назваавтор

Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців
Підписуйтесь на Менеджмент.Книги

сучасні бізнес-концепції, проривні ідеї, авторські тези
та цінні інсайти — не часто, виважено, по суті

КНИГИ :: Історія, Бізнес-романи, Мемуари ::

Корейське економічне диво. Як Південна Корея стала технологічним гігантом за 30 років

Корейське економічне диво. Як Південна Корея стала технологічним гігантом за 30 років

КУПИТИ КНИГУ - Корейське економічне диво. Як Південна Корея стала технологічним гігантом за 30 років


КУПИТИ КНИГУ «Корейське економічне диво. Як Південна Корея стала технологічним гігантом за 30 років» в Kniga.biz.ua (за гривні)




Примітка: щодо придбання книжок просимо звертатися у відповідні інтернет-магазини або видавництва.
Назва: Корейське економічне диво. Як Південна Корея стала технологічним гігантом за 30 років
Автор(и): Еліс Амсден
Видавництво: "Наш Формат", — 2024

Опис:
Оригінал (англ.): "Asia's Next Giant: South Korea and Late Industrialization" by Alice H. Amsden

Південна Корея стала взірцем «пізньої індустріалізації»: не маючи досвіду в інноваціях, вона перетворила навчання у країн-інноваторів на національну ідею. Уряд свідомо обмежив використання зовнішньої допомоги на купівлю іноземних технологій, новітнього обладнання та цілих заводів «під ключ».

Щоб зберегти підтримку держави, корейські компанії мали увійти в галузі машинобудування, суднобудування, електроніки та металургії, хоча раніше займалися пошиттям одягу й очищенням рису. Зусилля себе виправдали, і Корея сама стала інноватором, указуючи шлях для інших країн.

Чому ця книжка

Справжня історія південнокорейських реформ, що має стати путівником для створення українського економічного дива.

Для кого

Для широкого кола читачів. Буде корисне тим, хто цікавиться питанням відбудови української економіки після війни.


ЦИТАТИ ˅

Про технологічну незалежність країни

У Кореї масовий імпорт закордонних ліцензій та технічного супроводу розглядається як засіб досягнення технологічної незалежності і, відповідно, як частина більших зусиль і в державній, і в приватній сферах для уникнення іноземного контролю. Фактично вся індустріалізація відбувалася виключно на базі підприємств, що належали резидентам, а не іноземцям. Корейці замовляли закордонну технічну допомогу, а не запрошували іноземців керувати заводами.

Як працює спіраль економічного розвитку

Уряд запускає розвиток за допомогою субсидій для викривлення відносних цін, а великий бізнес реалізує цю державну політику. Висока концентрація економіки підтримує високий рівень інвестування, що дає змогу запозичити закордонні технології, досягнути економії на масштабі та розвинути виробництво в невеликому колі компаній, що сприяє навчанню на практиці. Зростання запускає підвищення продуктивності, а вища продуктивність продовжує розвивати виробництво по висхідній спіралі.


ВІД АВТОРА ˅
Ця книжка шукає відповідь на загадку, чому своїм розвитком Південна Корея випереджала більшість інших країн, що розвиваються, і навіть ті, які пройшли через так звану пізню індустріалізацію. Цей термін застосовують до низки країн, що вступили у XX століття економічно відсталими, сировинними державами, але згодом суттєво збільшили національний дохід надушу населення завдяки вибірковим інвестиціям у промисловість. Їх перелік охоплює Південну Корею, Тайвань, Бразилію, Туреччину, Індію та Мексику. У цій книжці як «пізньоіндустріалізована» країна розглядається і Японія, що робить перелік ще більш неоднорідним. Попри таку різноманітність, усі ці країни обрали шлях індустріалізації через навчання, що й визначало їхній поступ. В усіх згаданих країнах індустріалізація відбувалася здебільшого через запозичення закордонних технологій, а не через створення нових продуктів чи процесів, як це було в державах ранньої індустріалізації.

Розвиток Південної Кореї — класичний приклад пізньої індустріалізації, якому притаманні всі спільні для таких країн ознаки:

  • високий рівень державного втручання з метою «викривлення» відносних цін для компенсації пізнього старту індустріалізації;
  • зростання великих диверсифікованих бізнес-груп (навіть на Тайвані) для подолання труднощів конкуренції за відсутності переваг у сучасних технологіях;
  • поява найманих керівників для контролю за використанням запозичених технологій (приватний підприємець відіграє у великих компаніях значно меншу роль порівняно з минулими часами);
  • зосередження на виробничому менеджменті задля оптимізації передачі технологій.
Усі ці чинники дозволили Кореї однією з перших вийти на світові ринки, спираючись на низькі зарплати, а не на технологічні переваги. Натомість Англія в часи першої промислової революції досягала успіху завдяки своїм винаходам, а провідні компанії Німеччини та США згодом перехопили у неї частку ринку за допомогою інновацій.

