Метод FASTER для вивчення будь-чого

Ваш мозок — це не застаріла технологія. Належна підготовка до навчання — це ваш квиток у світ штучного інтелекту. Джим Квік (Jim Kwik), всесвітньо відомий експерт у царині покращення пам’яті, оптимізації роботи мозку та прискореного навчання, пропонує простий метод, як швидко навчитися будь-чого. Він назвав його «метод FASTER», описавши у новому виданні книги «Limitless», що стала бестселером New York Times і Wall Street Journal.

Абревіатура FASTER розшифровується як: Forget, Act, State, Teach, Enter, Review. І ось як вона виглядає.

F — це забути

Ключ до лазерного фокусування — видалити або забути те, що вас відволікає. Є три речі, які ви хочете забути (принаймні тимчасово). Перша — це те, що ви вже знаєте. Вивчаючи щось нове, ми схильні вважати, що розуміємо більше, ніж знаємо про цю тему. Те, що ми думаємо, що знаємо про тему, може стати на заваді нашій здатності засвоювати нову інформацію. Однією з причин, чому діти швидко навчаються, є те, що вони є порожніми посудинами; вони знають, що не знають. Деякі люди, які стверджують, що мають 20-річний досвід, насправді мають один рік досвіду, який вони повторили 20 разів. Задля виходу за межі вашого теперішнього відчуття обмеженості, я хочу, щоб ви тимчасово призупинили те, що ви вже знаєте або думаєте, що знаєте про цю тему, і підійшли до неї з тим, що філософія дзен називає «розумом початківця». Пам’ятайте, що ваш розум схожий на парашут — він працює тільки тоді, коли відкритий.

Друга річ — забудьте про те, що не є терміновим або важливим. Всупереч поширеній думці, ваш мозок не працює в режимі багатозадачності. Якщо ви не будете повністю присутні, вам буде важко вчитися, адже ваша увага буде розпорошена.

І нарешті, забудьте про свої обмеження. Це упереджені уявлення, в які ви вірите про себе, наприклад, що у вас погана пам’ять або що ви повільно вчитеся. Призупиніть (хоча б тимчасово) те, що ви вважаєте можливим. Я знаю, що це може звучати складно, але будьте відкриті до того, що ви можете зробити. Робіть все можливе, щоб ваша самооцінка була позитивною. Пам’ятайте: якщо ви боретеся за свої обмеження, ви їх збережете. Ваші можливості не фіксовані, і ви можете навчитися чому завгодно.

MUST READ:  Хто такий інтернет-мільйонер і як ним стати

А — це діяти

Традиційна освіта привчила багатьох людей до того, що навчання — це пасивний досвід. Ти тихо сидиш у авдиторії, не розмовляєш із сусідом і поглинаєш інформацію. Але навчання — це не видовищний вид спорту. Людський мозок навчається не стільки через споживання, скільки через творення.

Знаючи це, я хочу, щоб ви запитали себе — як ви можете стати більш активними у навчанні. Робіть нотатки. Завантажте додаток Kwik Brain, щоб перевірити і потренувати свої безмежні здібності. Отримайте додаткові безкоштовні інструменти. Я рекомендую вам виділяти ключові ідеї, але не ставайте одним із тих любителів виділення, які змушують кожну сторінку світитися в темряві. Якщо ви робите все важливим, то ніщо таким не стає. Що активнішими ви будете, то краще, швидше і більше дізнаєтесь.

S — це стан

Будь-яке навчання залежить від стану. Ваш стан — це поточний знімок ваших емоцій. На нього сильно впливають ваші думки (психологія) і фізичний стан вашого тіла (фізіологія). Ваші почуття або їх відсутність щодо предмета в конкретній ситуації впливають на процес навчання і, зрештою, на результати. Насправді, коли ви пов’язуєте почуття з інформацією, вона краще запам’ятовується.

Щоб довести це, я припускаю, що є пісня, аромат або їжа, які можуть повернути вас у дитинство. Інформація, поєднана з емоціями, допомагає створити довготривалі спогади. Вірно і протилежне. Який емоційний стан переважав у вас у школі? Коли я ставлю авдиторії це питання, більшість людей у залі вигукують: «Нудьга!». Цілком ймовірно, що це можна віднести і до вас.

Якщо ваша емоційна енергія в школі була низькою, не дивно, що ви забули таблицю Менделєєва. Але коли ви візьмете під контроль свій душевний і тілесний стан, то зможете змінити своє ставлення до навчання з нудьги на азарт, цікавість і навіть веселощі.

Щоб досягти цього, ви можете спробувати змінити те, як рухається ваше тіло в навчальному середовищі, або створити інший настрій перед тим, як сісти за стіл. Змініть позу або глибину дихання. Сядьте або встаньте так, як ви сиділи б, якби ви були сповнені енергії і були схвильовані тим, що вас чекає. Подумайте про те, яку користь ви отримаєте від того, що збираєтеся вивчати, і що ви будете робити з новими знаннями. Пам’ятайте, що будь-яке навчання залежить від стану. Свідомо обирайте стани радості, захоплення та цікавості.

MUST READ:  Плюсы и минусы стратегии

Т — це вчити

Якщо ви хочете значно скоротити час навчання, вчіться з наміром передати інформацію комусь іншому. Подумайте про це: якщо ви знаєте, що вам доведеться робити презентацію про те, що ви вивчили, то ви будете підходити до вивчення теми з наміром засвоїти її достатньо добре, щоб пояснити її комусь іншому. Ви будете уважнішими. Ваші нотатки можуть бути більш детальними. І ви навіть можете ставити кращі запитання. Коли ви чомусь навчаєте, ви вивчаєте це двічі: один раз самостійно, а потім ще раз, навчаючи іншу людину.

Навчання не завжди відбувається наодинці, воно може бути соціальним. Ви можете отримати більше задоволення від читання книги, якщо запросите когось іншого вчитися разом із вами. Купіть примірник для друга або, ще краще, створіть книжковий клуб, який збиратиметься щотижня, щоб ви могли обговорювати ідеї та концепції книги. Ви отримаєте більше задоволення від навчання, коли будете ділитися спогадами з другом або групою друзів. Робота з кимось іншим не тільки допоможе вам залишатися підзвітним, але й дасть вам когось, із ким ви зможете попрактикувати цей метод.

E — це планування

Який найпростіший і найпотужніший інструмент особистої ефективності? Ваш календар. Ми вносимо в нього важливі справи: робочі зустрічі, батьківські збори, візити до стоматолога, похід до ветеринара тощо. А знаєте, що багато людей не планують? Свій особистий ріст і розвиток. Якщо цього немає у вашому календарі, є велика ймовірність, що воно не буде виконано. День може промайнути непомітно, якщо ви «забудете» потренувати тіло і мозок.

R — це повторення

Один із найкращих способів зменшити вплив кривої забування — активно пригадувати вивчене, повторюючи його з певною періодичністю. Ви краще запам’ятовуєте інформацію, якщо переглядаєте її в кілька сеансів, розподілених по часу. Повторення матеріалу через певні проміжки часу підвищує здатність нашого мозку запам’ятовувати його.

Щоб скористатися цим принципом, перед початком сеансу читання знайдіть час, хоча б кілька хвилин, щоб активно пригадати те, що ви вивчили під час попереднього сеансу. Ваш мозок надасть більшої цінності переглянутому матеріалу і підготує ваш розум до того, що буде далі.