ПОДІЇ | Post Factum

В Україні відбувся перший міжнародний форум
«Україна: брендинг країни та міст»

Україна: брендинг країни та міст 8 грудня 2010 року в Києві відбувся Форум «Україна: брендинг країни та міст», присвячений актуальним питанням побудови і просування сучасних і привабливих брендів України, її регіонів та міст. Основним лейтмотивом Форуму, навколо якого будувалися доповіді та розгорталися дискусії, стало питання, як спільними зусиллями — держави, бізнесу, культури та приватних ініціатив — перетворити Євро-2012 з репутаційного ризику на конкурентну перевагу України.

Одноденний Форум відвідало більше 200 учасників, серед них — представники українських і міжнародних компаній, професійно-бізнесових ініціатив, органів місцевого самоврядування, неурядових організацій, студентських кіл та інші.

Під час офіційного відкриття Форуму на великій зацікавленості світової спільноти до України наголосив президент Американської Торгової Палати в Україні Хорхе Зукоскі. Про необхідність покращання іміджу нашої країни у міжнародних ділових колах у своєму виступі зазначив Анатолій Кінах, президент Українського союзу підприємців і промисловців (УСПП): «Україна має унікальні можливості для розвитку, про які інші держави можуть лише мріяти, і закликав усіх зацікавлених осіб — відповідальних урядових структур, органів місцевого самоврядування, підприємницьких асоціацій, експертних співтовариств, громадських об’єднань, міжнародних організацій — до об’єднання зусиль задля поліпшення репутації України в світі».

Під час пленарного засідання Василь Косів, заступник міського голови м.Львів, розповів про те, як протягом кількох століть створювалась репутація міста Лева, і які проекти зараз ініціює місцева влада для покращання іміджу міста.

Окрім українських спікерів зі слухачами Форуму своїм досвідом та ідеями поділилися міжнародні експерти з маркетингу та брендингу країн та міст. На прикладі конкретних проектів вони продемонстрували, як створити позитивний імідж країни.

Так, Том Адамс, керівник глобальної онлайн практики міжнародної консалтингової компанії Futurebrand, співавтор Futurebrand Country Brand Index (Великобританія), зробив короткий огляд міжнародних трендів та найкращих практик брендингу країн та міст/регіонів. При цьому експерт підтвердив, що бренд країни не твориться за одну ніч, а є результатом «тривалої гри».

Йорг Кребс, керівник проекту "Відкрий плюс", директор напрямків Індії, Центрально-Східної Європи, Північної Європи, Росії, Туристичного бюро Швейцарії (Швейцарія), відзначив, що для успішного просування країни на чемпіонаті потрібно перш за все зосередитися на країнах, команди яких будуть грати.

Джеремі Хілдрет, засновник і креативний директор WhereBrands (Великобританія), поділився 5-ма аксіомами з брендингу країн/міст та наголосив на тому, що більшість держав роблять надто короткі кампанії по просуванню своїх брендів, та порекомендував давати менше фактів про країну, а натомість «створювати і продавати» якомога більше цікавих історій: «Якщо ви не можете бути ідеальними, ви можете бути принаймні цікавими».

Під іншим кутом зору тему історій продовжив Матіас Брандт, GTZ, розповідаючи про дещо схожий досвід брендингу Німеччини та про переваги для міст від масштабного спортивного заходу. Доповідач відзначив, що для бренду країни надзвичайно важливе поєднання інформації з тими емоціями, що будуть виникати у відвідувачів країни під час події і що будуть посилювати її імідж: «На Євро-2012 ви повинні дати світові 1000 тем поза межами футболу, щоб покращити імідж України».

До міжнародних експертів в ході пленарного засідання приєдналися українські експерти — організатори Форуму, що власними зусиллями на громадських засадах вже зробили і роблять важливі кроки у напрямку створення і покращання іміджу України.

