ПОДІЇ | Post Factum

Побудова диверсифікованого бізнесу

Круглий стіл для власників бізнесу та генеральних директорів

Автор: Ярослав Федорак, редактор Менеджмент.com.ua

29 березня 2011 р. у Києво-Могилянській бізнес-школі (kmbs) відбувся круглий стіл власників бізнесу та перших осіб компаній на тему "Побудова диверсифікованого бізнесу — проблеми росту та утримання контролю".

Побудова диверсифікованого бізнесу (Круглий стіл для власників бізнесу та генеральних директорів) У ролі запрошених експертів виступили Віталій Антонов, голова наглядової ради "Концерн Галнафтогаз", президент "Універсальної інвестиційної групи", голова наглядової ради "Страхова компанія "Універсальна", член наглядової ради "Концерн Хлібпром" та Олександр Кардаков, засновник компаній "Інком" і "Датагруп", голова наглядової ради "Октава Капітал".

Участь у події взяли більше 80 керівників та власників бізнесу.

Модератор круглого столу Владислава Рябота запропонувала розпочати дискусію з обговорення моделі розвитку організації та дати відповідь на запитання, яким повинно бути відкриття нового бізнесу: спонтанним чи запланованим.

У ході бесіди піднімалося чимало складних і надзвичайно актуальних запитань, а також лунало багато неочевидних і, на перший погляд, нелогічних тверджень. Власники бізнесу встигли обговорити проблеми розвитку різних напрямків бізнесу в рамках однієї компанії, поміркували на тему швидкого розширення та необхідності побудови системи корпоративного управління. Однією із найцікавіших тем став розвиток диверсифікованого бізнесу без втрати контролю та забезпечення розвитку у кризовій ситуації.

Окрім, власне, роздумів про бізнес, гості ділилися власним досвідом та розповідали свої "історії". Віталій Антонов розповів, як прийшов у бізнес зі спорту та як бажання займатися альпінізмом практично привело його до створення власної компанії.

Але найбільше вразило те, що попри постійне намагання створити "штучний конфлікт", запрошені експерти постійно сходилися в міркуваннях та поглядах на ті чи інші проблеми диверсифікації та ведення бізнесу в цілому.

Наприклад, обоє вони прийшли у бізнес через бажання отримати внутрішню свободу, і тільки глибоко інтегрувавшись в нього, зрозуміли, що "чим більше ти маєш — тим більше ти невільний". Обоє вони стикалися з тим, як потерпає бізнес від нестачі уваги власника.

Олександр Кардаков наголосив, що окрім формальної стратегії і тактики в бізнесі ніколи не можна забувати про емоційну та енергетичну складову. Адже саме ці два аспекти вирізняють лідера серед тисяч "звичайних" людей.

Цікаво було послухати і міркування щодо перспективності малих компаній в умовах сучасного бізнесу. На думку експертів, саме малі компанії зможуть бути надзвичайно ефективними в нових ринкових умовах. Гіганти вже не здатні загрожувати малому бізнесу через свою неповороткість. А ось малий бізнес може добряче "вкусити" монополіста якраз за рахунок своєї спритності. І ця "спритність" ставатиме дедалі більш важливою!

"Систему управління в бізнесі слід будувати якомога раніше", — відзначив Віталій Антонов. Адже саме це дозволить швидше узагальнити систему та глибше зрозуміти структуру самої компанії. Не кажучи вже про спрощення взаємодії із західними інвесторами та партнерами.

Сходяться експерти і в питаннях, які стосуються бізнес-освіти. Обоє вони переконані, що бізнес-освіта є абсолютно необхідною, втім, з деякими застереженнями. Наприклад, вони впевнені, що MBA може бути шкідливою для людей зі схильністю до зіркової хвороби, а також для людей без бізнес-досвіду (щойно зі студентської лави).

Це ще раз підтверджує точку зору, висловлену Олександром Савруком на сторінках Менеджмент@БЛОГа: "Бізнес-освіта виявляється найбільш доречною та ефективною для тих людей, яким вона формально не потрібна. Тобто для людей, які вже мають великий досвід за плечима і хочуть структурувати свої знання". Про це майже дослівно говорить Віталій Антонов, який дуже хотів би отримати формальну бізнес-освіту.

Загалом, подія порадувала рівнем залученості, безліччю цікавих і важливих питань з аудиторії та щирим, непідробним інтересом експертів до розмови з менш "маститими" підприємцями. Тож можна тільки подякувати kmbs за те, що проводить такі заходи.

ПОВНА ВІДЕО-ТРАНСЛЯЦІЯ ПОДІЇ >>



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
КНИГИ ДЛЯ РОЗВИТКУ:
Рішення. Практичні поради від 23 людей, які змінили світРішення. Практичні поради від 23 людей, які змінили світ
Давати і брати. Революційний підхід до успіхуДавати і брати. Революційний підхід до успіху
Кради як митець. Креативнi «фiшки», про якi тобi нiхто не розповiстьКради як митець. Креативнi «фiшки», про якi тобi нiхто не розповiсть

МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua

Менеджмент.Книги

телеграм-канал Менеджмент.Книги Менеджмент.Книги — новинки, книжкові огляди, авторські тези і цінні думки з бізнес-книг. Підписуйтесь на телеграм-канал @books_management



➥ Дякую, я вже підписана(-ий)