ПОДІЇ | Post Factum

Ще раз про «найдорожчий» актив компанії!

Третя міжнародна конференція
«Внутрішні навчальні центри та корпоративні університети»
(11-12 червня 2008 р.)

Третя міжнародна конференція - Внутрішні навчальні центри та корпоративні університети Щорічна, конференція "Внутрішні навчальні центри та корпоративні університети", схоже, стає хорошою традицією на українському просторі професіоналів у галузі управління персоналом. Цього разу організатори (журнал «Обучение персонала» та інтернет-портал Training.com.ua) вирішили не зраджувати традиціям і знову провести цей захід у приміщенні Київського академічного театру ляльок, який вже встиг по-справжньому полюбитися аудиторії конференції. Взагалі, не можна не відзначити, що з кожним роком рівень організації відчутно зростає. Вочевидь, дається взнаки досвід організації подібних подій — адже це вже третя конференція, яка стосується навчання персоналу.

Ще раз про «найдорожчий» актив компанії! Цього разу організатори порадували учасників відразу декількома надзвичайно цікавими та змістовними доповідями як від українських спеціалістів, так і від іноземних (в основному — російських) гостей. І першою такою доповіддю стала практична розповідь Наталії Волнянської, керівника служби навчання та розвитку корпорації "Артеріум" про шлях до створення корпоративного університету. Наталя не лише поділилася цілями системного підходу до навчання та розвитку персоналу, але й розповіла про принципи, стандарти та структуру створення корпоративного університету. Особливо порадувала детальність доповіді та зручність для практичного втілення в рамках власної компанії.

Головний спеціаліст дирекції методології оцінки персоналу банку "Уралсиб" Наталія Єрасова розповіла про методологію розробки корпоративних програм навчання, поділившись з аудиторією роллю та місцем корпоративного університету в системі навчання та розвитку персоналу. Її доповідь була настільки детальною та корисною, що під час сесії запитань-відповідей учасники подякували їй за практичну спрямованість та орієнтованість на впровадження.

Наталія поетапно розповіла про порядок розробки та впровадження програм навчання, звернувши увагу на деталі. Вона згадала про виявлення цільових груп та аналіз роботи, власне процес розробки, а також затвердження навчальної програми. Не оминула увагою й оцінки ефективності навчання, розповівши про її найдієвіші інструменти, та провівши паралель між розробкою навчальних програм та оцінкою ефективності.

Не менш цікавою виявилася доповідь Марини Шешегової, начальника відділу оцінки та розвитку департаменту з управління персоналом компанії "ТОП-КНИГА". Марина поділилася з аудиторією власною практикою створення школи розвитку менеджменту компанії. Вона розповіла про ті завдання, які допомагає вирішувати школа менеджерів, серед яких виявилися і такі, як: розвиток дефіцитних компетенцій, стандартизація знань, інтегративність, створення єдиної культури управління, тощо. Свою доповідь Марина закінчила словами Аріе де Геуса: "Здатність навчатися швидше, ніж конкуренти, — можливо, єдина конкурентна перевага, яка заслуговує вашої підтримки".

Другий день конференції розпочався виступом тренера-консультанта в галузі навчання тренерів, представника московської Core Business School, Марка Кукушкіна. Він розповів про корпоративні програми розвитку лідерства. У своїй доповіді Марк вже вкотре звернувся до проблеми воєн за таланти, наголосивши на тому, що для сучасного бізнес-світу компетентність та професійна освіта відходить на другий план, а найважливішою ознакою кандидата на посаду стає сумісність першого із корпоративною культурою. Не менш важливою характеристикою лідерства Марк назвав емоційний інтелект (EQ), пояснивши його як вміння працювати із власними емоційними станами.

"Разом із ускладненням організаційних структур та постійним посиленням конкуренції — компанії все менше та менше покладаються на одного видатного керівника і переходять від ієрархічної одноосібної структури управління до матричної командної роботи", — наголосив Марк. Він також відзначив, що працівники стають дедалі більш вимогливими до роботи і все частіше вимагають, щоб у їхній роботі була присутня певна частка творчості.

Слухачів вразила також доповідь Костянтина Тимошенка, начальника відділу розвитку компанії "Оболонь". Він розповів про взаємодію навчального центру компанії із зовнішніми провайдерами. Костянтин згадав і про структуру та розвиток навчального відділу, починаючи з 2004-го року. Але, мабуть, найбільше аудиторію вразив корпоративний фільм "Оболоні" — "В поля ідуть професіонали", який компанія створила спеціально для підтримки корпоративного духу стовідсотково української компанії "Оболонь". Наприкінці виступу Костянтина учасники отримали змогу побачити кілька найбільш видатних кадрів із цього фільму.

Після кава-паузи аудиторія заходу розділилася на дві групи, яким було запропоновано послухати на вибір один із двох майстер-класів. Мені поталанило потрапити на виступ Поліни Ричалової, керівника напрямку HR-консалтингу Інституту тренінгу АРБ Про. Поліна розповіла про принципи blended learning (змішаного навчання) в системі навчання та розвитку персоналу. Вона наголосила, що директорам із персоналу настав час забути про дводенні тренінги та кількохгодинні семінари — їхня ефективність не зуміла себе виправдати у довгостроковому розрізі. Відтак, тепер HR-відділи більше говорять не про короткі тренінги, а про тривалі програми змішаного (комбінація багатьох методів) навчання, до яких включена й оцінка ефективності і постнавчальна підтримка його учасників.

Втім, мабуть найцікавішим елементом згаданого майстер-класу стала пропозиція взяти участь у розборі кейсу, під час якого учасники уявили себе в ролі HR-консультантів та спробували розробити навчальну програму для компанії, яка ставила перед собою завдання надати своєму персоналові лідерських навичок.

Насамкінець хочеться ще раз відмітити хороший рівень організації заходу та загальний позитивний настрій аудиторії. А також подякувати організаторам за свято, яке вони подарували кожній людині, у чиїх грудях б'ється серце тренера або ейчара.

Ярослав Федорак, MCUa.



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
КНИГИ ДЛЯ РОЗВИТКУ:
Переваги поразокПереваги поразок
Правила мозку для роботи. Наука мислити розумніше в офісі та вдомаПравила мозку для роботи. Наука мислити розумніше в офісі та вдома
Налаштуйся на зміни. Нова психологія успіхуНалаштуйся на зміни. Нова психологія успіху

МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua

Менеджмент.Книги

телеграм-канал Менеджмент.Книги Менеджмент.Книги — новинки, книжкові огляди, авторські тези і цінні думки з бізнес-книг. Підписуйтесь на телеграм-канал @books_management



➥ Дякую, я вже підписана(-ий)