Андрій Федорів, засновник fedoriv.com, бренд-менеджер України, розповів слухачам про приватні ініціативи, спрямовані на професійні підходи до брендингу України, в т.ч. конкурси Design Tomorrow, «Україна, яку ми любимо» та «Чернігів — місто легенд», а також поділився власним поглядом на ситуацію з вибором офіційних логотипів України та міст, затверджених державою до Євро-2012: «Сутність проблеми в тому, що ми не починаємо з точки нуль. Фактично в Україні відсутнє сформульоване позиціонування, на жаль, дуже низький рівень обізнаності про Україну. Якщо говорити про державу, головний аргумент, чому у нас все так зроблено, як воно зараз є — відсутність грошей. Однак мені здається, що це проблема підходу до питання. Вже є важливі індивідуальні соціальні ініціативи стосовно іміджу України. І держава мала би співпрацювати зі своїми громадянами, а не декларувати готовність це робити, як це поки що відбувається. Ми готові докладати своїх зусиль до цієї справи».

Так, Наталя Попович, Президент PRP Group, презентувала учасникам Форуму професійно-громадську ініціативу DiscoverUkraine2012, створену спільно з робочою групою Американської торгової палати: «Ми вирішили іти через абсолютно конкретні речі. Разом із компаніями-партнерами, які підтримали нашу ініціативу — МАУ, «Оболонь», METRO, ДТЕК, Zaliv, — ми прагнемо через он-лайн платформу DiscoverUkraine2012 представити світові низку соціальних, культурних, спортивних та інших проектів, що відбуваються в Україні. Сьогодні платформа www.DISCOVERUKRAINE2012.org вже працює в мережі. Її особливість у тому, що ця платформа дає кожному відвідувачу самому обирати, яку саме Україну він хоче побачити. Один з пріоритетів цієї ініціативи — продемонструвати the best of Ukraine. Крім того, наша ініціатива має також офф-лайн продовження. Наступного року разом із Міністерством закордонних справ України планується встановлення пам’ятних табличок Discover Ukraine у різних країнах світу, як наприклад, табличка Роксолани у Стамбулі, Сержа Лифаря в Лозанні, щоб підкреслити зв'язок України із світом через уже знайомих світу людей».

Валерій Пекар, Президент Euroindex, засновник проекту «ВікіCітіНоміка», ознайомив учасників із методом створення брендів міст України шляхом спеціальної соціальної технології у ході бренд-сесій з різними соціальними групами конкретних міст: «Ми впевнені, що бренд міста — це містяни, місія, яку несе місто, для чого воно світові. Саме тому бренд Харкова має створювати Харків, а бренд Житомира — Житомир, а не навпаки. Ми віримо, що усі елементи брендів уже існують в голові містян, їх тільки треба дістати, втілити у бренд-платформу і досягти загальної згоди щодо результату. Саме таким чином ми вже визначили ідентичність для Міста геніїв (Одеса) та Міста адміралів (Миколаїв). На черзі заключна бренд-сесія у Києві, що відбудеться 21 грудня».

Форум завершився панельною дискусією "Україна 2012: нова країна на карті світу", в якій взяли участь як представники партнерів Форму — голова Ради ЗАТ «Оболонь» Сергій Блощаневич, член Наглядової Ради НАСК «Оранта» Олександр Тимінський, віце-президент з продажів і маркетингу авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» Сергій Фоменко, так і представники культури — Олег Скрипка, засновник фестивалю «Країна мрій», Ірина Данилевська, «Український тиждень моди», Влад Троїцький, Засновник фестивалю «ГогольFest» та Центру Сучасного Мистецтва «Дах», котрі вже через власні бренди стали активними учасниками процесу зростання репутації України у світі.

За матеріалами PRP Ukraine

Посилання по темі:



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
КНИГИ ДЛЯ РОЗВИТКУ:
Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритетиЕсенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети
Ефект накопичення. Покрокова інструкція до успіхуЕфект накопичення. Покрокова інструкція до успіху
Тригери. Сформуй звички і стань тим, ким хочеш бутиТригери. Сформуй звички і стань тим, ким хочеш бути

МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua

Менеджмент.Книги

телеграм-канал Менеджмент.Книги Менеджмент.Книги — новинки, книжкові огляди, авторські тези і цінні думки з бізнес-книг. Підписуйтесь на телеграм-канал @books_management



➥ Дякую, я вже підписана(-ий)