Найскладніше – підібрати правильного генерального

Кожен знає, що для успішності нового бізнесу потрібен талановитий керівник. Крім нього, зрозуміла річ, потрібні люди, великий ринок, конкурентоспроможність, потенціал для зростання, вдала структура і т. д. і т. п… Але талановитий керівник – в першу чергу. Підібрати його – справа не з легких. Одне радує – простір для вибору величезний! Не вірите? Переконайтеся самі! Жартівлива стаття, опублікована у Venture Capital Journal не лише пропонує свою власну класифікацію генеральних директорів, але й (для зручності) наводить список кіноакторів, з якими асоціюється той чи інший тип керівника.

Зірка. (Том Хенкс, Джулія Робертс, Уілл Сміт). Цей народ переконаний, що тільки він може досягнути найкращих результатів. Вони мають докази власної ефективності, носять із собою список людей, яким допомогли стати багатими, володіють харизматичними якостями та можуть похвалитися безліччю корисних зв’язків. Проте, якщо щось піде не по-їхньому – вони швидко опускають руки.

MUST READ:  Талановитий кримінал

Досвідчений керівник. (Гарісон Форд, Роберт Редфорд, Джек Ніколсон, Меріл Стріп). Мають потужний досвід керування компанією. Найкращий вибір, якщо слід піднімати організацію на ноги.

Чистий мрійник. (Робін Вільямс, Джим Керрі, Дженіфер Лопез). Візіонери, PR-машини, надзвичайно енергійні люди. Можуть бути чудовими мотиваторами, але нікудишні виконавці. Їм нудно займатися буденними справами, які повторюються з дня на день. Досвід свідчить, що такий керівник може успішно працювати за умови наявності в компанії сильної „другої” особи, яка візьме на себе всі щоденні обов’язки і слідкуватиме за операційними процесами.

Організатор. (Клінт Іствуд, Дональд Сазерленд, Мартін Шин, Джуліан Мур, Джуді Фостер). Організовані і уважні до деталей, такі керівники інколи можуть заблукати у світі мікроменеджменту. Як і чистим мрійникам, організаторам не завадить сильна „друга” особа. Проте, в цьому випадку, вона повинна зайнятися зовнішніми справами компанії і бачити „загальну картину”.

Молодий керівник. (Елайя Вуд, Наталі Портман, Кіра Найтлі). Все ще не довели, що вони можуть самостійно керувати бізнесом, проте роблять значні успіхи. Розумні і талановиті. Працюють найкраще в оточенні досвідченої команди. Варто допомогти їм уникнути типових помилок молодого генерального директора і тоді вони по-справжньому проявлять себе.

MUST READ:  Найбезглуздіші моменти року у світі бізнесу

Керівник-конектор. (Кевін Бекон). Автори не вигадали інших акторів для цієї ролі. Та й роль сама по собі, хоч і не така погана, все ж не є ключовою характеристикою успішного генерального директора.

Щасливець. (Орландо Блум). Наполеон колись говорив: „Краще мати генералів, яким постійно щастить, ніж тих, які є професіоналами своєї справи”. Проте, якщо ми говоримо про успішного керівника, то не можемо цілковито покластися на щасливу випадковість.

Поганий хлопець. (Расел Кроу). Ще одна роль, яку слід уникати хорошому генеральному директорові. Адже він може поводитися, як йому забагнеться. Проте, не факт, що результати цієї поведінки будуть сприятливими для компанії.