РЕЦЕНЗІЇ | Огляд книги 9 січня 2023 р.

«The Connected Community»: розкриття здоров’я, багатства та сили сусідства

Кормак Рассел (Cormac Russell) і Джон Макнайт (John McKnight) вірять у здатність спільнот створювати спільний добробут — і їхня нова книга «The Connected Community: Discovering the Health, Wealth, and Power of Neighborhoods» («Об’єднана спільнота: розкриття здоров’я, багатства та сили сусідства») є просвітницьким поглядом на те, як цього досягти. Але її принципи можуть бути застосовані до будь-якої малої групи, в тому числі до команд, які сьогодні складають основу багатьох підприємств.

The Connected Community: Discovering the Health, Wealth, and Power of Neighborhoods

Обидва автори є експертами з розвитку спільнот, а також організаційної динаміки — спільним активом яких є люди. Рассел — багаторічний ветеран-практик розвитку спільнот, що базується на активах (ABCD), із досвідом роботи в 36 країнах світу. Для написання цієї книги він об’єднався з Макнайтом, співзасновником Asset-Based Community Development Institute, та візіонером у сфері розвитку спільнот.

Центральним постулатом книги є те, що передача вирішення проблем більшим, зовнішнім інституціям є помилкою. Такий підхід став прикрою нормою в нашу сучасну епоху: концепція невеликої групи, що збирається разом, надто часто затьмарюється ідеєю великого урядування або інституцій — але вони надто далекі від реальних потреб і цілей. Як вони пишуть:

«Історія про те, що великі інституції, побудовані за принципом "зверху-вниз", є нашою найкращою надією, є наполовину хибною. Ця історія написана на векселі, який раз за разом погашається. Це історія, яка вичерпала себе, і тим самим загнала нас і нашу планету в глухий кут».

Як стверджують Рассел і Макнайт, у наших спільнотах існує неймовірний соціальний капітал — і саме навколо «кухонних столів і місцевих берегів» відбуваються справжні зміни. Як тільки люди відкривають для себе навички і таланти один одного і об'єднуються, вони можуть досягти спільних цілей у царині охорони здоров’я, багатства, безпеки і суверенітету.

Питання полягає в тому, як задіяти цей величезний ресурс — і саме тут стратегії пропонують чудовий урок для будь-якої організації, а не лише для сусідньої спільноти. Автори пропонують перевірений, ефективний підхід, який використовує як відмінності, так і схожість — уможливлюючи співпрацю, що спирається на найкраще з того, що кожен може запропонувати. Вони нагадують нам, що всі ці маленькі асоціації, групи й організації складають динамічний, життєво важливий двигун для спільного блага.

Рассел і Макнайт наводять безліч надихаючих прикладів того, як цей зв’язок між спільнотами може працювати: міста створюють місця для вирощування продуктів харчування, діляться ресурсами, будують віртуальну мережу підтримки і допомоги під час карантину, приймають новоприбулих і покращують місцеву економіку, підтримуючи місцевий бізнес та ініціативи. Вони вказують на те, як, здавалося б, нішева місія може мати далекосяжні переваги — це лише питання відкритості наших очей, встановлення зв’язків і вжиття заходів. Безумовно, тут є урок для кожної команди, чим би вона не займалася.

Враховуючи величезний соціальний, медичний, кліматичний та економічний тиск, під яким зараз перебуває вся планета, настав час об’єднатися, пишуть автори книги. Вони визнають, що шлях цей нелегкий, і пропонують ефективні стратегії для того, щоб дати відсіч, впоратися з тертям, зберегти наш курс і набрати обертів — і знову ж таки, це потужна мудрість, яка має універсальне значення. Коли люди набувають свого голосу, вони також отримують можливість безпосередньо впливати на власний добробут. Книга додасть читачам віри в енергію і можливості, що містяться в «селищі», і один в одного. Коли ми об’єднаємо наші зусилля, ми дійсно зможемо змінити світ на краще. Як пишуть автори, ким би і де б ми не були, майбутнє залежить від нас самих.

За матеріалами CEOWORLD magazine

Давати і брати. Революційний підхід до успіхуДавати і брати. Революційний підхід до успіху
Tiny Habits. Крихітні звички, які змінюють життяTiny Habits. Крихітні звички, які змінюють життя