Закон Механічного турка

Закон Механічного туркаЧи знаєте ви, що кожен проект, будучи розбитим на досить малі й передбачувані частини, може бути виконаний з бюджетом, близьким до нуля? Це так званий закон Механічного турка, яскравим прикладом втілення в життя якого є знаменита Wikipedia.

Джиммі Вейлс у Wikipedia очолював маленьку команду, яка знищила найбільший довідник всіх часів і народів. І майже всі в його команді працювали безкоштовно, пише Сет Годін (Set Godin) у своєму новому бестселері «Незамінний. Чи можна без вас обійтися?» (Linchpin: Are You Indispensable?).

Encyclopedia Britannica почала своє існування в 1770-му році, і над нею працювали більше ста штатних редакторів. За останні 250 років витрати по її створенню й редагуванню склали орієнтовно більше ста мільйонів доларів.

Wikipedia, з іншого боку, у багато разів більше, набагато популярніша й значно більш актуальна. При цьому витрати на її створення близькі до нуля. Зробити такий обсяг роботи не змогла би не тільки одна людина, але навіть і тисяча чоловік. Але, розбивши процес редагування на мільйони міні-проектів по редагуванню окремих абзаців і речень, Wikipedia скористалася перевагою, що надає закон Механічного турка. Замість того, щоб покладатися на невелику кількість добре оплачуваних людей, які називають себе професіоналами, Wikipedia процвітає, використовуючи слабко координовану роботу мільйонів обізнаних людей, кожний з яких щасливий привнести маленький шматочок відомої йому інформації.

MUST READ:  Трудоголікам присвячується...

Справжній Механічний турок був шаховим «комп’ютером», створеним Вольфгангом фон Кемпеленом у тому ж самому році, коли була заснована Encyclopedia Britannica. Звичайно, ця машина зовсім не була комп’ютером, а просто ящиком, у якому ховалася невелика людина.

Amazon.com скористалася цією ідеєю й створила сервіс під такою же назвою. Людина або компанія може запропонувати завдання на сайті Механічного турка, і натовп невидимих людей почне працювати над її складовими частинами, виконуючи роботу, для якої не потрібно особистої взаємодії і яка оцінюється дуже дешево. Ці люди подібні до людини, яка сиділа у ящику: ви їх не бачите, але вони роблять всю роботу.

Інтернет перетворив роботу «білих комірців» у щось на зразок будівництва пірамід у Єгипті. Ніхто не може цілком побудувати піраміду, але кожний може покласти один камінь на його місце.

Але є і зворотна сторона медалі: деякі боси хочуть, щоб їхні працівники (включаючи, можливо, і вас) стали наступним Механічним турком. А ви самі-то мрієте про таку роботу?