Керівники 5-го рівня. Хто це?

Керівники 5-го рівня. Хто це?На чолі всіх компаній, що досягли видатних результатів, під час здійснення перетворень стояли, як стверджує Джим Коллінз (Jim Collins) у своїй книзі «Від хорошого до великого» (Good to Great), «керівники 5-го рівня». Хто це і якими, власне, якостями потрібно володіти, щоб досягти цього рівня?

Керівник 5-го рівня – це людина, яка об’єднує в собі видатні людські якості із потужною професійною волею. Лідерам компаній, які досягли видатних результатів, найчастіше властива якась подвійність характеру: вони здаються сором’язливими й навіть незграбними на вигляд, але, разом із цим, є дуже сильними вольовими особистостями, здатними вести компанію в правильному напрямку не дивлячись на перешкоди.

Характерна риса керівників 5-го рівня – зацікавленість у довгостроковому успіху компанії, прагнення зробити свою організацію ще кращою, не надаючи значення тому, що не всі довідаються, чиї саме зусилля були основою успіху. Компанія, що залежить від однієї людини, зацікавленого в тім, щоб приносити результати тут і зараз, не зможе стати успішною в довгостроковій перспективі. Керівники 5-го рівня розуміють це і піклуються про те, щоб виховати свого спадкоємця.

MUST READ:  5 унікальних продуктів, які прославили своїх творців

Найкращі керівники XX-го століття практично невідомі громадськості – вони уникали публічності й щиро не визнавали власного внеску (що ви чули про Джорджа Гейна, Алана Вуртзела, Девіда Максвела, Колмана Моклера, Дарвіна
Сміта, Джима Херранга, Ліля Еверінгема, Джо Калмана, Фреда Аллена, Корка Волгріна, Карла Рейхарда?). Лідери компаній, які домоглися видатних результатів, ніколи не прагнули потрапити на п’єдестал, на відміну від деяких посередніх керівників. Їхня характерна риса – скромність. І ця скромність не видумана.

Керівники 5-го рівня характеризуються непохитною рішучістю, майже стоїчною потребою зробити те, що повинне бути зроблене, для перетворення компанії у велику. Спокій і наполегливість проявляються як у значних рішеннях на зразок продажу частини бізнесу, так й у стилі роботи.

Керівники 5-го рівня «дивляться у вікно» – приписують успіх зовнішнім факторам, коли все йде відмінно. Якщо ж ці фактори відсутні, вони списують усе на просте везіння. І навпаки, приймають усе на свій рахунок, «дивляться в дзеркало», коли що-небудь іде не так.

MUST READ:  Інтернет відкриває перед бізнесом великі можливості

Немає готового рецепта того, як стати керівником 5-го рівня. Джим Коллінз висуває гіпотезу, що досягти 5-го рівня при правильному підході – самоаналіз, саморозвиток, наставництво, життєвий досвід – може кожна людина, здатна підкорити свої особисті потреби (слава, гроші, визнання) в ім’я того, щоб створити, побудувати, розвити щось по-справжньому велике.