Техніка квоти ідей: як збільшити свої ментальні м’язи

Кожен із нас знає, скільки разів він може віджатися від підлоги або пробігти кілометрів. І всі ми розуміємо одну просту річ — якщо зробити віджимання або біг звичкою, вже за тиждень ми можемо поліпшити свої показники вдвічі. Те саме відбувається і з нашою креативністю. Ми можемо видати певну кількість непоганих ідей, але знаємо свої межі. Проте, кількість ідей можна збільшити в кілька разів шляхом звичайної практики. Техніка квоти ідей мотивує нас саме на збільшення їх кількості.

Квота ідей є дуже простою і ефективною технікою. Строго кажучи, вона навіть технікою є з великою натяжкою. Це, швидше, навичка, що дозволяє створювати вам певну кількість ідей за один день.

Сенс квоти в тому, щоб привчити себе ставитися до ідей усвідомлено, активно їх створювати і перебувати в постійному режимі пошуку. Адже якщо цілі знайти і створити ідею у вас немає, то і ідеї будуть з’являтися рідко і випадково. І тим більше це краще ситуації, коли ви покірно чекаєте, коли ж ідея стукне вам в голову.

Ця техніка працює краще за все, коли ви її спрямовуєте на дуже конкретні потреби, наприклад:

  • Проблема, над якою ви працюєте.
  • Покращення, яких ви хочете досягти в вашому житті або бізнесі.
  • Знаходження відповідей на дуже конкретні питання.

Так само, як і при фізичних навантаженнях, щоб збільшити свої ментальні м’язи, ви повинні повільно, але впевнено відсувати ваші кордони.

Едісон, який є рекордсменом за кількістю патентів, ставив собі за мету робити маленький винахід кожні десять днів і один великий кожні півроку. У Едісона була своя квота і він дотримувався її дуже старанно.

Навіть якщо ви не плануєте бути геніальним винахідником, суть тут у тому, щоб зрозуміти, на скільки ідей у добу ви здатні і поступово підвищували цю квоту. Едісон твердо вірив, що нічого б не домігся, якби не ставив собі агресивних цілей. Якщо ви очікуєте припливу нових ідей, вони обов’язково прийдуть до вас, як тільки це стане звичкою.

MUST READ:  Google: змінимо світ на краще!

Отже, які основні умови при використанні квоти ідей?

1. Зверніть увагу на формулювання проблеми

Будьте обережні при визначенні своєї проблеми: всього лише трохи змінивши кут зору на проблему, ви можете значно збільшити або зменшити приплив ідей.

Наприклад, якщо формулювання проблеми «Як отримати підвищення?», то можливо правильним буде сформулювати її «Як заробити більше грошей?». А можливо ви зрозумієте, що формулювання насправді зовсім інше. Коли в результаті ви докопуєтеся до справжньої мотивації, це може в корені змінити підхід до вашої проблеми. Ви можете сформулювати проблему занадто специфічно або, навпаки, занадто неясно. Шукайте правильний баланс і не впадайте в крайнощі.

2. Поважайте свою квоту

Коли ви погодилися на свою квоту, дотримуйтеся її. Це є наріжним принципом усієї техніки.

Будьте готові записати ідею, що прийшла в голову, в будь-який момент. Інакше ви можете її забути. Коли ви її записали, ви вивантажили її з голови і вона благополучно опустилася у вашу підсвідомість для подальшої переробки, поки ви будете генерувати інші ідеї. Якщо настає кінець дня, а ваша квота не виконана, знайдіть час, сядьте і влаштуйте собі мозковий штурм. Так, буде складно, проте пам’ятайте, що ваша креативність — це як м’яз, який потрібно тренувати щодня і не давати йому ніяких поблажок.

3. Дозволяйте ідеям литися вільно

При складанні ідей не судіть їх, якими б абсурдними вони не були. Не оцінюйте їх ні з яких позицій. Суть техніки в тому, щоб генерувати якомога більше ідей за день, так що єдиний показник, за яким ви можете себе оцінювати — це досягли ви квоти чи ні, інше нехай відійде на задній план.

MUST READ:  Стилі мислення за Бончеком і Стіл

При першому сумніві в ідеї, не дозволяйте собі відволікатися, продовжуйте думати над наступною, записавши попередню. Навіть якщо вам здається, що ідея схожа на попередню, все одно запишіть. Якщо ви придумуєте ідею для конкретної теми, а в голову прийшла ідея з іншої, це не привід її не записати.

4. Не обмежуйте себе квотою

Ви можете побачити, що досягли своєї сьогоднішньої квоти, але при цьому відчуваєте, що народжуються нові — не заспокоювайтесь і ні в якому разі не переносьте їх на наступний день. Ви не повинні бути принциповими і обманювати себе. Завтра придумаєте ще, а сьогодні записуйте все, що приходить у голову. До того ж, це відомий страх того, що завтра у вас не залишиться ідей, якщо сьогодні їх так багато. Будь-який страх у цій техніці повинен бути повністю виключений. Зупиніться, перейшовши кордон квоти тільки якщо ви дуже втомилися або відчуваєте, що більше не здатні нічого придумати. Відпочиньте, ви це заслужили.

5. Веселіться

Придумування ідей не повинно вас обтяжувати. Пам’ятайте, ви створюєте щось нове з матеріалу, який у вас у голові, і це прекрасно.

  • Працюйте над декількома проблемами одночасно. Вас ніхто не змушує працювати над ними послідовно, суть у кількості.
  • Створіть для себе стимули і винагороди. Після досягнення квоти побалуйте себе чимось приємним.
  • Посперечайтеся з кимось на предмет придумування кількості ідей і змагайтеся один з одним.

Спробуйте цю техніку хоча б тиждень. Поставте свою квоту і дивіться, наскільки адекватним є це число. Якщо ви придумаєте значно більше ідей, ніж спочатку припускали, підвищуйте його сміливо на пару десятків пунктів. Через тиждень ви повинні побачити дуже серйозні результати: рішення деяких проблем почнуть приходити автоматично, з’явиться обгрунтований оптимізм і впевненість у собі. Насолоджуйтеся цим почуттям і не кидайте цю техніку.

За матеріалами 4brain

Ілюстрація: Depositphotos.com