ПОДІЇ | Post Factum

Головне, що було на Web Summit 2021

Автор: Оксана Кулікова, СМО Eldorado
Джерело: "НВ Бізнес"

Світ технологій зійшовся на початку листопада у столиці Португалії Лісабоні на Web Summit 2021. Web Summit — одна з найбільших бізнес-конференцій у Європі.

Цього року саміт був загалом присвячений віртуальним світам майбутнього. Серед інших головних тем були і принципи ESG, mental health і відношення до жінок та проєкти для жінок. До речі, вперше в історії саміту 50,5% учасників форуму були жінки. Цифрові активи, зміна клімату та ситуація навколо пандемії обговорювалися на усіх панелях.

Головне, що було на Web Summit 2021

Минуло 2 роки перш ніж учасники змогли зустрітися особисто. Протягом чотирьох днів Лісабон був на перетині поп-культури та технологій, понад 40 000 людей із 128 країн зібралися в портове місто на Веб-саміт. Це менше, ніж 70 000 учасників у 2019-му, але це вагомий показник, враховуючи невизначеність, яка залишається у зв’язку з пандемією коронавірусу. В минулому році близько 104 000 учасників долучились до онлайн-заходу Web Summit.

Звичайно, багато уваги було приділено організації віддаленої роботи та ментальному здоров’ю працівників.

Віддалена робота

Віддалена робота відобразилась не тільки на ефективності, а й на психологічному стані працівників. Ось кілька ключових ідей із конференції щодо дій для покращення продуктивності працівників та самопочуття при віддаленій роботі:

  • Як роботодавець, ви несете соціальну відповідальність за створення належних умов праці для своїх співробітників, у тому числі дистанційної.
  • Якщо є залежність від офісу, значить, щось не так із робочими процесами.
  • Ви повинні створити цінність відвідування офісу, а не вимагати приходити в офіс.
  • Дистанційне управління — це підтримка особистих стосунків, особистих зв’язків. Наприклад, керівники особисто зустрічаються зі своїми підлеглими, щоб перевірити, як вони почуваються.
  • Ми повинні поважати неробочий час та не писати в чатах у неробочий час.

Для прикладу, PWC запитали всіх своїх співробітників, як вони хочуть працювати — в офісі чи віддалено. Віддалена робота особливо показала нам наскільки важливо довіряти працівникам. Довіра — це ключ. Якщо ви не довіряєте своїм людям, значить, із системою щось не так. Організаційна довіра має вирішальне значення.

На багатьох панелях обговорювалось психічне здоров’я. Вже існують проєкти з вивчення мозку задля подальшого створення його цифрової копії, що дасть можливість працювати краще з психічним здоров’ям.

Світова кліматична криза

Компанія SAP заявила, що сучасний світ повинен мати 0 викидів; 0 відходів; 0 нерівності. Для цього потрібно забезпечити швидше управління ланцюгом поставок за допомогою цільової трансформації.

Президент Microsoft Бред Сміт (Brad Smith) заявив, що технологічному сектору потрібно йти на компроміс із регуляторами і серйозно ставитися до проблем урядів і людей. Усі повинні стати на шлях, котрий веде від обіцянок до прогресу. Сміт також відмічав уже в кулуарних бесідах, що він не впевнений, що технологічна галузь перейшла до спроб вирішення екологічних проблем настільки, наскільки це, ймовірно, буде необхідно в найближче десятиліття.

Велика проблема вуглецю. Нам потрібен облік вуглецю, а потім нам потрібно перейти від обліку вуглецю до його ефективного вимірювання. Бред Сміт закликав прагнути до прозорості. Світу потрібна нова екосистема для вимірювання вуглецю на основі даних. Та не можливо нічого виміряти в масштабі, доки це не автоматизовано. Критично необхідними є нові вуглецеві технології, тому Microsoft створила інноваційний фонд обсягом $1 млрд. Потрібно створювати нові галузі, при цьому важливо створити нову основу: вуглецеву математику, облік вуглецю, вимірювання вуглецю.

Штучний інтелект

Такі компанії як Shell, Databricks, Kongsberg розповідали про застосування штучного інтелекту в роботі та необхідності створення єдиної системи даних задля боротьби зі зміною клімату. Акценти ставились на те, що дані дають можливість працювати з повною картиною. Штучний інтелект відповідає на заклик сталого розвитку. Технологія стає доступнішою та дешевшою. Доступність дозволяє швидше переходити від просто даних до рішень.

