30 питань, які варто задати собі перед покупкою бізнесу

У книзі “Почніть власний бізнес” (Start Your Own Business) від співробітників Entrepreneur Media описуються найважливіші кроки на шляху до створення власної компанії і фактори, що допомагають їй вижити в перші три роки. Автори книги пропонують повний список питань, на які варто відповісти, якщо ви вирішите купити вже діючий бізнес.

Перш ніж ви зважитеся на покупку, вам необхідно буде врахувати певні особливості діючого бізнесу. Уважно придивіться до компанії і відповідайте на наступні питання. Вони допоможуть визначити, чи варто інвестувати в бізнес, яким ви зацікавилися.

  1. Чому нинішній власник хоче продати бізнес?
  2. Чи є у нього потенціал для зростання? Або ж продажі знижуватимуться?
  3. Якщо бізнес знаходиться в стані занепаду, чи зможете ви врятувати його і зробити успішним?
  4. Яке фінансове становище бізнесу? Наскільки воно стійке? Чи бачили ви перевірений фінансовий звіт за підсумками року? Чи бачили ви свіжі виписки? Чи дивилися ви податкові декларації за останні п’ять років?
  5. Чи бачили ви копії всіх поточних договорів компанії?
  6. Чи знаходиться (чи перебував раніше) бізнес у центрі уваги контролюючих органів? Чи ведуться відносно нього які-небудь розслідування?
  7. Чи не залучена компанія в судові процеси? Чи була колись залучена? Якщо так, то які результати? Який статус поточного процесу?
  8. Чи є в компанії борги? Чи не заарештовано майно компанії? Якщо так, то чому і в яких обсягах?
  9. Чи є в компанії прострочені платежі? Яку суму компанія щорічно списує на безнадійні борги?
  10. Скільки клієнтів обслуговує компанія на регулярній основі?
  11. Хто створює ринок? Де знаходяться клієнти? Чи всі вони з вашої спільноти? Вони розташовані в одній країні чи розкидані по всьому світу?
  12. Наскільки компанія залежна від сезону?
  13. Чи є в компанії клієнт, який купує велику частину товару? Якщо так, то чи може бізнес вижити без цього клієнта? Що більше ваша клієнтська база, то простіше вам пережити втрату клієнтів. Але якщо ви існуєте в основному завдяки одному великому клієнтові, його втрата може знищити вашу компанію.
  14. Як компанія продає свої продукти або послуги? Чи використовують конкуренти ті ж методи? Якщо ні, які методи вони використовують? Наскільки вони ефективні?
  15. Чи є в компанії ексклюзивні права на певний продукт або послугу? Якщо так, то як вона придбала ці права? Чи є документ, що підтверджує той факт, що нинішній власник бізнесу зобов’язується передати вам ці права?
  16. Чи володіє компанія патентами на певні продукти? Яка сума виручки припадає на них? Чи спричинить продаж компанії також і продаж патентів?
  17. Зі скількома постачальниками працює компанія? Якщо ви втратите одного з них, як це вплине на ваш бізнес? Чи зможете ви знайти на заміну потрібний товар відповідної якості і за вигідною ціною?
  18. Чи можуть якісь продукти компанії вийти з ужитку або застаріти? Це «тимчасовий» бізнес?
  19. Яка частка компанії на ринку?
  20. З якою конкуренцією стикається бізнес? Як він може успішно конкурувати на ринку? Чи не змінювалися нещодавно конкуренти? Можливо, хтось із них вийшов з бізнесу не так давно?
  21. Чи є в компанії все необхідне обладнання? Чи потрібно буде докуповувати або оновлювати якесь обладнання?
  22. Яка вартість поточних запасів компанії? Чи зможете ви використовувати ці запаси? Або ж вони не відповідають наміченій лінійці продуктів?
  23. Скільки співробітників працює в компанії? Які посади вони займають?
  24. Чи висока зарплата у співробітників? Або ж вона середня чи низька?
  25. Чи висока плинність персоналу в компанії? Якщо так, то чому?
  26. Які переваги компанія пропонує співробітникам?
  27. Як довго топ-менеджери працюють в компанії?
  28. Чи спричинить за собою зміна власника компанії якісь кадрові зміни?
  29. Які співробітники є ключовими для компанії?
  30. Чи є хто-небудь із співробітників членом будь-яких професійних спілок?
MUST READ:  Массовость приказала долго жить. Наступают времена оригинальности

За матеріалами “СКБ Контур”

Ілюстрація: Shutterstock