Утім, Корея успішніша за всі пізньоіндустріалізовані країни за межами Східної Азії. У цій книжці детально розглянуті чинники, що посприяли такому успіху, проаналізована провідна роль уряду не лише в субсидуванні певних галузей для стимулювання їхнього зростання, але й у встановленні жорстких вимог до результативності в обмін на субсидії. В інших країнах, наприклад, у Туреччині чи Індії, субсидії переважно роздавалися як подарунки. У Кореї ж встановлення «неправильних» цін стало правильним кроком, бо державний контроль над бізнесом дозволив зменшити субсидії та протекціонізм і зробив їх більш ефективними. Якщо великі бізнесові групи Кореї позичали довгостроковий капітал під від’ємні реальні відсоткові ставки, то уряд вимагав, аби вони використовували позичений капітал продуктивно, а не для спекуляцій. Якщо їм дозволялося заробляти на захищених внутрішніх ринках, то вони були зобов’язані і виробляти та продавати товари на експорт. Контроль над бізнесом та трудова дисципліна стали відправною точкою для високих темпів зростання продуктивності, що дало змогу Кореї позичати значні кошти на зовнішніх ринках без надмірного збільшення фінансового навантаження. Великий Поштовх* до важкої промисловості було профінансовано передусім закордонними позиками, але відношення зовнішнього боргу до ВНП у 1979 році порівняно з 1973 роком майже не змінилося.

У цій книжці також розглянуто причини, з яких контроль держави над великим бізнесом у Кореї, які в Японії та на Тайвані, був значно сильнішим, аніж в інших пізньоіндустріалізованих країнах. Хоча історичні та культурні чинники, які призвели до відносно більшого контролю з боку Корейської держави, надто складні, аби розглядати їх детально, йдеться про меритократію на державній службі, мілітаризм, дефіцит сировинних ресурсів, та, не в останню чергу, надзвичайно активний студентський рух, який мобілізував народ стежити за дотриманням урядом принципів доброчесності. Роль студентства, цілковито природну для індустріалізації через навчання, не можна применшувати — ані як моральної засади процесу індустріалізації, ані як ключового її ресурсу.

Такі країни, як Корея, можуть бути взірцем для наслідування іншими перспективними країнами в процесі їхньої індустріалізації. Втім, ще необхідна емпірично підтверджена теорія — як загальної парадигми пізньої індустріалізації, так і її варіантів, як-от у Південній Кореї. Цю книжку присвячено саме шляху розробки такої теорії.


    * Теорія «великий поштовху» (Big Push model) стверджує, що для виходу із «хибного кола бідності» нерозвиненим країнам необхідні значні обсяги інвестицій в індустріалізацію, на які бізнес неспроможний без допомоги держави (автор моделі, австрійський економіст Пауль Розенштейн-Родан, порівнював їх з мінімальною швидкістю літака, необхідною для польоту). Ці інвестиції повинні правильно розподілятися державою, оскільки замалий ринок таких країн не спроможний адекватно відреагувати на швидке зростання лише в одному секторі економіки, тож без розвитку інших секторів індустріалізація призведе до стрибка цін, передусім на продовольчі продукти — внаслідок підвищення попиту через збільшення заробітної плати і водночас відплив робочої сили із сільського господарства в промисловість. — Прим. пер.


Про автора:

Еліс Амсден (Alice Amsden) — експрофесорка політекономії в Массачусетському технологічному інституті (MIT). Працювала консультанткою Світового банку, ОЕСР та організацій у межах ООН. У 2002 році отримала Премію Леонтьєва за розширення меж економічної думки й названа однією з 50 найкращих візіонерів за версією Scientific American.


Зміст:
  • Таблиці і рисунки
  • Передмова до українського видання
  • Передмова
  • Розділ 1. Індустріалізація через навчання
  • Частина перша. Держава і бізнес: історія та політика

  • Розділ 2. Історія відсталості
  • Розділ 3. Основи японського та корейського накопичення
  • Розділ 4. Динаміка зростання
  • Розділ 5. Зростання ринкової влади
  • Розділ 6. Наслідки встановлення «неправильних» відносних цін
  • Частина друга. Професійне управління та людські ресурси

  • Розділ 7. Посилення ролі найманих інженерів в автомобільній промисловості
  • Розділ 8. Парадокс «необмеженої» робочої сили та зростання зарплат
  • Розділ 9. Освітній бум
  • Частина третя. Динаміка порівняльних переваг

  • Розділ 10. Перехід до промислового лідерства
  • Розділ 11. Найбільший у світі суднобудівник
  • Розділ 12. Тріумф сталі
  • Розділ 13. Від учня до вчителя
  • Епілог
  • Бібліографія

НОВІ КНИГИ ПО ТЕМІ:ПОПУЛЯРНІ КНИГИ ПО ТЕМІ:



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua