ACE Helix: правильний підхід до прийняття рішень

Під час кожного польоту пілоти-винищувачі повинні приймати тисячі рішень, часто маючи неповну інформацію. Пілот-винищувач ВПС США і керівник тренувальних систем Хасард Лі (Hasard Lee) допоміг розробити програму для розвитку у пілотів навичок критичного мислення і психологічної стійкості, щоб переломити ситуацію на свою користь при прийнятті цих критично важливих рішень. Він ділиться своїм досвідом у книзі «The Art of Clear Thinking» («Мистецтво ясного мислення»).

Розуміння того, як приймаються рішення і як їх можна вдосконалити в майбутньому, відіграє суттєву роль в ухваленні високовідповідальних рішень, але це також важливо і в нашому професійному та особистому житті.

Правильний підхід до прийняття рішень може вберегти нас від багатьох неприємностей у майбутньому. Свій досвід і знання Хасард Лі втілив у концепції під назвою ACE Helix. Вона розроблена для того, щоб знайти найкращі варіанти, залишаючись при цьому гнучкими у постійно мінливих обставинах, і складається з трьох частин: Access (оцінка), Choose (вибір) та Execute (виконання).

1. Оцініть проблему

Лі витрачає багато часу на пояснення цього кроку як основи для успіху двох інших. «Правильне розуміння проблеми — це перший крок до її вирішення. Наш інстинкт часто спонукає нас оминути цей важливий крок і почати діяти». Якщо ми не вирішуємо правильну проблему, ми можемо прийняти неправильне рішення.

Важливо тримати в голові загальну картину, а не зосереджуватися лише на одному фрагменті інформації. Це здатність розібратися в хаотичному середовищі, спрощуючи і структуруючи інформацію, що вимагає судження, а судження потребує нелінійного мислення.

Часто наші дії не призводять до єдиного результату. Натомість вони можуть спричинити масштабні наслідки, які виходять за межі нашої уяви. Це нелінійні результати. «Із багатьох причин люди постійно не враховують їх, що часто веде до викривленої оцінки проблеми, з якою вони стикаються, і, як наслідок, до неправильного рішення».

«Ці нелінійні взаємозв’язки регулюються законами сили, які можуть призвести до експоненціально більших або всеосяжних результатів, ніж ми очікували», — пояснює Лі у своїй книзі. «Ми звикаємо до того, як наші дії впливають на систему, а потім раптом результат значно відрізняється від того, що ми очікували».

MUST READ:  Синдром японской секретарши

Це допомагає, якщо ми маємо широке розуміння ймовірних наслідків наших рішень. Ми можемо швидше і точніше адаптуватися до мінливих обставин. Ми можемо вивести наше мислення за межі вузького набору умов.

Лі розповідає про підхід, який вони застосовують під час підготовки бійців, і який дуже часто йде врозріз із тим підходом, який ми використовуємо і, безумовно, з яким стикаємося впродовж життя. Він каже: «Наша робота полягала не в тому, щоб їх відсіяти, а в тому, щоб коучити їх під час кожного тренування, аби вони могли вийти з нього найкращими пілотами». Ми ж, як правило, відсіюємо, щоб спробувати виростити найкращих і найталановитіших. Він додає: «Ми виявили, що майже все піддається коучингу і виправленню, якщо виявити це досить рано. Навіть такі, здавалося б, нематеріальні атрибути, як ставлення, трудова етика та льотний інстинкт, можна значно покращити, якщо їх правильно коучити».

2. Виберіть правильний курс дій

Щоб знайти найкраще рішення, спростіть.

Для цього використовують техніку, яка називається швидке прогнозування. Вона призначена для побудови ментальної моделі проблеми, зосереджуючись на кількох змінних, які, завдяки сильним законам сили, керують системою. Це дозволяє швидко отримати приблизне рішення. «Ми починаємо з концепції загальної картини і повільно додаємо деталі, поки не отримаємо достатньо хорошу роздільну здатність для прийняття рішення».

«Ключ до швидкого прогнозування полягає в тому, щоб не зациклюватися на деталях — логіка і розум є рушійною силою цього методу. Точність часто є ворогом концептуального мислення. Ми намагаємось використати ментальні установки, які акумулювали протягом життя, щоб оцінити очікувану цінність того чи іншого рішення. Якщо ми натомість робимо проблему надмірно складною, то втрачаємо здатність швидко маніпулювати відповідною інформацією через призму наших концепцій, принципів, евристик і фактів».

Лі пише: «Креативність — це один із небагатьох ресурсів, який може надати експоненціальну перевагу тим, хто вміє його використовувати».

Заохочуйте творче прийняття рішень за допомогою підходу, що базується на ефектах. Почніть із бажаних результатів і працюйте у зворотному напрямку. «Розбиття вимоги на необхідні ефекти дає нам принаймні можливість дослідити альтернативні рішення». Наше бажання швидко знайти відповідь може призвести до того, що ми перейдемо до знайомого нам рішення, яке могло спрацювати в минулому, але не зовсім відповідає поточним обставинам.

MUST READ:  Чотири «С» досконалості

3. Виконання

Належне виконання вимагає управління стресом, емоційного контролю та стійкості перед обличчям невдач. «Хоча вплив стресу може дещо підвищити ефективність виконання простих, добре відпрацьованих завдань, він значно знижує ефективність виконання завдань, які потребують комплексного або гнучкого мислення». Психологічна стійкість — це навичка, якої можна навчитися і надалі вдосконалювати.

Під час підготовки бійців вони включають у свої тренування низку концепцій. Підготовка є ключовою. Психологічну стійкість потрібно практикувати, поки вона не стане підсвідомим рефлексом. Вони також включають тренування на основі фокусування. «Ключ до максимізації наших ментальних ресурсів — зосереджуватися лише на тому, що ми можемо контролювати, тобто на наступному рішенні, яке потрібно прийняти».

Частиною тренінгу є систематична розбудова впевненості. Впевненість — це не те, що ви маєте або не маєте. «Впевненість — це навичка, яку можна покращити, насамперед через наш внутрішній діалог — те, як ми розмовляємо самі з собою». Перфекціонізм і зосередженість на своїх помилках породжує невпевненість у собі, що шкодить прийняттю відповідальних рішень. Учасники навчаються переосмислювати та замінювати негативну саморефлексію успішним контрприкладом зі свого минулого.

У стресові та невизначені моменти важливо зберігати свої пріоритети. Зосередьтеся на тому, що є важливим, і визначте пріоритети. «Якщо немає чіткого бачення, наш розум за замовчуванням перемикається на нагальні завдання». У якийсь момент ви має бути рішучими. Ви ніколи не приймете ідеального рішення, але ви можете усунути будь-яку невизначеність із процесу прийняття рішень. Приймаючи рішення, «ми просто намагаємося усунути варіанти, які явно не є оптимальними».

Лі пише, що «коли є кілька, здавалося б, рівних варіантів», він виявив, що «вибір найризикованішого життєздатного варіанту, як правило, забезпечує більшу віддачу у ціннісному вираженні. Більшість людей ненавидять невизначеність, особливо коли вона поєднується з ризиком. Як люди, ми біологічно запрограмовані переоцінювати ризик. Якщо ви зможете подолати цю ментальну перешкоду, вам буде легко диференціювати себе і значно підвищити свої шанси на успіх».

За матеріалами Leadership Now

Ілюстрація: popsci.com