10 фраз, які підривають продуктивну роботу

У CEO, співробітника, лікаря, вчителя, спортсмена, дитини і навіть верховного судді більше спільного, ніж може здатися на перший погляд. Всі вони займаються самообманом, коли мова заходить про питання продуктивності. Люди виступають найлютішим ворогом для самих себе. Адже нам так подобається втішати і виправдовувати себе помилковими твердженнями.

Ось найбільш поширені фрази, якими ми постійно себе обманюємо, коли мова заходить про роботу.

1. Зроблю це пізніше

Що заважає зробити це зараз? Скористайтеся рекомендацією з популярної книги Брайана Трейсі (Brian Tracy), і почніть ранок з «поїдання жаби» — із завдання, яке вам подобається найменше зі списку справ на день. Не відкладайте на потім те, що можна зробити прямо зараз. Потім скажете собі дякую.

2. Я краще працюю ночами

Гарна спроба, але навряд чи цьому твердженню можна вірити. Щоденна робоча рутина вимотує за день, тому ввечері хочеться затишно влаштуватися на дивані і зависнути з улюбленим серіалом, шоу, книгою… До речі, вночі люди найбільш сприйнятливі до переконання, так що будьте обережні, не попадіться на чужу вудку! Забудьте про нічні спроби попрацювати. Попереду — новий день і найкраще, що ви можете для себе зробити, — це добре виспатися.

3. Це не важливо

Кожна велика річ складається з безлічі маленьких деталей, тому на шляху створення чогось великого всі дрібниці є важливими. Не нехтуйте деталями: як показує життя, в них ховається диявол. Джеймс Клір (James Clear) в бестселері «Атомні звички» (Atomic Habits) рекомендує зосередитися на управлінні маленькими завданнями — великі подбають про себе самі.

MUST READ:  Що дратує рекрутерів під час співбесіди

4. Це не працює

Скільки спроб ви вживаєте заради справи? Є думка, що середня кількість разів, коли люди намагаються щось зробити, дорівнює 0,6. Іншими словами, у декого справа не йде далі слів, вони навіть не намагаються що-небудь зробити. Вони свято вірять, що це не спрацює, тому навіть не намагаються. Не всі поради, якими діляться інші, нехай навіть і успішні люди, будуть працювати для вас. Але, як показує досвід, багато з них можуть підійти і вам.

5. Досить п’яти годин для сну

Організму необхідний відпочинок. Можливо, представники спецназу, Джеймс Бонд та інші супергерої можуть працювати на піку можливостей при п’ятигодинному сні, але більшість людей повторити їхні подвиги не можуть. Для продуктивної роботи з високим рівнем активності людського організму потрібно 7-8 годин відпочинку щоночі.

6. Сьогодні пропущу, а завтра зроблю в подвійному обсязі

Звучить відмінно, але в глибині душі ми розуміємо, що насправді це самообман, і подвійний обсяг завтра ніхто робити не збирається. Нам просто потрібно виправдання, чому ми не зробили це сьогодні.

7. Не хочу залежати від розкладу

Ті, хто не звик щільно працювати з календарем, кажуть, що їх напружує все робити за жорстким розкладом. На жаль, у століття інформаційного перевантаження, коли в плані стоять десятки робочих, домашніх і особистих справ, не працювати за розкладом — шлях до катастрофи. Обов’язково використовуйте всі можливості планерів і календарів.

8. Багато працював, значить, добре попрацював

MUST READ:  Британці слідкують за компенсаціями босів... От би й нам так!

Наполеглива робота повинна приносити хороші результати. Багато людей вважають, що якщо вони багато і наполегливо працюють, то заслуговують на те, аби роботодавець добре їм за це платив. У компаній трохи інший погляд: вони готові багато платити, але не за наполегливу працю, а за результати, яких ви досягаєте. Два співробітника можуть працювати однакову кількість часу, але показувати абсолютно різні результати. Працюйте не більше, а розумніше. Пам’ятайте, що важливий не час, скільки ви працювали, а результати, які ви отримали за цей час.

9. Я — майстер мультизадачности

Мультизадачність — швидкий перехід від одного заняття до іншого без належної концентрації на якій-небудь конкретній задачі. Аналіз і пошук рішень вимагає роздумів. Що більше завдання, що складніша проблема, то більше необхідність сфокусуватися і думати про неї. Багатьом успішним людям допомагають «джем-сесії» — коли протягом 90 хвилин людина присвячує себе роботі тільки над однією-єдиною задачею.

10. Перфекционизм — це мета

Немає межі досконалості, і, по-хорошому, ми всі повинні прагнути до нього. Проте, досконалість не має бути самоціллю. Гаджети компанії Apple визнані одними з кращих у світі, але й вони не досконалі, тому постійно оновлюються. У бізнесі ми повинні навчитися делегувати, навіть якщо кінцевий продукт не такий хороший, як ми того хочемо. Мета повинна бути досить високою, але не досконалою, наприклад, якщо ви досягли 80% з 100% — це відмінний показник.

За матеріалами Business Insider, Executive.ru

Ілюстрація: TED