8 навичок для дієвої комунікації з підлеглими

Вміння будувати стосунки з працівниками — головна риса, що відрізняє найкращих лідерів від посередніх. Еллі Каплан (Elle Kaplan), підприємець, фінансовий експерт, CEO і партнер-засновник Lexion Capital Management, у своїй статті на The Muse пропонує вісім головних комунікаційних навичок першокласного боса, які допоможуть зробити із колективу справжню команду.

1. Говорять менше, слухають більше

Людина недарма має два вуха і лише один рот. Люди не просто хочуть знати, що ви їх слухаєте, а ще й жадають, аби їх почули. Доведено, що бути уважним слухачем — одна з найважливіших рис успішного лідера. Ось чому варто постійно тренувати активне слухання і показувати, що ви чуєте слова підлеглого.

2. Вони щирі

Виняткові керівники не приховують власних помилок, не роздають обіцянок, які не можуть виконати, не діють потайки. Натомість щедро діляться інформацією та знаннями. Відкритість із працівниками надає їм відчуття цінності, що матиме велике значення для створення надзвичайного клімату в команді.

3. Вони виділяють кожного працівника

Чи було у вас колись після презентації чи промови відчуття, нібито спікер промовляв до вас особисто? Цим умінням володіють першокласні лідери. Ви не матимете часу зустрітися із кожним працівником компанії, проте взаємозв’язки (навіть дуже прості) матимуть позитивний вплив на клімат у команді.

MUST READ:  Что  готовит для команд будущее

4. Вони мають час на похвалу

Дослідження Гарвардського університету показало, що похвала команді прямо пропорційна її успіху. Похвала має тривалі наслідки і є дуже вдалою інвестицією у команду. Навіть низькопродуктивні команди радикально поліпшували свою роботу після того, як їх починали хвалити.

5. Вони конструктивні

Втім, це не означає, що найкращі лідери роздають похвалу без спину. У критичній ситуації вони озвучують і негативні моменти, але не вибухають гнівом, а спокійно озвучують зауваження. Наступного разу, коли ви, як лідер, будете давати оцінку роботі підлеглих, спочатку поміркуйте, чи насправді є спосіб покращити ситуацію, яка склалася, інакше це просто будуть пусті балачки.

6. Вони вітають відгуки зі сторони

Першокласні керівники не бояться визнати, що помиляються, особливо коли вони стоять на вершині ієрархії. Виявляється, що найкращі ідеї часто продукують найменш досвідчені працівники. Новачки можуть побачити цікаве там, де око досвідчених працівників вже «замилене».

MUST READ:  Як сказати "НІ" своєму керівникові?

7. Вони не зачиняють дверей

Якщо ви хочете ефективно керувати командою, то все починається з політики відчинених дверей. Створіть умови, що дозволять кожному в команді почуватись зручно, обговорюючи на роботі помилки, ідеї чи кар’єрні рішення. Відчуття довіри має бути в усій організації. Якщо в усій організації цього немає, то почніть зі своєї команди — ви ніколи не знаєте, на що спроможні люди й вас, можливо, здивує, наскільки швидко може поширитись ця культура.

8. Вони пояснюють, чому

«Пристрасть — це енергія», каже Опра Уінфрі. Першокласні лідери знають, що найкращих співробітників рухає вперед не лише заробітна платня, й вони здатні з’єднати повсякденну складну роботу з пристрастю людей, які захоплюються своєю роботою. Отже, коли бос просить свою команду щось зробити, або хоче її «зарядити», він прагне пояснити, чому треба виконати певне завдання.

За матеріалами K.Fund Media

Ілюстрація: Depositphotos.com