НОВИНИ від 14.10.2009


Якщо ви хочете «освіжити» компанію — найкраще найняти людину ззовні

Останнім часом було багато прикладів "відходу" генеральних керівників, які замінювалися інсайдерами (наближеними до колишніх топ-менеджерів людьми). Чомусь вважається, що людина, яка давно працює у компанії і знає її, як свої п'ять пальців, зможе краще керувати організацією, ніж людина ззовні. Але чи так це насправді та чи можна назвати такий вибір найкращим?

Якщо вірити останньому дослідженню Kellogg School of Management спільно з London Business School, відповідь: "Ні". Організація працюватиме набагато краще й ефективніше, якщо ключову посаду в ній займатиме людина ззовні, без будь-якого зв'язку зі старим "режимом".

Проблема полягає в тому, що нові керівники, наділені правом приймати рішення, якщо вони прийшли з середини компанії, можуть бути психологічно залежними від рішень старих топ-менеджерів. Вони можуть продовжувати інвестиції у провальні програми, якщо їх започаткував попередній керівник; іноді їм важко сказати "ні" його ініціативам тощо. Такий психологічний зв'язок із людиною, яка більше не керує організацією, називається "пасткою жертви".

"Ми чудово розуміємо, що люди — це насамперед соціальні істоти, які залежать від думок та поведінки інших, — пояснює Адам Галинський (Adam Galinsky), професор Kellogg School. — Дослідження переконливо доводять, що як тільки між двома людьми встановлюється психологічний зв'язок, як рівень співробітництва між ними змінюється. Сюди входить і підтримка помилкових рішень одне одного".

Таким чином, якщо посаду не дуже успішного генерального директора успадкує його наступник (людина, яка постійно була поруч і навчалася у нього) — то з великою ймовірністю вона також буде не дуже успішною. І зовсім не тому, що у неї немає таланту, а саме тому, що у неї є сильний психологічний зв'язок зі своїм наставником, який перестав бути керівником.

За інформацією management-issues.






  ВСІ НОВИНИ



МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua