15 ознак того, що вам недоплачують

Відчуття того, що вам недоплачують на роботі — одне з найбільш гнітючих. Для багатьох заробітна плата є показником того, як добре вони справляються з роботою і як оцінюється їх праця, — діляться своїми думками на сторінках видання Business Insider Лінн Тейлор (Lynn Taylor), міжнародний експерт в області робочої обстановки, автор книги «Приручення офісного тирана» (Tame Your Terrible Office Tyrant) та Майкл Керр (Michael Kerr), бізнес-спікер, автор книги «Перевага гумору» (The Humor Advantage).

Більшість компаній тримає розмір зарплати своїх співробітників у таємниці, тому нелегко зрозуміти, скільки ви заробляєте в порівнянні зі своїми колегами. Варто витратити час на пошук ознак того, що вам недоплачують. Тоді ви дізнаєтеся, чи потрібно вам просити підвищення або взагалі варто звільнитися. А звернути увагу автори рекомендують на наступні характерні ознаки.

1. На сайті вашої компанії можна знайти схожу посаду, за яку платять більше

Одна із найбільш очевидних ознак того, що вам мало платять, це якщо ви знайшли на корпоративному сайті кілька вакансій, чий опис дуже схожий на вашу поточну посаду і в ньому вказана більш висока зарплата. Перевіряйте вакансії на сайті вашої компанії і стежте за тим, скільки платять новачкам. Порівняйте їхню зарплату з вашою, враховуючи ваш поточний досвід та роль у компанії.

2. Дохід вашої компанії значно виріс, але ваша зарплата майже не змінилася

Ви напевно періодично обговорюєте зростання компанії з менеджерами. Це прекрасна можливість все досконало вивчити. Якщо ви точно знаєте, що за рік ваша компанія виросла на 20%, а ваша зарплата, як і раніше, нижче мінімальної, то у вас є право вимагати її підвищення.

3. Дослідження показують, що ваша робота є низькооплачуваною

Це дуже важлива ознака. Ви повинні бути в курсі поточних зарплат вашої посади. У мережі є багато ресурсів, де ви можете все це дізнатися. На спеціальних сайтах можна подивитися середній розмір зарплат людей, які працюють на аналогічній посаді і мають такий само рівень освіти і досвід, як ви. Аналіз даних допоможе вам виявити невідповідність розміру вашої зарплати.

MUST READ:  10 помилок при написанні супроводжувального листа

4. Ви отримуєте таку ж зарплату, як і на першому місці роботи

Згадайте, якою була ваша зарплата на першому місці роботи — можливо, ви погодилися на неї, тому що у вас не було іншого вибору. А тепер подумайте про те, який прогрес ви з тих пір зробили. Якщо ваш дохід так і не збільшився, швидше за все, вам недоплачують.

5. Ви заробляєте менше, ніж ваші колеги з аналогічними освітою і досвідом

Зазвичай люди рідко говорять про свою зарплату (в деяких компаніях це навіть заборонено). Але на різних корпоративних заходах люди з однієї індустрії іноді діляться історіями зі свого робочого життя і можуть обговорити розмір зарплати. Якщо обговорення зарплати вас шокувало, саме час просити прибавку.

6. Рівень вашої відповідальності виріс, а зарплата — ні

Якщо ваш начальник продовжує навантажувати вас додатковими справами та обов’язками, і при цьому не тільки не підвищує вам зарплату, але навіть не говорить про це, швидше за все, вам недоплачують. Ще одна вірна ознака того, що вам платять занадто мало: вас підвищили на посаді, але на зарплаті це ніяк не позначилося.

7. Ви працюєте за спеціальністю, що є незатребуваною

Деякі посади затребувані сильніше, ніж інші. Наприклад, фахівці з кібербезпеки, а також із SEO і SEM-маркетингу дуже затребувані. Інші ж спеціальності стають все більш автоматизованими. На деякі посади занадто багато кандидатів, але мало вакансій. Визначте, в якому становищі на ринку знаходиться ваша спеціалізація.

8. Всі навколо, окрім вас, отримують бонуси

Ваші колеги обговорюють щорічні бонуси і премії за заслуги, але ви до сих пір нічого не отримали? Саме час у цьому розібратися. Можливо, це звичайний прорахунок керівництва, але якщо вас навмисно не заохочують, то потрібно дізнатися чому… Особливо якщо ви впевнені, що заслужили нагороду.

MUST READ:  «Правило двох піц» для продуктивної командної роботи

9. Ви задоволені тим, що взагалі працюєте

Ви радієте тому, що у вас взагалі є якась робота? Повірте, багато менеджерів відразу помічають таке ставлення і користуються ним, щоб зробити з вас «надзвичайно щасливого» працівника.

10. За рік у вас не було жодного підвищення, і ніхто не оцінив вашу роботу

Якщо на ваш звіт про ефективність роботи не звернули уваги, і ви не отримали підвищення, пора задуматися про те, що вам, можливо, недоплачують.

11. Це вам підказують інстинкти

Якщо іноді вам хочеться подовше затриматися на обіді, поцупити щось із офісу або якось ще скористатися робочим становищем, швидше за все, ви на підсвідомому рівні намагаєтеся віддати собі належне. Можливо, все через те, що вам дуже мало платять.

12. У вашій компанії велика текучка кадрів

Якщо, незважаючи на приємну корпоративну культуру, в компанії спостерігається постійна текучка кадрів, то, швидше за все, в ній є проблема з розмірами заробітної плати.

13. Ви ніколи не обговорюєте з начальством розмір своєї зарплати

Згідно аналізу Salary.com, якщо ви не будете обговорювати з керівником розмір своєї зарплати, то загальний дохід за всю вашу кар’єру буде приблизно на мільйон доларів меншим.

14. Ваш начальник уникає розмови про вашу кар’єру

Ви ніяк не можете обговорити свої довгострокові кар’єрні плани з начальством? Швидше за все, воно уникає таких бесід, тому що в них може піти мова про зарплату або про якісь складні питання, на котрі воно не готове відповісти.

15. Зростання зарплати дуже незначне

Можливо, ви отримали підвищення зарплати в минулому році або за останні два роки, але воно знаходиться в діапазоні від 1% до 3%. Залежно від вашого відділу, компанії або галузі, особливо якщо ви перебуваєте в нижній частині шкали, цього вам може бути недостатньо.

Ілюстрація: Depositphotos.com