Потрібно створювати екосистему з відкритим кодом, до якої всі країни могли б прийти і розробити спільне рішення для боротьби зі зміною клімату.

Соціальні роботи та дрони

Вже важко уявити Web Summit без роботів, точніше представлення їхніх нових можливостей. Цього року акцент був на так званих соціальних роботах. Соціальні роботи використовуються для: неупередженого підбору кадрів, сканування невиявлених захворювань, допомоги в подорожах, як путівники по музеях. Загалом соціальний робот використовується як помічник, котрий привабливіший та прийнятніший, ніж просто голосовий помічник на зразок Siri. Окрім того, він зможе допомагати людям, які не дуже добре розуміються на технологіях, і розмовлятиме вашою мовою. Наприклад, буде допомагати з маршрутами на вокзалах.

Skydio представили дрони майбутнього — автономні дрони (вони ж розумні дрони), які не потрібно налаштовувати. Такі дрони зможуть прогнозувати планування шляху за 3 секунди наперед. Також зможуть проводити 3D-сканування об’єктів. Розумні дрони сканують, наприклад, ваші активи та створюють цифрову модель, за якою можна знайти пошкодження в будь-якому місці.

Корпоративні інновації

Топ-менеджери таких компаній як DHL, IDEO, CI&T та Amazon говорили про те, що інновації — це частина повсякденної роботи. Всі вони використовують дизайн-мислення як інструмент створення інновацій.

Інклюзивна культура. Включення будь-кого робить інновації ефективними. Саме люди, які працюють на передовій із клієнтами (кур’єри, касири, продавці), генерують найбільше інноваційних ідей. Зокрема й тому потрібно надавати більше свободи в прийнятті рішень командам на місцях.

Нам потрібно створювати майстерні дизайн-мислення, адже вони є запорукою інновацій. Що більше різних людей в одній команді, то більше можливостей знайти правильне рішення. Аби прийняти правильне рішення, в команду потрібно включати людей різного віку, статі, соціального статусу та функцій. Це краще, ніж слухати одних і тих же людей з однаковими думками.

Компанії сьогодні мають працювати над створенням культури інновацій. Інновації мають бути основним порядком денним кожної компанії. Зрозуміло, що не було популярнішого слова на саміті, ніж «метавсесвіт» та Facebook. Та це вже окрема історія.

«Має бути більше прозорості, більше досліджень, більше регулювання», — сказав Нік Клегг (Nick Clegg), віце-президент із глобальних питань та комунікацій тепер уже компанії Meta.

А гендиректор Celsius сказав, додавши свій прогноз ціни на біткойн (BTC) у 1 мільйон доларів до 2027 року: "Web 3.0 переведе всі гроші світу в цифрові фінанси".

Конференція відкрилася словами мера Ліссабона Карлуша Моедаша (Carlos Moedas) про те, що його мрія — зробити місто «столицею інновацій у світі», і закінчилася закликом президента Португалії Марсело Ребело де Соуза (Marcelo Rebelo de Sousa) до об’єднання усіх країн щодо забезпечення економічної інтеграції, зміни клімату та «цифрової революції».

Круто бачити людей, які в будь-якому віці намагаються робити щось своє та нове. Сотні стартапів у всіх можливих галузях життя. Світ зараз дійсно безмежне місце для реалізації своїх можливостей практично в будь-якій країні і в будь-якому віці.



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
КНИГИ ДЛЯ РОЗВИТКУ:
Творча крива. Як створити потрібну ідею в потрібний часТворча крива. Як створити потрібну ідею в потрібний час
X10: Правило переможця. Як отримувати максимум від життяX10: Правило переможця. Як отримувати максимум від життя
Сила звички. Чому ми діємо так, а не iнакше в життi та бiзнесiСила звички. Чому ми діємо так, а не iнакше в життi та бiзнесi

МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua

Менеджмент.Книги

телеграм-канал Менеджмент.Книги Менеджмент.Книги — новинки, книжкові огляди, авторські тези і цінні думки з бізнес-книг. Підписуйтесь на телеграм-канал @books_management



➥ Дякую, я вже підписана(-ий)