої ми запитали Даніеля Ека про те, чому, на його думку, саме його компанія розвинулася в найпотужнішу світову структуру у своїй галузі.

«Я назву дві причини, — відповів він. — По-перше, ми зробили ставку на безплатний сервіс тоді, коли на це ніхто ще не наважувався. Це був ризикований крок. По-друге, ми почали зі Швеції, підтвердили тут успіх нашої моделі, почали розширюватися на інші європейські країни та зростали органічно. Саме завдяки цьому музичній індустрії довелося змиритися та визнати, що саме за нашою моделлю майбутнє».

Ми знаємо, Даніелю, що ви не хотіли брати участь у створенні цієї книжки. Нам також відомо, що ви хотіли би, щоб історія Spotify залишалася в таємниці. Тому нам довелося поговорити з десятками інших учасників цієї подорожі. Дехто з них був наближений до вас. Багато хто з наших інформантів посідали керівні посади в Spotify. Інші — інвестори зі світу технологій або високопосадовці у музичній індустрії. Є серед співрозмовників і ваші конкуренти. Загалом ми взяли інтерв’ю у майже 70 інформантів. Дехто з них погодився з нами поспілкуватися лише в обмін на повну конфіденційність. Саме так нам вдалося роздобути інформацію, що може вважатися критичною та делікатною. Пишучи книжку, ми також використовували безліч документів: наприклад, річні звіти, переліки власників компанії та внутрішні угоди. Статті з газет, інтерв’ю та офіційні виступи за вашою участю й за участю багатьох інших також є частиною нашої інформаційної бази.

«Spotify навиворіт» — це натхненна історія про те, як купка шведів всупереч усьому створила найбільший у світі сервіс музичного стрімінгу.

Свен Карлссон та Йонас Лейонхуфвуд, березень 2019


Зміст:
  • Передмова
  • Пролог

  • 1. Таємна ідея
  • 2. Розробники з Ріддаргатан
  • 3. Роґсвед
  • 4. Танцюй, наче це 1999
  • 5. Краще за піратство
  • 6. «Шалені гроші»
  • 7. Уся музика — безплатно
  • 8. Шлях до США
  • 9. Стів Джобс
  • 10. Шон та Цук
  • 11. «Зима наближається»
  • 12. Spotify TV
  • 13. Apple купує Beats
  • 14. Близькосмертний досвід
  • 15. Тейлор Свіфтта Джей-Зі
  • 16. Big Data
  • 17. Геніальна Швеція
  • 18. Стрімінг-війна
  • 19. Волл-стріт
  • 20. Майже лейбл звукозапису
  • 21. Даніель Ек озирає свої здобутки

  • Джерела


ІНШІ КНИГИ АВТОРА (Свен Карлссон):


ІНШІ КНИГИ АВТОРА (Юнас Лейонхуфвуд):
НОВІ КНИГИ ПО ТЕМІ:ПОПУЛЯРНІ КНИГИ ПО ТЕМІ:



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua