Джеймс Алтачер: Як почати з чистого аркуша

Відомий підприємець і письменник Джеймс Алтачер (James Altucher) ділиться найбільш важливими аспектами того, як перезавантажити своє життя.

Останні шість років я ставив багато складних запитань. Я ставив їх людям, яких зустрічав. Книгам, які читав. Собі.

Я починав кар’єру заново 14 разів. Я пройшов шлях від необхідності зводити кінці з кінцями, займаючись справою, яку ненавидів, до того, щоб любити ту роботу, яку виконую щодня.

Після розмов із сотнями людей, прочитання близько двох тисяч книг у спробах з’ясувати, як люди починають життя заново, щоб досягти мети, я написав книгу, яку хотів би прочитати на самому початку.

Це моя найважливіша книга (Reinvent Yourself). І вам навіть не потрібно її читати. Тут я викладу основні висновки, до яких прийшов. По-перше, світ змінюється. Це ні добре, ні погано. Однак ваше життя буде змінюватися разом із ним.

4% із 15-ти мільйонів робочих місць, відкритих за останні вісім років, передбачають або неповний робочий день, або повністю віддалену роботу.

Ландшафт ринку праці змінюється. Корпоративізм, який керував світом протягом ста років, закінчується.

Технології і потреби захопили кожну галузь, зруйнували її, а згодом створили тисячі нових та різноманітних способів досягнення успіху в них. Розуміння світових новинок — останній крок у перезавантаженні.

Отож, як почати з чистого аркуша?

1. Оновлення — це звичка

Щодня ми оновлюємося. Двічі в одну річку не ввійдеш. Ви і я — це та сама ріка. Ми або рухаємося вперед, або замерзаємо, як крига.

2. Один урок

Навчіться одній речі в кожного, кого зустрічаєте на шляху. Не потрібно переймати дві й більше. Візьміть лише одну річ, якою ви справді захоплюєтесь.

3. Сенс

Віктор Франкл (Viktor Frankl) говорить про це у своїй класичній книзі “Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі”. Ден Аріелі (Dan Ariely) — в останній праці “Нагорода: прихована логіка, яка формує наші мотивації” (Payoff: The Hidden Logic That Shapes Our Motivations).

Сенс — це будівельний матеріал для мотивації. Витратьте годину, витратьте день, місяць — запишіть речі, які мають для вас значення.

Ви художник? Ви хочете допомагати людям? Хочете мати в житті якомога більше свободи? Який “сенс” вестиме вас вперед сьогодні? Той, що допоможе вижити за найгірших обставин (як у Франкла й Аріелі).

4. Заразність

У житті все заразне. Ті, хто поруч із вами; слова, які чуєте і читаєте; речі, що їх бачите; речі, яких прагнете навчитись. Переконайтеся, що ви заражені секретним вірусом супермена, який змушує вас щодня жити краще, аніж було вчора.

Я спілкувався з Майком Массіміно (Mike Massimino), який двічі був у космічних місіях, у тому числі брав участь в установці телескопу Хаббл. Він розповів, що четверо з десяти його однокурсників із МІЕ стали астронавтами. Шанси на це — мільярди до одного.

MUST READ:  Ефективність великих змін

Це не талан. Ви створюєте власну удачу.

5. Ідеї — це валюта

Хтось запитав мене: “Як можна почати все заново, якщо немає грошей”? Дозвольте мені сказати вам дещо: майже щоразу, коли я починав із чистого аркуша, я починав з нуля.

Я дістаю серветку й беруся записувати ідеї. Я треную “ідейний” м’яз щодня. Перетворююся на машину, що виробляє ці ідеї. Я використовую їх, щоб допомогти іншим, щоб збудувати власну мережу, щоб писати статті, які розширюють мій світогляд. Ідеї врятували мене від банкрутства п’ять разів.

Людина з ідеями зустріне людину з грошима, коли перша почне підійматися, а друга — іти на дно.

6. Що у вашій п’ятірці?

Я пишу щодня. Я кожного дня роблю щось для свого підкасту. Щодня думаю про інвестування. Але є й інші речі, у яких прагну змінитися. Я думаю про себе щодня: сьогодні хочу стати кращим письменником, ніж був учора. Хочу стати кращим підкастером, ніж учора і т.д.

Я кожного дня використовував методи, описані тут, щоб спробувати стати кращим у цих трьох іпостасях. А потім і у двох інших, що приносять сенс життю і ведуть вперед.

Однак світ змінюється і хтозна, можливо, наступного року п’ятірка буде зовсім іншою. Це перезавантаження. Урешті-решт, я хочу бути кращим, ніж був вчора. Зміни не відбуваються за чиєюсь вказівкою. Зміни проходять лише всередині нас.

