Чому підприємці так відрізняються від менеджерів?

Чому підприємці так відрізняються від менеджерів?Між людьми, які обирають відносно безпечний кар’єрний шлях у стінах чужого офісу, і тими, хто ризикує, щоб перестати працювати “на дядю” і встати біля керма власного бізнесу, є багато відмінностей. Як з’ясували в Масачусетському технологічному інституті, одна з них – це те, як працюють їхні мізки.

У рамках дослідження, проведеного професором MIT Мауріціо Цолло (Mauricio Collo), було вивчено, як працює мозок підприємця, і як – менеджера, в той час як вони виконували дві різні дії: вирішували експлуатаційні завдання, пов’язані з поточним або запланованим проектом, і дослідницькі завдання, пов’язані з пошуком нових способів досягти ширших цілей.

Цікава відмінність виявляється, коли справа доходить до дослідницьких завдань. Коли підприємці виконували дослідницькі завдання, вони задіяли як ліву, так і праву верхню частку головного мозку, всю так звану передлобну кору. А менеджери використовували, перш за все, ліву передню частину мозку. Це – важлива відмінність, оскільки права сторона передлобної кори пов’язана з творчими функціями, що включають вищий рівень мислення (поезія, образотворче мистецтво тощо), тоді як ліва – з раціональним прийняттям рішення і логічним мисленням.

MUST READ:  10 кращих професій у США

Таким чином, було виявлено, що підприємці здатні використовувати свій мозок на повну потужність, тоді як менеджери вузько зосереджені на раціональному і логічному мисленні. Це зовсім не означає, що підприємці більш розумні. Але коли вони досліджують проблему, вони працюють своїми мізками активніше.

Важко сказати, чи є це чимось вродженим, або ж цьому можна навчитися. Підприємці мають справу із зовсім іншими проблемами і проводять робочий час зовсім інакше.

Цолло стверджує, що різниця в мозковій діяльності могла б пояснити підприємницьку схильність до ризику. Люди, які мислять, задіюючи раціональну, логічну частину мозку, є трохи менш схильними до ризику.

За матеріалами Business Insider, RB.ru