Хто і за що звільнив Стіва Джобса?

Хто і за що звільнив Стіва Джобса Навесні 1985 року рада директорів Apple прийняла рішення, що більше не потребує послуг ексцентричного, недисциплінованого, безкомпромісного Стіва Джобса – і його звільнили, пише Хабрахабр. Багаті члени ради директорів зітхнули з полегшенням: тепер ніхто потай не клеїтиме наклейки з яблучками на дзеркалах в розкішному домі Рокфеллера.

Вигнаний співзасновник компанії повернувся у 1997-му році набагато серйознішою людиною. Сьогодні він вважається, напевне, найбільш талановитим менеджером на планеті. На відміну від тих, хто його звільняв.

Члени тієї ради директорів сьогодні працюють топ-менеджерами в різних другорядних ІТ-компаніях. Журналісти The Daily Beast зв’язалися з деякими з них і попросили згадати, чому ж вони прийняли таке рішення 25 років тому і що думають про це сьогодні.

Головним антагоністом Стіва Джобса в раді директорів, а також ініціатором його звільнення був Джон Скаллі (John Sculley), топ-менеджер Pepsi, якого у 1983-му році було запрошено на посаду виконавчого директора Apple. Запрошуючи його на роботу, сам Джобс за чутками сказав: “Ти хочеш все життя продавати солодку водичку чи хочеш піти зі мною і змінити світ?”

MUST READ:  Хороший бос... Міф чи реальність?

Засновник рекламної кампанії “Pepsi Challenge” взявся боротися з низькими продажами відділу Macintosh і намагався впорядкувати той креативний хаос, який оточував Джобса. Але з часом Скаллі усвідомив, що з Джобсом неможливо ужитися.

Джобс був повністю некерований і недисциплінований. Ніхто не знав, що у нього на думці і чим він займається. Джобс приходив на роботу в джинсах, що на початку 80-их років вважалося вершиною дивацтва. Він міг на пів-року поїхати в Індію, де спілкувався про життя з місцевими гуру, а потім повернутися, відростивши вуса, в еспаньйолці і з дивним поглядом. Розповідають, що одного разу Джобс з іншими топ-менеджерами Apple був запрошений в розкішну віллу Девіда Рокфеллера на вечірку в честь IPO, після чого прибиральницям довелося чистити дзеркала в туалеті від наліпок з різнокольоровими яблуками.

Саме Скаллі став ініціатором звільнення Джобса із підрозділу Macintosh, йому залишили лише номінальний пост президента і жодних реальних повноважень.

MUST READ:  Ви ще не в костюмі з краваткою? Тоді ми йдемо до вас!!! ;)

Сьогодні Скаллі визнає свою помилку: “Я не розмовляв зі Стівом двадцять із лишнім років. Він досі не хоче зі мною розмовляти і я сумніваюся, що колись захоче”.

Скаллі був вимушений покинути Apple у 1993-му році. Він перейшов на посаду виконавчого директора і президента компанії Spectrum Information Technologies, яка подала документи на банкрутство двома роками пізніше. Сьогодні 71-річний Джон Скаллі займається венчурними інвестиціями.