ПОДІЇ | Business talk

Любомир Гузар: Україна потребує багатих людей, але чесних!

Бути багатим не є гріхом. Важливо, щоб ми ставились до багатства не як до Бога, а як до дару від Бога. Те, що ви робите зараз, — робіть дуже чесно, взірцево, робіть якнайкраще. Будьте добрими бізнесменами, бо Україна потребує багатих людей, але чесних! Так звернувся до бізнесменів Блаженніший Любомир Гузар 16 лютого 2012 р. під час зустрічі у рамках дискусійного клубу «Бізнес-Credo», який організовує Український католицький університет та Львівська бізнес-школа УКУ (LvBS). Зустріч у форматі «business talk» модерував журналіст Микола Княжицький.

Любомир Гузар Любомир Гузар народився у Львові в 1933 році. Пережив початок Другої світової війни та радянської окупації. У 1944-му разом із батьками емігрував до Америки. Вивчав філософію в Колегії Св.Василя (Стемфорд, Коннектикут), де одержав ступінь бакалавра. Пізніше там же працював учителем. Також навчався у Вашингтонському Католицькому університеті та у Фордгамському університеті Нью-Йорка, де здобув ступінь магістра філософії. З юності мріяв про служіння Богу, відтак у 1958 році був висвячений на священика. Був настоятелем, душпастирем організацій та спілок. На початку сімдесятих років покинув Сполучені Штати та перебрався до Європи. У Римі здобув ступінь доктора богослів’я. До України повернувся за часів незалежності. У 2001 році очолив Українську Греко-Католицьку церкву, згідно із рішенням Синоду єпископів. З 2005 року перебуває у Києві, у зв'язку з перенесенням до столиці Патріаршого престолу УГКЦ. У 2011 році в зв’язку зі станом здоров’я залишив свою посаду.

 Біографічний фільм про Блаженнішого Любомира Гузара

Блаженніший Любомир вважає, що можна бути добрим і чесним бізнесменом водночас. «Але над цим треба працювати, щоб покращити імідж вашої професії, піднести її на належний рівень. І Церква має вам у цьому допомогти. Також важливо, щоб молодь була переконана, що бути бізнесменом означає обрати не тільки чесний, а й почесний шлях у житті. Аби молоді хотіли бути бізнесменами не тільки заради грошей, а й щоб отримувати насолоду від роботи і приносити людям добро, адже бізнесмен — людина творча».

На питання від присутніх, як протистояти хабарництву у корумпованому середовищі, Блаженніший запропонував таке: «На мою думку, існує два шляхи, як позбутися корупції — бути солідарними та добиватися, щоби чиновники мали менше прав. Якщо чиновник немає, що вам дати, ви не маєте йому за що платити. Боротьба проти корупції вимагає величезних зусиль. Легко сказати — не давайте хабарі, але нічого ніколи не зміниться, якщо ми того не змінимо. Якби ви зібрали своїх колег і сказали: «Спробуймо не давати хабарів, бо у якомусь пункті треба те зачароване коло розламати».

Корінь суспільних проблеми, на думку Любомира Гузара, у браку духовності: «Якщо ми не змінимо мислення і хижацького способу господарювання, це не дасть добрих результатів. Економічний добробут не є запорукою успіху. Нам бракує духовності: духовні цінності не заперечують матеріальних, а навпаки скріплюють їх. Але на першому місці мусять бути все ж духовні пріоритети. Тоді держава стає сильною, а її матеріальні надбання — могутніми і корисним».

На думку єпископа УГКЦ, Церква не повинна створювати певні візії чи поняття про бізнес, але повинна представити людям Божі приписи, за допомогою яких можна успішно та корисно працювати для себе, ближніх: «Ціль Церкви — зустріч з Богом, а все інше є похідною цінністю від цього. Бути релігійним — означає зустріти Бога. А ми, як люди, можемо наповнити цю зустріч певним змістом».

Він також закликав бізнесменів не забувати, що талант та можливість бути успішними у бізнесі є Божим даром: «Я не хочу спрощувати те, що не є легким. Однак подумайте, що ви можете зробити, щоб ті лиха, які є навколо, подолати, усунути, щоб ми для наших дітей підготували кращу Україну», — підсумував Блаженішший Любомир Гузар.

ЦИТАТИ

Бути багатим не є гріхом. До неба не піде той, для кого багатством є Бог, а той, для кого багатство є даром від Бога, благословенням від Господа.

Якби ви зібрали своїх колег і сказали: "Спробуймо не давати хабарів". У якомусь пункті треба то зачароване коло розламати. На перший погляд, це виглядає нереалістично і неможливо, але може варто спробувати? Нічого ніколи не зміниться, якщо МИ того не змінимо. Хочу вказати на два шляхи як позбутись корупції: потрібна солідарність і треба позбавити багатьох прав чиновників. Якщо чиновник немає що вам дати, ви не маєте йому за що платити.

Можна бути знаменитим бізнесменом і водночас чесним! Так само і в політиці. Але над цим треба працювати. Щоб імідж вашої професії чи вашого стану життя поправити. І Церква має вам у цьому допомогти.

Я не хочу спрощувати те, що не є простим, легким. Подумайте, що ви можете зробити, щоб ті лиха, які навколо, подолати, усунути, щоб ми для наших дітей підготували кращу Україну.

 Повний запис відео-трансляції зустрічі з Любомиром Гузаром на ПЛАТФОРМі

За матеріалами прес-служби LvBS.



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
КНИГИ ДЛЯ РОЗВИТКУ:
Тригери. Сформуй звички і стань тим, ким хочеш бутиТригери. Сформуй звички і стань тим, ким хочеш бути
Не мона. Зміниш звички — зміниш життя!Не мона. Зміниш звички — зміниш життя!
Міф досвіду. Чому ми засвоюємо хибні уроки і як це виправити?Міф досвіду. Чому ми засвоюємо хибні уроки і як це виправити?

МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua

Менеджмент.Книги

телеграм-канал Менеджмент.Книги Менеджмент.Книги — новинки, книжкові огляди, авторські тези і цінні думки з бізнес-книг. Підписуйтесь на телеграм-канал @books_management



➥ Дякую, я вже підписана(-ий)