Ще один плюс роботи з дому: Кілька слів про «ком’ют»

Ще один плюс роботи з дому Попри постійний розвиток технологій, які роблять роботу з дому все комфортнішою, більшість компаній не поспішають використовувати переваги віддаленої праці на практиці. Ілля Бірман, автор однойменного блога, пише про ще один недолік традиційної офісної роботи, особливо притаманний великим містам та мегаполісам – ком’ют.

Слово ком’ют (commute) не має прямого перекладу українською мовою, але його значення відоме – це рух працівника з дому на роботу і назад. На думку Іллі, ком’ют – це найбезглуздіший зі способів згаяти свій час.

Скільки часу люди проводять в автобусах, метро, пробках, заважаючи одне-одному, щоб добратися до місця, яке по суті нічим не відрізняється від того, з якого вони виїхали. Скільки палива щоденно спалюється на цю дурницю! Де обурені екологи?

Найбільш несправедливим у ком’юті є те, що роботодавці не вважають його робочим часом. Абсолютно очевидно, що якщо у людини робочий день з 9 до 18 (година на обід) і при цьому, щоб встигнути вчасно, їй потрібно виходити з дому о 8 ранку, а повертається вона не раніше 19, то її робочий день – 10 годин, а не 8.

MUST READ:  «Правило двох піц» для продуктивної командної роботи

В особливо великих містах, таких як Київ чи Москва, ком’ют може “з’їдати” і по 5-6 годин на добу. Чому людям не шкода на це життя? Де здоровий глузд? Вочевидь, якби роботодавці були зобов’язані оплачувати час, який витрачається людиною ком’ют, вони дещо інакше подивилися б на перспективи віддаленої праці і нарешті усвідомили, що більшості співробітників насправді немає ніякого сенсу приїжджати до офісу. Навпаки, працюючи вдома, цей співробітник буде набагато більш ефективним.