7. Наполегливість

Анжела Дакворт (Angela Duckwort) у своїй чудовій книзі “Твердість характеру” (Grit) розповідає про різницю між дітьми з високим IQ і тими, хто, зрештою, досягнув успіху. Справа не в інтелекті. Справа в тому, як вони долають невдачі й продовжують рухатися далі.

Керол Двек (Carol Dweck) говорить про це у своїй книзі “Гнучка свідомість” (Mindset). Айс К’юб (Ice Cube) — у фільмі “Голос вулиць” (Straight outta Compton). Ден Гарріс (Dan Harris) говорить про це у книзі “На 10% щасливіше” (10% Happier), де описує викликаний ліками напад панічної атаки, що стався з ним у прямому ефірі, і як він із цим впорався.

Тім Ферріс (Tim Ferriss) говорить про це в “Інструментах титанів” (Tools of the Titans), описуючи власні пориви до самогубства й те, як він приводив себе в нормальний стан. Браян Коппельман (Brian Koppelman) говорив про це, розповідаючи мені, як хотів піти з музичного бізнесу і з’ясовував, як почати з нуля в кінематографі. “Занотуй, що тебе захоплює”, — сказав він мені.

Але справа не в тому, щоб занотувати. Робіть те, що вас захоплює, і не залежно від того, скільки разів будете биті життям, зможете зібратися та продовжити свій шлях.

Ви забудете про ці удари і знайдете в житті такі прекрасні, осяйні речі, які захоплюватимуть вас, позбавляючи змоги зупинитися.

MUST READ:  Планирование — это не более чем догадки

8. Неочікуваність

Я спостерігав, як Памела Сіссон (Pamela Sisson) створювала обкладинку для моєї книги. Вона розклала перед собою близько ста інших книжок. Я казав: “Ось ця виглядає добре”, і вказував на обкладинку. Це означало, що Памела не робитиме таку ж. “Вона повинна бути новою. Повинна бути неочікуваною”.

Магнус Карлсен (Magnus Carlsen) виграв матч чемпіонату світу з шахів, вдаючись до ходів, на які ніхто не очікував. Папа Франциск не живе в палаці у Ватикані. Він живе… в однокімнатній квартирі далі по вулиці. І телефонує деяким авторам листів, які вибирає цілком випадково.

Боб Ділан, Енді Воргол, Ілон Маск завжди повторюють: те, що ніхто не зробив, можу зробити я. Ілон Маск, на відміну від НАСА й кожного світового уряду, вчився будувати космічний корабель за книгами.

Неочікуване — це бог оновлення. Воно приховане між всесвітами. Це таємний потяг, який прямує до школи магії Гоґвартсу. Я хочу, щоб магія була в моєму житті.

9. Мистецтво комбінації

  • Онлайн-платежі + Ebay = PayPal
  • Особистіть + соцмережа = Facebook
  • Мелодія + реп + Стіві Вандер = Gangsta’s Paradise Куліо
  • Поп + мистецтво = Енді Воргол
  • Гольф + “Бхагавад-гіта” = “Легенда Баггера Ванса” Стівена Прессфілда
  • Арка героя + даосизм + космос = Джордж Лукас створює “Зоряні війни”

Візьміть дві речі. Візьміть три. З’єднайте їх. Тепер ви найкращий в комбінуванні.

10. Плюс, мінус, дорівнює…

Інструктор MMA Френк Шемрок (Frank Shamrock) говорить, що в кожного мають бути свої “плюс”, “мінус” і “дорівнює”.

Плюс(+): Ваш наставник (реальний або віртуальний).

Дорівнює(=): Люди, які кидають вам виклик.

Мінус(-): Люди, яких потрібно навчити. Тому що навчання зміцнює ваші знання, і в учнів є власні унікальні способи кинути вам виклик.

У 100% випадків оновлення життя, які я досліджував, “плюс”, “мінус”, і “дорівнює” відіграли свої ролі.

11. Щоденна практика

Ніхто не здатний змінитися, якщо лежить хворий у ліжку, якщо спілкується з людьми, у яких немає нічого хорошого, не тренує свої творчі м’язи й не думає про позитив за умов майже стовідсоткової невдачі.

Я писав про щоденну практику раніше, але додам іще дещо: ставайте на 1% кращими в кожному аспекті здоров’я кожного дня: фізичному, емоційному, розумовому й духовному.

Разом це буде робити вас на 3800% кращими щороку. Це працює.

Я ще не закінчив. Я досі оновлююсь. Я хочу зробити щось нове цього року. Я прагну досягти успіху у справах, які ще навіть не починав.

Оновлення — це страшно і складно, однак чудово й захопливо в той же час.

Я написав книгу, яку хотів прочитати 20 років тому. Я написав її. Сьогодні вона вийшла і в мене нарешті є можливість сісти і прочитати її.

За матеріалмаи mizky.com

Фотоілюстрація: CNBC