ІНСАЙТИ | Складність менеджменту 10 травня 2006 р.

Ускладнене управління

Ви вважаєте, що життя середньостатистичного менеджера стає все більше і більше ускладненим? Мабуть Ви праві.

Зростаюча складність менеджменту та інновацій є неуникною і стає все очевиднішою протягом останніх 40-ка років. Без сумніву, ця тенденція збережеться й надалі. Як приклад, згадаймо про Інтернет, який абсолютно трансформував весь процес взаємодії з клієнтом — від постачання інформації до технічної підтримки після того, як споживач здійснив покупку. Одним з багатьох наслідків є те, що процес змін став набагато швидшим, адже поміняти дизайн веб-сайту набагато легше, ніж змінити проект організації.

Високотехнічний інструментарій повинен застосовуватися навіть у тих галузях, які навіть не є новими чи технічними. Управлінці повинні продемонструвати хороші аналітичні навички та вміння швидко приймати рішення, а також вміння втілювати ці рішення в життя і швидко реагувати на ситуацію.

Procter & Gamble (P&G) застосували у своїй компанії нову інноваційну модель "Connect and Develop". Вони відмовилися від фіксованого погляду на внутрішні інноваційні процеси і почали шукати нові ідеї, які надходили б ззовні.

Пошуки P&G базувалися на визначенні десятки найчастотніших потреб споживачів, визначенні нових продуктів та концепцій, які б допомогли втілити найкращі якості для клієнта. Разом з цим, P&G намагалися відповісти на запитання: які ключові технології повинні бути впроваджені; які технології повинні бути покращені для їхньої вдалої конкурентоспроможності; які технології вже є наявні і потребують ліцензування та розвитку? Відповіді на ці запитання допомагають спрямувати компанію до роботи з власними мережами, включаючи "технологічних антрепренерів та постачальників" та "відкриті мережі", які забезпечують зв'язок P&G з тисячами різноманітних експертів.

Звісно, використання експертів з-поза компанії розпорошує контроль, який, як правило, належить корпоративному центру. P&G має віце-президента з інновацій та знань, який є повністю відповідальним за процес взаємин та розвитку. Проте, його основним завданням є нагляд над діяльністю, якою він не може "керувати" у традиційному розумінні цього слова. A.G. Lafley, керівник P&G впровадив новий підхід і вказав на мету, якою стало залучення половини інновацій компанії з-поза її меж. Отже порядок управління у компанії цілковито змінився. Разом з цим, радикально змінилися результати продуктивності P&G — вона зросла на 60%.

Підприємець повинен бути надзвичайно креативним інноватором, щоб відповісти на запитання: "Чому споживач повинен купувати лише його продукцію, а не продукцію будь-якого з його конкурентів?" Історія P&G демонструє, що знаходження відповіді на це питання стає все більш і більш складною проблемою у сучасному світі. Інновації в продукції та процесах — включаючи управлінські процеси — обов'язковий елемент подолання складних проблем. Лідер мусить відшукати і розвинути стільки джерел ідей (внутрішніх і зовнішніх), скільки він зуміє.

Ярослав Федорак, за матеріалами management-issues.



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
КНИГИ ДЛЯ РОЗВИТКУ:
Закони переможців. Як здійснити cвої мріїЗакони переможців. Як здійснити cвої мрії
12 правил життя. Як перемогти хаос12 правил життя. Як перемогти хаос
Білл Гейтс рекомендує… 10 книжок про важливе в однійБілл Гейтс рекомендує… 10 книжок про важливе в одній

МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua

Менеджмент.Книги

телеграм-канал Менеджмент.Книги Менеджмент.Книги — новинки, книжкові огляди, авторські тези і цінні думки з бізнес-книг. Підписуйтесь на телеграм-канал @books_management



➥ Дякую, я вже підписана(-ий)