НОВИНИ від 04.11.2014


Рейтинг найбільш інноваційних компаній світу

Одна з найбільших глобальних консалтингових компаній Boston Consulting Group (BCG) опублікувала новий рейтинг найбільш інноваційних компаній світу.

BCG: рейтинг найбільш інноваційних компаній світу
The Most Innovative Companies 2014 (PDF)
П'ять верхніх позицій рейтингу посіли компанії зі сфери високих технологій. Перше місце не принесло сенсації: десятий рік поспіль лідирує Apple. Друге місце посів Google, який потіснив Samsung.

  Очікувано, що найбільше в рейтингу інноваційних компаній представників сфери IT — близько половини. Галузі, що найбільш відстають — енергетика, медицина і транспорт. В топ-50 потрапили лише дві компанії з цих трьох індустрій. Також не виблискують інноваціями індустрія розваг і медіабізнес.

Найбільш швидко зростаючими компаніями в рейтингу (чий стрибок у списку за рік склав 10 позицій і більше) виявилися Тesla Motors, Cisco Systems і Siemens. Невдахи — рітейлер Walmart, автовиробник Tata Motors.

У цілому дослідники відзначають, що інноваційний процес для великих світових брендів в епоху стрімкого розповсюдження знань став особливо непростим і лише гігантських грошей, що витрачаються на R&D, вже мало, щоб залишатися на передовій.

Список найбільш інноваційних компаній експерти The Boston Consulting Group складають на основі даних опитування більше 1500 топ-менеджерів з різних країн світу.

1. Apple посідає перший рядок рейтингу BCG з 2005-го року. Міцно зайнявши позицію "лідера думок" ще до появи першого iPhone, компанії вдалося без особливих потрясінь пережити як відхід Стіва Джобса в 2011-му, так і агресивний натиск з боку головного конкурента на ринку смартфонів — Samsung.

2. Google впевнено зайняв друге місце відразу після придбання YouTube в 2005-му році і лише одного разу за 10 років опустився на одну позицію — в 2013-му поступився Samsung. З часів YouTube інтернет-гігант послідовно поглинає перспективні стартапи і тримається на вершині рейтингу за рахунок величезного обсягу інвестицій, що витрачаються на експансію.

3. Samsung увійшов до топ інноваційних компаній з наполеонівськими амбіціями, і тільки світова фінансова криза тимчасово пригальмувала їх реалізацію. Починаючи з 2008-го року Samsung піднімався на вершину рейтингу інновацій семимильними кроками — перестрибуючи за рік через 10 позицій. Аналітики BCG вважають, що південнокорейський гігант зараз знаходиться на піку можливостей, але потіснити Apple йому навряд чи вдасться.

4. Microsoft замикає список хайтек-гігантів, що міцно влаштувалися на вершині рейтингу інновацій. Найвищої позиції (3-е місце) корпорація досягла в 2010-му році, на піку популярності вдалої версії ОС Windows 7. Останні чотири роки компанія стабільно утримує четверте місце.

5. IBM, переживши в середині 2000-х внутрішню кризу і продавши китайській Lenovo бізнес персональних комп'ютерів, зараз повертає собі втрачені позиції. Урізання витрат на R&D на 1,2% в порівнянні з попереднім роком не завадило компанії піднятися з шостої на п'яту сходинку рейтингу.

6. Amazon. З інтернет-магазину медіапродукції компанія трансформувалася в віртуальний гіпермаркет повного циклу і навіть вторглася на ринок гаджетів під власним брендом. Цим пояснюється стрибок компанії з третього десятка на 6-е місце в рейтингу інновацій. Протягом останнього року компанія дивує обіцянками доставляти замовлений товар за допомогою автономних дронів.

7. TeslaMotors. З'явившись в рейтингу тільки торік на 41-му місці, цього року компанія прорвалася вже на сьоме. Tesla Motors змінює стереотипне сприйняття електромобіля як повільного і дивакуватого транспорту з обмеженим запасом ходу. Попит на електроспорткар Tesla стабільно перевищує пропозицію з самого моменту заснування компанії.

8. Toyota. Єдиний представник хайтек-брендів у верхній десятці рейтингу. Короткочасно вилетівши з верхньої десятки в 2012-му році, компанія наростила обсяг коштів, що витрачаються на R&D. Це дозволило Toyota захопити ініціативу в сегменті масових екоавтомобілів і повернутися на восьму позицію рейтингу.

9. Facebook. Вперше з'явившись в рейтингу в 2008-му році, найбільша соцмережа два роки тому зробила вражаючий стрибок з 41-го місця на 5-е. Нинішній відхід на 9-у позицію дослідники пояснюють тим, що за останній рік Facebook не поглинув жодного цікавого стартапу, який міг би помітно урізноманітнити фунціонал соцмережі.

10. Sony. Дослідники відносять Sony до групи "стабільних інноваторів". За останні 10 років компанію можна прогнозовано знайти в середині другого десятка рейтингу або в кінці першого.

Топ-50 найбільш інноваційних компаній світу

Топ-50 найбільш інноваційних компаній світу

За інформацією MMR.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua