Мотивація персоналу в Google: секрети успіху

Мотивація персоналу в Google: секрети успіхуДля виявлення компанії з найбільш мотивованими співробітниками телекомпанія CNN і журнал Fortune щорічно проводять спільне дослідження, в якому бере участь 1000 найбільш маститих корпорацій з усього світу. І ось вже чотири роки поспіль беззмінним лідером цього рейтингу є Google.

Однак, треба визнати, до свого статусу Google прийшов не від хорошого життя — у період 2005-2010 рр. заклятий ворог компанії, Facebook, переманив більше 500 чоловік, серед яких були Чед Херлі (творець YouTube), Енді Рубін (глава відділу мобільних пристроїв) та інші ключові кадри. Після цього були введені безпрецедентні заходи з мотивації співробітників, що дозволили докорінно змінити ситуацію.

Які ж рецепти успіху Google?

1. Висока зарплата

Це основа всієї системи мотивації персоналу, і вона повинна бути дійсно високою. Щомісячний гонорар рядових співробітників компанії починається від $ 10.000, зарплата топових менеджерів тримається в таємниці, але і вони навряд чи ображені.

Примітно, що саме Google є лідером з оплати праці своїх співробітників у Кремнієвій Долині, хоча за це звання їй доводиться змагатися з Microsoft, Apple та іншими маститими компаніями.

MUST READ:  Злі люди заробляють більше добряг

2. Унікальний комфорт на робочому місці

І знову в ці прості, здавалося б, слова Google зміг вкласти абсолютно унікальний зміст. Офіси Google проектуються кращими дизайнерами світу, причому розробка обстановки в кожному підрозділі враховує не лише загальні тенденції, але і національні пріоритети.

Усередині компанії цілком допускається можливість роботи в кімнатах відпочинку, наради можуть проводитися в гамаках на даху будівлі, а при бажанні можна і покататися по офісу на скейті.

3. Головне — результат

Від співробітників Google очікується всього одна річ — результат, а досягати вони його можуть будь-яким зручним способом. Мотивація персоналу в Google передбачає відсутність щоденної звітності та інших стресових факторів як таких.

4. Твою роботу бачать всі

Мотивація співробітників зростає коли все відбувається відкрито. Google досягає цього наступним чином: результати твоєї роботи бачить не тільки начальство, а й колеги. Такий підхід дозволяє надати відповідальності персоналу соціальну складову, яка, як показує практика, набагато більш дієва, ніж осуди «згори».

MUST READ:  Як отримувати «кайф» від роботи

5. Дрібниці вирішують все

Квінтесенцією системи мотивації співробітників компанії є їхній знаменитий вислів «Google — це, перш за все, люди». Для підтримки персоналу в хорошій формі в його розпорядженні є спортзали, перукарні, релаксаційні центри та інші корпоративні заклади. Цікаво, що в останні роки компанія ввела ще й практику безкоштовного харчування — в радіусі 50 метрів від офісу завжди є кафе або їдальня, що обслуговує співробітників безкоштовно. Наявна також безоплатна медична допомога, причому деякі підрозділи для цих цілей навіть містять окремі клініки.

Зрозуміло, всі витрати на підвищення кваліфікації, участь у профільних конференціях тощо оплачується компанією.

Google не оминає увагою і сім’ї працівників — при народженні дитини дається 2-місячна відпустка, а в разі смерті співробітника його сім’я буде ще 10 років отримувати половину зарплати годувальника.

За матеріалами amiato.ru